reklama 11C

Luciana Diniz v osmnácti opustila Brazílii. Šla do Evropy za svým snem

ikonka

Její dědeček připlul v šestnácti letech druhou lodní třídou z Evropy do Brazílie. Ona, jen o dva roky starší, se vypravila opačným směrem. Luciana Diniz opustila rodnou zemi a vrátila se na starý kontinent plnit si sen. Dnes je miláčkem publika.
13.03.2021 11:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Luciana Diniz je dlouhodobě nejúspěšnější portugalskou parkurovou jezdkyní. Vedle sportovních výkonů si diváky na závodech získala také spontánností, s níž na kolbišti projevuje radost, a se kterou sdílí své pocity se svými koňmi. Přečtete si víc o její cestě na vrchol v novém díle rubriky Světová jezdecká star.
 

Sága rodiny Diniz

 
Luciana se narodila v roce1970 v Sao Paulu v Brazílii. Rodina má portugalské kořeny, její dědeček se do Jižní Ameriky dostal lodí na palubě druhé třídy, když mu bylo pouhých šestnáct let. A právě on dle slov Luciany odstartoval rodinnou ságu, kterou se jako nit táhnou koně, láska k nim a k jezdectví.
 
„Moje máma, úspěšná drezurní jezdkyně, se objevila v brazilském vydání Guinessovy knihy rekordů. Má bronz z Panamerických her v Caracasu a vždy byla mou největší učitelkou. Táta byl hráč koňského póla a je můj největší fanoušek a nadšenec,“ uvádí Luciana ve svém životopise. 
 
Doplňme, že její maminka Lica Diniz se stala osmkrát v řadě mistryní Brazílie v drezuře, a právě tím se zapsala mezi brazilské rekordmany. Dva její bratři šli ve šlépějích otce a jsou špičkovými hráči póla. 
 

Cesta v dědečkových stopách

 
Luciana popsala i její návrat do Evropy. „Jednoho dne jsem se rozhodla, že půjdu svou vlastní cestou a podniknu to, co můj děda. Jen opačným směrem.“ V osmnácti se vypravila z Brazílie zpět do Evropy a usadila se v Německu. Působila v několika stájích, třeba u olympijského šampiona Alwina Schockemöhleho. Později si založila svou stáj ve Fürstenau. Reprezentuje Portugalsko, díky občanství, jež má od narození. 
 

Cesta vzhůru

 
V roce 1994 zažila Luciana první velké závody. Nastoupila na Světových jezdeckých hrách v Haagu za portugalský tým, který nakonec skončil těsně pod stupni vítězů. V individuálním hodnocení byla až v páté desítce. Úspěchy se dostavovaly postupně a ty prozatím nejlepší časy přišly v druhé dekádě nového století. V té době se opakovaně umístila v nejlepší desítce světového žebříčku Mezinárodní jezdecké federace FEI. 
 

Životní koně Winningmood a Fit For Fun

 
V roce 2009 získala Luciana do stáje hřebce jménem Winningmood. Bělouš po Darco, jehož do mezinárodní úrovně přivedl Belgičan Ludo Philippaerts, se podepsal pod Lucianiny velké výsledky. V roce 2010 skončili čtvrtí ve finále Světového poháru v Ženevě. Třikrát závodili na mistrovství Evropy. Nejvíce se jim dařilo v Madridu (2011), kde se umístili v TOP10.
 
Řadu výborných výkonů předvedli v sérii Longines Global Champions Tour, v roce 2015 pak po triumfech v LGCT Grand Prix ve Vídni a Madridu získala Luciana titul šampionky celého ročníku. 
 
Další koňskou hvězdou, kterou Luciana sedlala na závodech nejvyšší obtížnosti, byla hanoverská ryzka Fit For Fun. Absolvovala s ní evropský šampionáty v Cáchách 2015 a o dva roky později v Göteborgu. Startovala s ní ve finále Světového poháru 2014 v Lyonu a vyhrála řadu Velkých cen. Největším úspěchem však bylo deváté místo na olympijských hrách „doma“ v Brazílii.
 

G.R.O.W. – cesta k úspěchu mladých jezdců

 
Luciana, která aktivně závodí i v letošní sezoně, je v jezdeckém světě známá nejen pro svou spontánnost, ale také pro svou inteligenci. Mluví plynule pěti jazyky. Založila akademii, která vzdělává mládež. Vynalezla dokonce vlastní způsob výuky, který má označení G.R.O.W. Ve své filozofii vyzdvihuje Luciana nejen samotnou fyzickou výkonnost a technické dovednosti, ale přihlíží k psychice jezdce a koně, jejich komunikaci a času věnovanému samotné péči o koně. Ježdění je podle ní o respektu ke koni, o jeho zdraví a psychické pohodě.
 
Zdroj: web Luciany Diniz, www.fei.org, Wikipedia
 
Foto: Stefano Grasso 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

Související informace

NEPŘEHLÉDNĚTE