reklama 11B

Irka Jessica Kürten, mistryně Evropy, kterou osud zavál až do Česka

ikonka

Jessica Kürten, to je jméno, které je přinejmenším povědomé každému příznivci parkurového sportu v České republice. Irka, která v současnosti působí jako trenérka Anny Kellnerové, má za sebou úspěšnou jezdeckou kariéru. Pojďme si jí představit.
16.01.2021 11:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Díky spolupráci s členkou naší národní parkurové reprezentace Annou Kellnerovou patří Jessica Kürten už neodmyslitelně k českému jezdectví. Naši reprezentanti by jí rádi viděli i v pozici trenérky týmu při olympijských hrách v Tokiu. Ti, co jezdectví sledují už nějaký ten pátek, ovšem vědí, že bývalá irská reprezentantka má za sebou řadu úspěchů v sedle. Proto jí věnujeme další díl rubriky Světová jezdecká star.
 

Irské kořeny, domov v Německu

 
Jessica Kürten se narodila jako Jessica Chesney v roce 1969 v Severním Irsku. Už jako dítě začala jezdit na koních. Vyhrála řadu soutěží i šampionátů na ponících. V pětadvaceti letech se provdala za Němce Eckarda Kürtena, odtud tedy pochází německy znějící příjmení, s kterým pak dobývala jezdecký svět. Trvale začala žít v Hünxe v Severním Porýní-Vestfálsku.
 

Premiéra na Světových jezdeckých hrách

 
První skutečně významnou akcí, kterou Jessica Kürten v irských barvách absolvovala, byly Světové jezdecké hry v roce 1994. Konaly se v Haagu a jezdkyně ve dvojici s valachem Diamond Exchange obsadila velmi slušné desáté místo. V hodnocení družstev skončili Irové devátí. S hnědákem po Diamond Serpent pak zvítězili v Grand Prix Mechelen 1995 a také v Helsinkách o rok později. Byli rovněž oporou týmu při Pohárech národů, jež Irové vyhráli v La Baule a Modeně. 
 

Když se řekne Jessica, vybaví se Libertina

 
Nejúspěšnější léta přišla s přelomem tisíciletí. K velmi dobrým sezonám patří ta s číslovkou 2001. Tehdy si Jessica Kürten v sedle Bonity 38 vyskákala společně s irským týmem zlato na mistrovství Evropy. 
 
Od roku 2006 do roku 2010 hrála Jessica Kürten na závodech nejvyšší úrovně prakticky vždy roli favorita. A snad každý si vybaví drobnou hnědku jménem Castle Forbes Libertina, neboť právě ta patří k nejvýraznějším koním, jež mohla Jessica v kariéře sedlat.
 
V roce 2006 získala dvojice druhé místo ve finále Světového poháru v Kuala Lumpur. O dva roky později v Göteborgu skončila Jessica s Libertinou těsně pod stupni vítězů. Při halových závodech série World Cup jen těžko hledaly přemožitele. A nejen tam. Vyhrály CSI5* Grand Prix v Cannes, Sao Paulu, Deaville, Curychu, Göteborgu, v Lipsku dokonce dva roky za sebou. Umístění v TOP3 mají nepočítaně. I díky této vestfálské klisně získala Jessica Kürten titul šampiona Global Champions Tour 2008.
 
Dalšími úspěšnými svěřenci Jessicy byly klisny Castel Forbes Myrtille Paulois nebo Castle Forbes Maike. S touto holandskou hnědkou se představila i na olympijských hrách v Aténách, kde obsadila osmnácté místo.
 

Odvrácená strana sportu

 
Ani Jessice Kürten se v kariéře nevyhnuly okamžiky, které by asi raději vymazala. V roce 2007 byla Castle Forbes Maike testována v La Baule s pozitivním výsledkem a jezdkyni byla na dva měsíce pozastavena činnost. Jessica, jež kategoricky odmítla, že by kdykoliv zneužila nějaké látky u svých koní, se odvolala, ale Mezinárodní sportovní arbitráž CAS rozhodla, že suspendace platí.
 
Nepříjemnou dohru měla i spolupráce s Lady Georginou Forbes, v jejímž majetku byly výše zmíněné klisny. Smlouva byla ukončena 31. prosince 2010, ale přesun koní a složité vyrovnání mezi Georginou Forbes a Jessicou Kürten nakonec řešil soud.
 
I takové situace přináší vrcholový sport. Aktivní kariéra jezdkyně pokračovala až do roku 2015, nadále se účastnila nejvyšších soutěží na úrovni čtyř a pěti hvězd. Její jedničkou se stal holandský hřebec Arezzo VDL, s kterým se pohybovala po mítincích Světového poháru. Poté, co se rozhodla Jessica věnovat trenérské činnosti, přesunul se ryzák do stáje jiného špičkového jezdce, Nizozemce Jura Vrielinga. 
 
Jako trenérku si pak „vyhlédla“ Jessicu Kürten Anna Kellnerová, a zavedla tak tuto úspěšnou irskou jezdkyni i do České republiky.
 
Zdroj: www.fei.org, Wikipedia, www.rte.ie



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE