reklama 11B

John, Michael, Robert či William. Rodina Whitakerů má parkur v genech

ikonka

Whitaker je snad nejznámější „koňařské“ příjmení. Rodina Whitakerů má desítky členů, všichni jsou spojení s koňmi, někteří jen jezdí, další závodí, a to na nejvyšší úrovni, jiní chovají koně. Podívejme se, kdo je kdo v této světoznámé dynastii.
26.12.2020 11:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Láska ke koním a jezdectví se často dědí v rodinách z generace na generaci. Ale v britském parkurovém prostředí se vyskytuje jinde zřejmě nevídaný jev. Rodina Whitakerů. Na ostrovech její členy znají úplně všichni. Ve světě všichni, kdo se jen okrajově zajímají o jezdecký sport.
 
Michael, John, Robert, William… Kdo z nich je nejúspěšnější? A vůbec, kdo je kdo v rodině Whitakerů? To si zkusíme přiblížit v nejnovějším díle rubriky Světová jezdecká star.
 

Počátek jezdecké dynastie

 
Když se Enid Whitaker, farmářka z Yorkshiru, rozhodla v šedesátých letech 20. století, že koně budou příjemným a zdravým hobby nejen pro ní, ale i pro její čtyři syny, asi netušila, že právě založila rodinnou tradici, která se táhne už několik generací. Všichni synové, John, Michael, Steven a Ian, se pro koně nadchli. 
 
První dva jmenovaní se stali hvězdami světového parkurového sportu, po několik dekád byli oporou britské národní reprezentace a dodnes se účastní mezinárodních soutěží. Těžko říct, kdo z nich je vlastně úspěšnější. Pokud bychom to měli měřit na počet startů na vrcholných akcích a počet medailí, byl by to John. Rodina má ovšem několik desítek členů a všichni jsou nějakým způsobem spojení s koňmi. Jezdí a závodí synové, dcery, neteře, synovci, zkrátka všichni. 
 

John a Michael spolu pětkrát na olympiádě

 
John Whitaker je z bratrů nejstarší, narodil se v roce 1955. Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let sedlal jednoho ze svých nejlepších svěřenců, Ryan´s Sona. Dosáhl s ním na stříbro na mistrovství světa v Rotterdamu v roce 1980, druhý byl rovněž na mistrovství Evropy v Hicksteadu v roce 1983, a druhou příčku obsadila tato dvojice také v soutěži družstev na olympiádě v Los Angeles o rok později. Dalším koněm, s kterým porážel soupeře na světových kolbištích, byl Milton. S tím od roku 1987 do roku 1994 nasbíral hezkou řádku titulů a medailí. Finále Světového poháru vyhráli dvakrát, na mistrovství Evropy v Rotterdamu 1989 ovládli individuální i týmovou soutěž.
 
Michael Whitaker je o pět let mladší než John. Má čtyři zlaté medaile z kontinentálních šampionátů (1985, 1987, 1989 a 2013). Všechny získal s družstvem. Dalších cenných kovů má nepočítaně. Na olympijských hrách se představil celkem pětkrát. Premiéru si odbyl v Los Angeles v roce 1984. Následovala Barcelona (1992), Atlanta (1996), Sydney (2000) a Rio de Janeiro (2016). Všechny hry s ním absolvoval jeho bratr John, který navíc závodil i v roce 2008 v Číně.
 

Nová generace

 
John má tři děti. Nejvíce vyčnívá syn Robert, který se narodil v roce 1983. Po řadě úspěchů a titulů z mezinárodních soutěží pony přešel do seniorského sportu a pohybuje se v něm na nejvyšší úrovni. Pětkrát závodil v britských barvách na mistrovství Evropy a pětkrát tam národní tým bral zlato. 
 
Robert Whitaker je také držitele jednoho ze světových rekordů. V roce 2011 zdolal s Waterstonem ve Stockholmu při soutěži ve skoku mohutnosti překážku vysokou 212 centimetrů – bez sedla…
 
Michael má také tři potomky. V roce 2001 se narodil syn Jack. Ten je teprve ve věkové kategorii mladých jezdců a na kontě má dvakrát zlato z mistrovství Evropy pony, na stříbro dosáhl na juniorských šampionátech v roce 2017 a 2018. V témže roce si odvezl cenný kov i z olympiády mládeže z Buenos Aires.
 
Vedle Johna a Michaela jezdili velmi dobře i jejich bratři Steven a Ian, nicméně se později rozhodli pro rodinný byznys a oba jsou úspěšnými chovateli a majiteli sportovních koní.
 
Ian má syna Williama. Jednatřicetiletý jezdec je dalším známým příslušníkem rodu. Jeho stájovou jedničkou byl donedávna hřebec Utamaro D Ecaussines, kterého loni sedlal jiný hvězdný sportovec, Belgičan Niels Bruynseels. William je juniorský mistr Evropy z roku 2006 a o rok později si vyskákal titul na mistrovství Evropy mladých jezdců. Vidět ho mohli fanoušci jezdectví i v Praze na ME-JY 2008, startoval tam se Sarlinem. V jednotlivcích dojel těsně za elitní trojicí, s družstvem získal bronz. Svou zemi reprezentoval také na seniorském evropském šampionátu a na posledních Světových jezdeckých hrách v Tryonu v USA.
 
Steven má pro změnu dceru, jež se naplno věnuje parkuru. Jmenuje se Ellen, narodila se v roce 1986 a už jako jednadvacetileté závodila za Velkou Británii na mistrovství Evropy seniorů v Mannheimu, odkud si odvezla bronz. Jen o vlásek jí minula nominace na olympijské hry do Hong Kongu.
 
 
Synové a dcery už také mají svoje potomky, a z nich zase rostou jezdci. Dynastie Whitakerů čítá tolik jmen. John, Michael, Robert, William, Ellen, Joanne, Clare, Louis, Steven, Ian, Joe, Fiona, Thomas, Donald, Jack, Melissa. A tak bychom mohli pokračovat. Všichni jsou nějak spojení s koňmi. Pokud nezávodí, tak koně chovají a obchodují s nimi. Rodina Whitakerů je klan, který stojí za pěknou řádkou úspěchů ostrovního jezdectví.
 
Foto: FEI.org, Stefano Grasso



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE