reklama 11C

Má tituly, zažil pády i vzestupy. Fox-Pitt je synonymem všestrannosti

ikonka

Jezdectví umí být tvrdé, všestrannost obzvlášť. Své by o tom mohl vyprávět britský jezdec a hvězda military William Fox-Pitt. Tento rekordman v počtu vítězství v nejobtížnější sérii FEI Classics je další osobností v rubrice Světová jezdecká star.
15.11.2020 11:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Unikátní seriál nejobtížnějších závodů ve všestrannosti FEI Classics se už bohužel pár sezon nejezdí. Do jeho historie se nesmazatelně zapsal Brit William Fox-Pitt, který dokázal vyhrát neuvěřitelných čtrnáct kol CCI4*, čímž drží rekord, jenž mu už nikdo nemůže vzít. Doplňme, že ještě donedávna se nejvyšší obtížnost všestrannosti jezdila na úrovni čtyř hvězd, což bylo srovnatelné s dnešním CCI5*-L. 
 
Jediný také vyhrál na pěti místech ze šesti, kde se tato série tradičně jezdívala. Uspěl v Burghley, Badmintonu, Kentucky, Pau a Luhmühlenu. Chybí mu jen triumf od protinožců z Adelaide. To však zdaleka není vše z jezdcovy oslnivé kariéry.
 

Jezdecké umění v genech

 
William Fox-Pitt se narodil v Hampsteadu v roce 1969 do „koňařské“ rodiny. Je nejstarším synem Williama Olivera Lanea Fox-Pitta, který se aktivně jezdeckému sportu věnoval. Závodila i jeho maminka, a tak byla jeho cesta určena už geny. Jezdit začal ve čtyřech letech, v pubertě na pár let přestal, údajně kvůli šikaně mezi vrstevníky, ale rodiče ho přivedli ke koním zpět.
 
 

Stabilní opora reprezentace

 
Britská škola všestrannosti má ve své bohaté a úspěšné historii dlouhou řadu zvučných jmen. Fox-Pitt patří ovšem přímo k synonymům ostrovního military. Přehled jeho startů na vrcholných světových akcích se zdá takřka nekonečný. Vedle už zmíněné FEI Classics nastoupil za britskou reprezentaci pětkrát na olympijských hrách. Z Atén (2004) a Londýna (2012) má týmové stříbro, z Hong Kongu si v roce 2008 odvezl ze soutěže družstev bronzovou medaili.
 
Získat nejcennější titul z individuální olympijské soutěže mu nebylo zatím dopřáno. V jeho případě opravdu sedí otřepaná fráze sportovců: chybělo mu prostě jen trochu štěstí. Jezdec jeho kvalit s tolika výhrami z FEI Classics, jenž byl několikrát v pozici světové jedničky, patřil vždy k favoritům. 
 
Na Světových jezdeckých hrách vybojoval cenný kov šestkrát. Jako jednotlivec byl druhý v roce 2010 v Kentucky a třetí o čtyři roky později v Caen. Ostatní úspěchy zaznamenal s družstvem, včetně vítězství v roce 2010.
 
Mistrovství Evropy vyhrálo družstvo v řadách s Fox-Pittem celkem sedmkrát, v TOP3 byl buď mezi jednotlivci, nebo týmy na všech šampionátech, které absolvoval. 
 
Koní, kteří mu k těmto úspěchům dopomohli, bylo více. Nejznámějším je však Tamarillo. Hnědák, který měl v sobě z části arabskou krev, se narodil v roce 1992 a provázel ho v kariéře celých sedm let. Z mítinků FEI Classics vyhrál dva, v Badmintonu v roce 2004 a Burghley o čtyři roky později.
 
 

ČTĚTE TAKÉ: Jeho rekord sotva kdo překoná. Ian Millar je žijící parkurová legenda

 

I legendy padají

 
Ani tomuto skvělému sportovci se v kariéře nevyhnuly pády. Těch běžných nevinných zažil nejspíš mnoho. Jeden pád ovšem vyděsil celý svět. V říjnu 2015 nastoupil do soutěže CCI2* (dnešní úroveň CCI3*-L) na mistrovství světa mladých koní ve francouzském Lion D´Angeres. Na překážce číslo dvacet spadl i se sedmiletým irským hřebcem Reinstatedem. Kůň vyvázl nezraněn, Brit utrpěl zranění hlavy, byl převezen do nemocnice a tam strávil celé dva týdny v kómatu. 
 
Jestli se však jezdci obecně, a ještě víc militaristé, něčím vyznačují, pak je to nebývalá tvrdost. Fox-Pitt se ze zranění poměrně rychle zotavil, i když ho trápilo dvojité vidění i úplné výpadky. Závodit začal po půl roce, tedy v dubnu 2016. Ještě tentýž rok nastoupil do olympijské soutěže v Riu de Janeiru, kterou dokončil na dvanáctém místě. Ze sestavy, jež o čtyři roky dříve dosáhla na stříbrné medaile, byl v Brazílii jediný.
 
William Fox-Pitt aktivně závodí i dnes, tedy v sezoně 2020. Kromě toho je členem komise všestrannosti v Mezinárodní jezdecké federaci FEI a také je členem jejího tribunálu.
 
Foto: Trevor Holt/FEI



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE