reklama 11D

Jako vejce vejci. Dvojčata Nicola a Olivier své jezdecké geny nezapřou

ikonka

Když vstoupí Nicola Philippaerts nebo jeho bratr Olivier do kolbiště, zaplesá srdce nejedné fanynky. Jenže tihle bratři, kromě toho, že dobře vypadají, umí také jezdit. Jak by ne, když jejich otcem je někdejší opora belgického nároďáku.
13.02.2021 11:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Jsou to dvojčata, takže jsou si hodně podobní, ačkoliv stejní nejsou. Co mají společné je to, že od mala závodí v parkurovém skákání a v posledních několika letech září v národních barvách Belgie. Řeč je o bratrech Nicolovi a Olivierovi Philippaertsových, o který je tento díl rubriky Světová jezdecká star.
 

Jablko nepadlo daleko od stromu

 
Nicola a Olivier se narodili v roce 1993 v Genku na východě Belgie. Jejich otcem je čtyřnásobný olympionik Ludo Philippaerts, a tak oba vyrostli v prostředí koní a jezdeckého sportu. Táta Ludo a maminka Veronique jim sice dali naprostou svobodu ve volbě jejich životní cesty, jenže geny neošálíte. Do šesti let prostřídali fotbal, tenis nebo plavání, ale bylo čím dál jasnější, že zvítězí koně.
 

Nadějnější Nicola

 
V počátku se zdálo, že větší dar byl dán do vínku Nicolovi. V roce 2006 se stal nejlepším belgickým jezdcem na pony. O rok později se probojoval do TOP5 na mistrovství Evropy poníků ve Freudenbergu. Jeho bratr Olivier tam skončil až ve čtvrté desítce. V létě roku 2008 mohli vidět Nicolu diváci i v Praze, kde se konal kontinentální šampionát juniorů a mladých jezdců. Tam tehdy patnáctiletý Belgičan sice nezazářil, za to rok poté se ale už radoval z titulu juniorského vicemistra Evropy. V téže sezoně si pak odvezl zlatou medaili z mládežnické olympiády. Působení v kategoriích do 21 let završil předčasně v roce 2011 dvojitým triumfem na mistrovství Evropy mladých jezdců v Portugalsku. Získal zlato v individuálním i týmovém hodnocení. V dalších letech už stál na startu po boku seniorů.
 
V družstvu na ME v Portugalsku byl tehdy i Olivier. Ten sice oproti bratrovi tolik úspěchů neposbíral, může se ovšem pochlubit nejvyšší příčkou na juniorském evropském šampionátu v roce 2010. A po přechodu do seniorské kategorie začal Nicolu rychle dotahovat.
 

Bratrská štafeta

 
Při pohledu do kariér obou jezdců se skoro zdá, že si předávají pomyslnou štafetu úspěchů. Tam, kde se jednomu nedaří, dokáže druhý zazářit. Tam kde jeden nedostal prostor v reprezentačním týmu, druhý je jeho oporou.
 
Zatímco Olivier byl členem sestavy, která vyhrála finále Poháru národů v Barceloně 2015, v němž Nicola nestartoval, tři roky nato se role obrátily a titul ve finále v katalánské metropoli získal Nicola.
 
Olivier zažil atmosféru Světových jezdeckých her v Caen (2014), Nicolu vyslala Belgie až za čtyři roky na to do Tryonu. Olympijskou účast po vzoru slavného otce má na svém kontě však jen Nicola, který se dočkal nominace na OH v Riu de Janeiru (2016). 
 
Aktuálně se oba nacházejí v nejvyšší stovce světového žebříčku FEI, a lépe si vede Olivier, kterému patří pozice s číslem 29.
 

Známé tváře Global Champions

 
Od roku 2018 jsou oba bratři stálými členy týmu London Knights v rámci celosvětové série Global Champions League. Majitel celku je „do služby“ povolal i pro letošní rok. A není divu. Vždyť právě na okruhu Global Champions vídáme oba belgické reprezentanty na nejvyšších příčkách. 
 
Oběma se v krátké historii GC Prague Play Offs povedlo dostat díky triumfu v některé z Velkých cen do Super Grand Prix mezi nejúspěšnější jezdce sezony. Nicola v prvním ročníku v prosinci 2018 nastoupil do extrémně těžké dvoukolové soutěže do 160 centimetrů v sedle hřebce Chilli Willi. V prvním kole nechyboval, v druhém pak v husté atmosféře nabité O2 areny nasbíral 16 trestných bodů a dojel jedenáctý. 
 
V Super Grand Prix 2019 se představil pražským ochozům Olivier. A jako správné dvojče okopíroval výsledek svého bratra z předchozího ročníku. S bělkou Legend Of Love dokončil čistě první kolo, v druhé jízdě pak chyboval čtyřikrát. 
 
Hned v další sezoně ukázali Philippaertsovi, že se s nimi musí počítat, když při zahajovacím mítinku v Dauhá vyhráli v barvách London Knights soutěž Global Champions League. Sérii 2020, stejně jako všechny další akce, poznamenala pandemie covidu-19, takže se už žádná další kola nekonala. Na to v jaké kondici naskočí Philippaertsovi do kolotoče Global Champions si musíme počkat do začátku března, kdy se na úvod otevřou brány závodiště Al Shaqab v katarském Dauhá. 
 
Foto: GC / Stefano Grasso



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE