reklama 11A

Talent jménem Bertram Allen. Ve dvaceti měl bronz z finále World Cupu

ikonka

Irský parkurový jezdec Bertram Allen dosáhl ve své kariéře už několika NEJ. Stal se třeba nejmladším vítězem Grand Prix v rámci Longines Global Champions Tour. A také v pouhých dvaceti letech získal bronz při finále Světového poháru.
27.03.2021 11:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Občas se v prostředí sportu objeví zázračné dítě. Talent, který se nerodí často. Za takové zjevení by se dal nejspíš označit irský parkurový jezdec Bertram Allen. Právě jemu je věnovaný tento díl rubriky Světová jezdecká star.
 
 
Bertram Allen se narodil v létě roku 1995 ve Wexfordu na jihovýchodě Irska. V rodině měli koně vždy své místo, a tak Bertram začal velmi brzy jezdit, stejně jako jeho šest sourozenců. Brzy začal také závodit. Trénoval s Mag a Conem Powerovými, díky kterým se připojil k Billymu Twomeymu. Ten jeho kariéru hodně ovlivnil. Mimo jiné tím, že pro něj našel jeho veleúspěšné koňské partnery Romanova a Molly Malone V.
 

První cenné kovy

 
V roce 2010 si Bertram vyskákal své první zlato na šampionátu FEI. Vyhrál individuální mistrovství Evropy pro děti na pony v Bishop Burtonu, a s týmem tam vybojoval druhé místo. V téže sezoně se přesunul do německého Hünxe, kde od té doby trvale pobývá. Jeho trenérem se stal Marcus Ehning.
 
Další evropské medaile získal v juniorské kategorii. V roce 2012 v Ebreichsdorfu triumfovali Irové s Bertramem v řadách v soutěži družstev, o rok později ve Vejeru dojel druhý mezi jednotlivci.
 

Seniorské skalpy

 
Už jako junior dokázal porážet nejzkušenější skokany. Čerstvě osmnáctiletý se účastnil světového šampionátu mladých koní v Lanakenu. Při závodech, jež platí v parkurových kruzích za velice náročné, vyhrál v jediném ročníku finále kategorie šestiletých s klisnou Barnike, druhý byl ve finále s pětiletým Castlefield Denverem a v téže kategorii byl v nejlepší desítce s klisnou Dancing Queen Z. Rok poté zopakoval úspěch s Barnike, s níž zvítězil ve finále pro sedmileté.
 

Vstup do světové elity

 
V sezoně 2014 na sebe upozornil při Světových jezdeckých hrách. V Caen dokázal tehdy devatenáctiletý Ir vyhrát s bělkou Molly Malone V zahajovací soutěž, čímž na sebe strhl pozornost celého světa a definitivně ujistil všechny, že je třeba s ním počítat v nejvyšším sportu. Celkově nakonec v Normandii skončil sedmý, ale bylo jasné, že irskému nároďáku dorůstá velká opora.
 
O rok později opět zazářil. V necelých dvaceti letech nastoupil do finále Světového poháru, jež probíhalo v Las Vegas a po třech těžkých parkurech obsadil třetí místo.
 
Bertram Allen má také zlato z mistrovství Evropy 2017 v Göteborgu, které si odvezl jako člen družstva.
 
Na svém kontě má řadu prvenství ze soutěží Grand Prix při CSI4* a CSI5*. Má trofej z LGCT v Paříži, Velkou cenu tam ovládl jako nejmladší vítěz historie série. Vyhrál v Maastrichtu, Torontu, Bordeaux, St. Gallen nebo Dinardu. Když má „svůj den“, umí být neporazitelný. V roce 2015 se mu při CSI4* ve Stockholmu podařilo dobýt tři vrcholy mítinku včetně Velké ceny a vyhrál tehdy postupně tři auta. Rok nato Grand Prix Stockholm ovládl znovu.
 

Nešťastné Rio

 
V roce 2016 na olympiádě v Riu tým Irska chyběl. Předcházela tomu ještě dlouho skloňovaná kvalifikace při mistrovství Evropy 2015, kde družstvo sahalo po přímém postupu. Prakticky kvůli jedné chybě Irové postup nezískali a z oné chyby vinili člena organizačního týmu, jenž se pohyboval dost neobratně po kolbišti v době jízdy Ciana O´Connora. Ten chyboval chvíli poté, co se jejich dráhy málem protly. Irsko tehdy podalo protest, neuspělo však u žádné z instancí. Obrátilo se tedy až na sportovní arbitráž CAS v Lausanne, ale i ta stížnost zamítla. 
 
V Riu tak měli Irové pouze jednoho jednotlivce. A byl to právě Bertram Allen, kdo pro ostrovní zemi vybojoval kvótu. Jenže kvóta není olympijským výborem přidělována na konkrétního jezdce, a národní federace tehdy rozhodla, že forma Bertrama není v olympijské sezoně stabilní. Do Brazílie vyslala Grega Brodericka, jehož navrhl manažer družstva Robert Splaine. Zatímco Broderick byl v třetí stovce světového žebříčku FEI, Bertram Allen byl v té době v TOP10. Ten se později nechal slyšet, že šlo o politiku, a že ho postup manažera reprezentace ani nijak zvlášť nepřekvapil. 
 
Teprve pětadvacetiletý Ir dál pokračuje ve slibně rozjeté kariéře, a jeho mladý věk napovídá, že o něm ještě hodně uslyšíme.
 
Foto: Stefano Grasso / LGCT



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

Související informace

Timmerman: Šampion čtyřspřeží, který otiskl svou stopu i v českém týmu
Luciana Diniz v osmnácti opustila Brazílii. Šla do Evropy za svým snem
Pippa Funnell: Náš sport nese riziko, ale neprosedím život v kanceláři
Český rodák Hugo Simon. Malý velký muž světového parkurového sportu
Pád mu změnil život. Vzdát se? To nikdy, říká paralympionik Pepo Puch
Jako vejce vejci. Dvojčata Nicola a Olivier své jezdecké geny nezapřou
Cathrine Dufour sbírá medaile. Kdysi chtěla dělat cokoliv, jen ne koně
Edwina Tops-Alexander: Na koně jsem vydělávala sběrem golfových míčků
Nicholson oslaví šedesátku. Po těžkém pádu byl jen kousek od ochrnutí
Irka Jessica Kürten, mistryně Evropy, kterou osud zavál až do Česka
V Jerezu získal Chardon zlato. S jeho smůlou by na něj nikdo nevsadil
Lambert Leclezio, hubený kluk z Mauriciu, který ovládl svět voltiže
John, Michael, Robert či William. Rodina Whitakerů má parkur v genech
Gal zářil s fenomenálním Totilasem. Jeho odchod mi zlomil srdce, říká
Franke Sloothaak drží rekord v mohutnosti. Je to už téměř třicet let
Vnučka britské královny jezdit umí. Zara Phillips je mistryní světa
„Drzý“ Skot, co jako jediný vyhrál Rolex Grand Slam. To je Scott Brash
Carl Hester, jezdec, který pro svět drezury objevil hvězdného Valegra
Má tituly, zažil pády i vzestupy. Fox-Pitt je synonymem všestrannosti
Jeho rekord sotva kdo překoná. Ian Millar je žijící parkurová legenda
Existuje vozatajská elita. A pak je tu Exell se svou vlastní ligou
Kariéra Bengtssona. Stovky koní pod kapotou, až potom koně pod sedlem
NEPŘEHLÉDNĚTE