reklama 11D

Pippa Funnell: Náš sport nese riziko, ale neprosedím život v kanceláři

ikonka

Některé zdroje jí řadí do TOP10 nejznámějších jezdců historie. Má sbírku cenných kovů z významných světových akcí. Je nositelkou Řádu britského impéria. A také se pustila na dráhu spisovatelky. To je britská jezdkyně všestrannosti Pippa Funnell.
06.03.2021 11:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Pippa, jejíž oficiální jméno zní Philippa Rachel Funnell, se narodila v roce 1968 v Crowborough, které leží jihovýchodně od Londýna. Koním propadla od malička, v šestnácti letech dokonce kvůli nim opustila střední školu. Začala spolupracovat a učit se u Ruth McMullen. Její volbou byla všestrannost.
 
 

Vstup do vysokého sportu

 
První velký sportovní úspěch se dostavil v roce 1987, kdy zvítězila na mistrovství Evropy mladých jezdců v Polsku. Přechod do seniorské úrovně nebyl jednoduchý. Pippa trpěla velkou trémou a uvědomovala si, že slabší psychika by jí mohla stát dobře rozjetou kariéru. Začala tedy spolupracovat i se sportovními psychology. 
 
V roce 1997 při své premiéře na seniorském evropském šampionátu dojela v sedle valacha Bits and Pieces až třiatřicátá, o dva roky později v Luhmühlenu v Německu už slavila titul, a to dokonce v individuální i týmové soutěži. Oporou jí byl hnědák Supreme Rock. 
 
S týmž koněm dokázala dvojitý triumf zopakovat i při následujícím mistrovství Evropy v Pau v roce 2001. Valach irského chovu byl také jejím partnerem na první olympiádě (Sydney 2000), kde vybojovala s družstvem stříbro.
 
 

První vítězka Rolex Grand Slamu v historii

 
Definitivně se Pippa zapsala do historie jezdeckého sportu v sezoně 2003. Tehdy se jí podařilo, jako prvnímu jezdci na světě, zvítězit v Rolex Grand Slamu. Ten je složen ze závodů CCI5* (pozn. v označení obtížností v roce 2003 to bylo CCI4*) v Kentucky, Badmintonu a Burghley. Jako vítězka všech třech mítinků získala mimořádnou výhru v hodnotě čtvrt milionu dolarů. Stejný kousek se povedl už jen Michaelovi Jungovi, který Grand Slam ovládl o třináct let později.
 
Závody nejvyšší obtížnosti, ve své době zařazené do prestižní série FEI Classic, kam patřilo Adelaide, Kentucky, Badminton, Luhühlen, Burghley a Pau, vyhrála Pippa Funnell šestkrát.
 
Ani jí nevyhnuly pády a zranění. V jednom z rozhovorů na téma bezpečnosti v military řekla: „Není to sport, který můžete dělat, pokud se bojíte. Rizika jsem si ale vědomí všichni. Přišla jsem i o přátelé. A je to těžké. Je to zoufale těžké pro jejich rodiny, ale dobře věděli, že se může něco stát. Vím to i já, a přesto není žádná šance, abych proseděla život někde u stolu v kanceláři“.
 

Čtěte také: Nicholson oslaví šedesátku. Po těžkém pádu byl jen kousek od ochrnutí

 
 

Pod olympijskými kruhy

 
Na olympijských hrách reprezentovala Pippa Velkou Británii třikrát. Po už zmíněné olympiádě v Sydney to bylo ještě v Aténách (2004) a Riu de Janeiru (2016). Ve sbírce má ze soutěží jednotlivců i družstev jeden bronz a dvě stříbra. Na Světových jezdeckých hrách v Jerezu pomohla týmu k třetímu místu.
 
Z kontinentálních šampionátů má celkem osm medailí, těch nejcennějších má pět. Zlaté časy zažila v sezonách 1999 až 2003. Za zásluhy v oblasti sportu byla vyznamenána Řádem britského impéria.
 
 

Pohádky o koních

 
Pippa žije s manželem, parkurovým jezdcem, Williamem Funnellem v hrabství Surrey. Kromě koní se věnuje ještě psaní. Vydala úspěšnou řadu pohádkových knížek Tilly´s Pony Tails. Vyšla i její autobiografie. 
 
Věnuje se cvičení pilates. Cvičí každé ráno. Jak říká, dělá do hlavně kvůli koním. Ze stejného důvodu, tedy, aby byla pro koně tím nejlepším partnerem, začala milovnice čokolády a sladkostí dodržovat zdravý životní styl. 
 
Pracuje jako trenérka pro Windrush Equestrian Foundation, nadaci, která pomáhá mladým talentovaným jezdcům. 
 
Foto: FEI



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE