reklama 11A

Existuje vozatajská elita. A pak je tu Exell se svou vlastní ligou

ikonka

Jestli se o někom dá říct, že to je jedna z největších hvězd jezdeckého sportu, pak je to Boyd Exell. Za posledních deset let získal opakovaně všechny tituly, které je v soutěžích čtyřspřeží možné získat. Jeho recept? Dřít, dřít a dřít ještě víc.
01.11.2020 11:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Boyd Exell není neporazitelný. Ale snad v žádné disciplíně se v poslední dekádě neobjevil tak úspěšný jezdec, jako je on. Navíc jeho výkony jsou stabilní už více než deset let! Proto jsme se mu rozhodli věnovat další díl rubriky „Světová jezdecká star“.
 
Při pohledu do výčtu největších úspěchů Boyda Exella by se s trochou nadsázky dalo říct, že Australan se se svými čtyřspřežími pohybuje v nějaké vlastní lize, kam jeho, jinak skvělí, soupeři dosáhnou jen občas. Stačí se podívat do žebříčků FEI. Pro „čtyřky“ jsou tři a prakticky kdykoliv je vyhledáte na webu Mezinárodní jezdecké federace, v čele všech najdete Exella.
 

Chtěl sedlat poníky. Nakonec skončil u opratí

 
Narodil se v roce 1972 v Novém Jižním Walesu v Austrálii. Jeho rodiče koňaři nebyli, nicméně jezdecké geny by se našly. Jeho babička byla úspěšnou parkurovou jezdkyní. Exell jako dítě snil o tom, že se stane členem pony klubu a bude jezdit. Shodou náhod se ale seznámil s místním vozatajem Maxem Pearcem a toto setkání bylo začátkem kariéry, během které nasbíral neuvěřitelnou kolekci medailí a titulů.
 
Prvním větším úspěchem bylo začátkem devadesátých let zlato na domácím mistrovství dvojspřeží, pak už byl jen krok do národní reprezentace. Exell se kromě talentu vyznačuje obrovskou pílí, jeho recept na úspěch zní „dřít, zase dřít a pak dřít ještě víc“, jak uvedl v rozhovoru pro domácí magazín Horse Deals. Dřina se mu vyplácí, jak na poli sportovním, tak chovatelském. V jeho stáji se rodí koně s holandským původem, šlechtění pro vozatajský sport. I když v soutěžích zapřahá koně různých plemen, holandského či švédského teplokrevníka nebo koně německých plemenných knih.
 

Všechny tituly, které si umíme představit

 
Mezi významnými akcemi čtyřspřeží FEI neexistuje žádná, kterou by nevyhrál. Světové jezdecké hry ovládl třikrát po sobě. V roce 2010 v Kentucky, 2014 v Caen a 2018 v Tryonu. Vozatajové jezdí ještě zvlášť mistrovství světa, jež se koná v mezidobí. Při něm nenašel přemožitele v roce 2012 i 2016. To s datem 2020 bylo zrušené kvůli pandemii covid 19.
 
Od roku 2009 byl pokaždé ve finále Světového poháru. Celkem tedy dvanáctkrát. Triumfoval devětkrát, druhá místa má dvě. Výkyv nastal jen loni, když skončil až šestý. Rámcových kvalifikačních soutěží v halové části World Cupu, jež je určená jen pro nejúspěšnější jezdce sezony, vyhrál desítky. A první místa na závodech CAI bychom asi ani nespočítali. V roce 2015 se stal jezdcem roku v anketě FEI Awards.
 
Foto: FEI / Liz Gregg



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE