reklama 11B

Edwina Tops-Alexander: Na koně jsem vydělávala sběrem golfových míčků

ikonka

Kolik znáte australských parkurových jezdců? Jednoho, respektive jednu, určitě. A to dlouhodobě nejúspěšnější reprezentantku Austrálie, kterou je Edwina Tops-Alexander. Jak se dostala ke koním? Je za tím obrovská píle a cílevědomost.
30.01.2021 11:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Austrálie je v povědomí fanoušků jezdectví spojená spíš se všestranností, ale i v parkurovém skákání závodí tým „protinožců“ pravidelně na olympiádách a Světových jezdeckých hrách. Jedno jméno ovšem ční vysoko nad ostatními: Edwina Tops-Alexander, které věnujeme tento díl rubriky Světová jezdecká star.
 

Zapálená pro koně

 
Edwina Alexander se narodila v roce 1974 v Sydney. Rodiče s koňmi nebyli nijak spojení, ale Edwina, jež od osmi let chodila do pony klubu, si odmala přála mít koně. Ostatně to není u holčiček nic neobvyklého, jenže ona byla do koní tak zamilovaná, že rodiče nakonec podlehli a pořídili jí prvního čtyřnohého kamaráda. Dcera jim pak dennodenně dokazovala, že ježdění myslí vážně.
 
Dělala jsem cokoliv, abych si vydělala peníze a mohla koním něco koupit. Sbírala jsem třeba golfové míčky na místním hřišti, a prodávala je sobotním hráčům nebo jsem myla nádobí,“ vzpomínala jezdkyně na své dětství pro server Equestrianlife.com.au. „Když se ohlédnu zpět, musím říct, že mi trochu chybělo přátelství, kamarádi, večírky a podobné věci, protože jsem stále jezdila, ale za nic bych to nevyměnila.“
 
Jezdit zkoušeli i někteří ze tří jejích sourozenců, protože sestru chtěli napodobit, ale zapálení, jež prokazovala ona, neměl nikdo z nich. První velký úspěch přišel v roce 1995, kdy vyhrála Edwina národní mistrovství mladých jezdců. Následující sezonu pak prožila první mezinárodní start. Na vypůjčeném koni zvítězila v Grand Prix v Hong Kongu, na níž ale nevzpomíná ráda, protože v průběhu závodů jí kvůli nemoci bylo velmi špatně.
 
Osudové rozhodnutí přišlo o tři roky později. V roce 1998 se Edwina odstěhovala do Evropy, protože byla přesvědčená, že Evropa je to pravé místo, kde být, když to v jezdectví chcete někam dotáhnout. 
 

Start do nejvyšších sfér 

 
Přesun na starý kontinent skutečně nastartoval hvězdnou kariéru. Usadila se v Belgii a první tři sezony strávila Edwina ve stáji Luda Philippaertse, poté začala budovat vlastní zázemí. Zlomovou akcí, při níž pronikla mezi absolutní špičku, byly Světové jezdecké hry 2006 v Cáchách. Tam se probojovala do TOP4, a stala se prvním zástupcem Austrálie v historii, který se představil ve velkém finále se střídáním koní. Obsadila sice čtvrtou příčku, ale bylo jasné, že pro nejvyšší sport se s ní musí počítat.
 

Hvězda Global Champions Tour 

 
Edwina Tops-Alexander je neodmyslitelně spojená s okruhem Longines Global Champions Tour. Nejen, že je jednou z nejúspěšnějších účastnic, ale doslova patří do „rodiny“. Jejím životním partnerem a manželem je totiž Belgičan Jan Tops, který světoznámou sérii vymyslel a uvedl k životu.
 
Edwina vyhrála řadu Grand Prix v rámci LGCT a v letech 2011 a 2012 dosáhla na titul šampionky. V roce 2018 uchvátila Prahu, když v sedle Californie vyhrála extrémně těžkou dvoukolovou Super Grand Prix. Stala se vůbec první vítězkou této soutěže pro nejúspěšnější jezdce LGCT dané sezony, a fanoušci, kteří její strhující finiš v pražské O2 areně viděli, jí budou mít v paměti napořád. 
 
Klisna California, jež jí k tomuto úspěchu dopomohla, patřila k jejím osudovým koním. Ostatně s klisnami si Edwina evidentně rozumí, protože dalším veleúspěšným svěřencem byla holštýnská hnědka Lintea Tequila. S ní obsadila devátou příčku v individuálním hodnocení prozatím poslední olympiády v roce 2016 v Riu de Janeiru. A do třetice mezi výraznými koňmi v její kariéře najdeme vestfálskou hnědku Pialottu, s níž postoupila do finále Světových jezdeckých her v Cáchách, jak je zmíněno výše.
 
Úspěchy Edwiny Tops-Alexander bychom vyjmenovávali dlouho. Olympijské hry absolvovala třikrát, v Číně 2008 a Brazílii 2016 byla v TOP10 mezi jednotlivci. Čtyřikrát startovala na Světových jezdeckých hrách, do finále Světového poháru se dostala devětkrát.
 

Rodina i sport

 
Na jaře roku 2017 musela přerušit na pár měsíců kariéru. V červenci téhož roku se jí totiž v jejích třiačtyřiceti letech narodila dcera Chloe Cornelia Jennifer Tops. Mateřským povinnostem ovšem nepropadla na dlouho, v sedle na nejvyšší úrovni se objevila už v polovině záři na CSI5* Lausanne.
 
 
Zdroj: FEI.org, Equestrianlife.com.au, Wikipedia
 
Foto: Stefano Grasso / LGCT, David Horváth / CET



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE