reklama 11C

Život Emmy Booth píše příběh obrovské vůle. Její cesta míří do Tokia

ikonka

Emma Booth má doma cenu Mezinárodní jezdecké federace FEI Against All Odds. Když si přečtete její příběh, zjistíte, že úspěšná paralympijská jezdkyně skutečně žije a závodí navzdory všemu. Její slibně rozjetá kariéra obrátila směr v dubnu 2013.
19.06.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Někdy je dobré si připomenout, že život klade lidem do cesty překážky, pro jejichž překonání je třeba enormní vůli. A že existují lidé, kteří jí disponují. Jeden takový příběh přináší další díl rubriky Světová jezdecká star.
 
Dostat se na vrchol v jezdeckém sportu stojí spoustu času, energie, sil i finančních prostředků. Dosáhnout nejvyšších met v disciplínách pro hendikepované jezdce však stojí ještě mnohem víc sil. Své o tom ví paradrezurní jezdkyně Emma Booth.
 
Emma Booth se narodila v roce 1991 v australské Victorii. Ke koním jí to táhlo od mala, stejně jako miliony holek na celém světě. Její kariéru odstartoval okamžik, kdy se stala právě jednou z milionů, konkrétně z 23 milionů, a vyhrála v soutěži pronájem koně na jeden rok.
 

Čtěte také: Pád mu změnil život. Vzdát se? To nikdy, říká paralympionik Pepo Puch

 
„Kam až sahají moje vzpomínky, jsem chtěla jezdit a závodit,“ vzpomíná Emma, která se věnovala u protinožců tolik populární všestrannosti. Ne nadarmo patří Australané a Novozélanďané v tomto odvětví k absolutní světové elitě. Už jako juniorka pronikla do mezinárodních soutěží a její sen se pomalu stával skutečností. Až do dubna 2013…
 

Tragická nehoda

 
V neděli 7. dubna 2013 se Emma vracela domů do Melbourne z mezinárodních závodů CIC v Albury. Její auto s přívěsem s koňmi, a ještě jedno další, doslova smetl kamion. Následky nehody byly katastrofální. Zemřela řidička druhého auta, nepřežil ani jeden ze dvou koní, Emma a její kamarádka Courtney utrpěly těžká zranění. Emma byla v kritickém stavu převezena do nemocnice v Melbourne. Přežila. V nemocnici si pobyla čtyři měsíce a zůstala upoutána na invalidní vozík.
 

Zpátky do sedla

 
Emma už v nemocnici podstupovala kromě intenzivní rehabilitace také pro ní nekonečnou psychoterapii. Jediné, co měla v hlavě, a co jí drželo nad vodou, byla myšlenka na to, že se jednou vrátí ke koním a do sedla.
 
Na koně se poprvé od nehody posadila koncem října téhož roku. „Skoro po sedmi měsících, co jsem nebyla schopná ani vstát z postele nebo vozíku, jsem cítila ten pohyb pod sebou a bylo to extrémně osvobozující,“ vzpomíná na první pocit v sedle.
 
Od toho okamžiku se zaměřila na jediné. Zažít znovu atmosféru závodů. Tvrdě dřela a tři roky po nehodě už startovala na CPEDI v Hartpury ve Velké Británii. Když pak dostala k dispozici dánského hnědáka Mogelvangs Zidane, začala sbírat jeden úspěch za druhým.
 

Paralympijský sen

 
V roce 2016 se jí splnil další sen. Dostala se do australského týmu pro paralympijské hry v Riu. Tam se jí povedlo dojet v individuálním hodnocení v Gradu II na páté příčce a o dva roky později na Světových jezdeckých hrách obsadila jednou čtvrté a jednou páté místo.
 
Aktuálně nejvýše postavená australská jezdkyně na žebříčku FEI má našlápnuto i do Tokia, kam se opět probojovalo celé družstvo. Právě Emma by měla patřit k nežhavějším želízkům v ohni.
 
Jak Emma říká, bez podpory její rodiny, by nikdy nebyla tam, kde je. Zároveň ale ona musela, a stále musí, prokazovat ohromnou sílu. Je to tedy hlavně její povaha, co jí žene kupředu. „Je důležité, abyste pořád měli, na co se těšit. Život je příliš krátký, abyste ho mohli považovat za samozřejmost. Je důležité také věnovat čas a energii tomu, co máte, a neztrácet ho tím, co nemáte.“
 
Foto: FEI 
 
Zdroj: FEI, Wikipedia, AUS NF, Eurodressage



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

Související informace

Talent jménem Bertram Allen. Ve dvaceti měl bronz z finále World Cupu
Timmerman: Šampion čtyřspřeží, který otiskl svou stopu i v českém týmu
Luciana Diniz v osmnácti opustila Brazílii. Šla do Evropy za svým snem
Pippa Funnell: Náš sport nese riziko, ale neprosedím život v kanceláři
Český rodák Hugo Simon. Malý velký muž světového parkurového sportu
Pád mu změnil život. Vzdát se? To nikdy, říká paralympionik Pepo Puch
Jako vejce vejci. Dvojčata Nicola a Olivier své jezdecké geny nezapřou
Cathrine Dufour sbírá medaile. Kdysi chtěla dělat cokoliv, jen ne koně
Edwina Tops-Alexander: Na koně jsem vydělávala sběrem golfových míčků
Nicholson oslaví šedesátku. Po těžkém pádu byl jen kousek od ochrnutí
Irka Jessica Kürten, mistryně Evropy, kterou osud zavál až do Česka
V Jerezu získal Chardon zlato. S jeho smůlou by na něj nikdo nevsadil
Lambert Leclezio, hubený kluk z Mauriciu, který ovládl svět voltiže
John, Michael, Robert či William. Rodina Whitakerů má parkur v genech
Gal zářil s fenomenálním Totilasem. Jeho odchod mi zlomil srdce, říká
Franke Sloothaak drží rekord v mohutnosti. Je to už téměř třicet let
Vnučka britské královny jezdit umí. Zara Phillips je mistryní světa
„Drzý“ Skot, co jako jediný vyhrál Rolex Grand Slam. To je Scott Brash
Carl Hester, jezdec, který pro svět drezury objevil hvězdného Valegra
Má tituly, zažil pády i vzestupy. Fox-Pitt je synonymem všestrannosti
Jeho rekord sotva kdo překoná. Ian Millar je žijící parkurová legenda
Existuje vozatajská elita. A pak je tu Exell se svou vlastní ligou
Kariéra Bengtssona. Stovky koní pod kapotou, až potom koně pod sedlem
NEPŘEHLÉDNĚTE