reklama 11D

Franke Sloothaak drží rekord v mohutnosti. Je to už téměř třicet let

ikonka

Představte si, že se svým koněm přeskočíte na parkuru zeď vysokou jako třeba menší garáž, běžná dodávka nebo obří šatní skříň. Nemožné? Franke Sloothak to před třiceti lety dokázal a dodnes drží rekord. Je tu další díl rubriky Světová jezdecká star.
12.12.2020 11:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B

 

Holanďan, který „dezertoval“ do Německa

 
Franke Sloothaak se narodil v roce 1958 v Heerenveenu v Nizozemí. Jezdit začal už v dětství na ponících a snil o tom, že se jednou dostane do reprezentace. Za Nizozemí závodil jako junior, na mistrovství Evropy v Irsku získal týmové stříbro. Má také titul nizozemského mistra. Domovskou zemi chtěl zastupovat i v seniorské kategorii, ale když ho federace nahradila těsně před evropským šampionátem, na který měl jet, měl jasno. 
 
V roce 1979 získal německé občanství. Nějaký čas už totiž trénoval s olympijským medailistou Alwinem Schockemöhlem a bylo to tedy nakonec Německo, v jehož barvách dosáhl svých životních úspěchů.
 

Olympijské i světové vavříny

 
Pět let poté, co se Sloothaak stal součástí německé jezdecké komunity, nastoupil poprvé pod olympijskými kruhy. V Los Angeles sedlal Farmera a v individuální soutěži dojel jedenáctý. Družstvo získalo dokonce bronz. Lepší časy však ještě měly přijít.
 
V Soulu v roce 1988 vybojoval tým, za nějž závodil i Franke Sloothaak v sedle Walzerköniga, zlatou medaili. Mezi jednotlivci pak obsadila tato dvojice sedmé místo. Další týmové prvenství si připsal Sloothaak s Joly, to bylo v roce 1996 v Atlantě. 
 

ČTĚTE TAKÉ: Vnučka britské královny jezdit umí. Zara Phillips je mistryní světa

 
Velmi úspěšná byla pro tohoto jezdce také účast na prvních Světových jezdeckých hrách v roce 1994 v Haagu. Tam vybojoval titul mistra světa mezi jednotlivci i s německým družstvem. Partnerkou mu byla ryzka San Patrignano Weihaiwej. Na stupně vítězů se dostal i o čtyři roky později v Římě, kde s Joli Coeur získal individuální bronz a týmové zlato. Několik cenných kovů má i z mistrovství Evropy či finále Světového poháru.
 

Specialista na mohutnost

 
Jestli se někdo zapsal výrazně do historie soutěží síly a zručnosti, pak je to právě Franke Sloothaak.  Dodnes drží oficiální světový rekord ve skoku mohutnosti. Dosáhl ho v roce 1991 na závodech v Chaudfontaine v Belgii, když s koněm Optiebeurs Golo překonal zeď vysokou 240 centimetrů. Pokořil tak vlastní rekordu 235 centimetrů, kterého dosáhl s Leonardem. 
 
Začátkem devadesátých let byl Sloothaak doslova specialistou na tento typ soutěže, a výkonů, které braly dech, předvedl celou řadu, ovšem oficiálně zapsaná je právě výška z Chaudfontaine. Pozor, nezaměňujme skok mohutnosti za skok do výšky, v němž drží prvenství už více než sedmdesát let čilský jezdec kapitán Alberto Larraguibel Morales. 
 
Přelom tisíciletí přinesl v kariéře Sloothaaka pozvolný ústup. Olympionik závodil v nižších kategoriích CSI ještě v roce 2017, ale jeho hlavní náplní je v současnosti trenérská činnost.
 




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE