reklama 11B

Cathrine Dufour sbírá medaile. Kdysi chtěla dělat cokoliv, jen ne koně

ikonka

Talentu se neubráníš. To platí pro dánskou drezurní jezdkyni Cathrine Dufour. Ambice pro vrcholový sport neměla, chtěla studovat, užívat si večírky a svobodný život. Nakonec však patří do světové špičky a doma má pěknou sbírku medailí.
06.02.2021 11:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

 
Dánská reprezentantka Cathrine Dufour patří k mladé generaci jezdců. V posledních pěti letech se začíná výrazně prosazovat v nejvyšších patrech světové drezury, a tak jsme se rozhodli, že tento díl rubriky Světová jezdecká star bude její.
 

Dětská láska jménem koně

 
Cathrine Dufour nepochází z takzvaně „koňařské“ rodiny. Narodila se v roce 1992 a Hvalso v Dánsku a ke koním se poprvé dostala v pěti letech. „Kamarádka ze školky mě pozvala do místní stáje. A já… no říkala jsem si, že to opravdu není dobrý nápad“, vzpomínala Cathrine v rozhovoru pro Horsemagazine.com, že do prvního kontaktu s koňmi se jí rozhodně nechtělo. Přiznala ovšem, že koním a péči o ně hned po tomto setkání úplně propadla, i když o ježdění zpočátku vůbec nešlo.
 

Studentský život plný večírků nebo sport?

 
O pár let později začala Cathrine jezdit na ponících, měla velmi dobrého trenéra. To že má talent a „něco by z ní mohlo být“ potvrdil výběr do dánské dětské reprezentace. Její sen byl ale jiný, sama chtěla jezdit jen do doby, než vyroste z kategorie mladých jezdců, chtěla studovat vysokou školu v Kodani, užívat si studentský život plný párty. Jak sama přiznala, chtěla dělat cokoliv, jen ne koně.
 
Když ovšem nastal čas, který si pro konec kariéry sama určila, zjistila, že koně vlastně miluje a chce jezdit dál. Fanoušci drezury by dodali: díky bohu! Za sebou už v tu dobu měla řadu úspěchů na mistrovství Evropy juniorů a mladých jezdců. Už tehdy sedlala ryzáka dánského chovu Atterupgaards Cassidy, s kterým posbírala osm medailí na kontinentálních šampionátech juniorů a mladých jezdců včetně čtyř zlatých. 
 

První olympijské ostruhy

 
V seniorské kategorii na sebe upozornila v roce 2016 na olympijských hrách v Riu de Janeiru. V konkurenci zkušených nizozemských a německých jezdců a s legendární britskou dvojicí Dujardin-Valegro v čele soutěže skončila tehdy teprve čtyřiadvacetiletá Cathrine nakonec na třinácté příčce. Dánský tým byl šestý. 
 
O rok později obsadila na mistrovství Evropy seniorů v Göteborgu třetí místo v Grand Prix, Grand Prix Special i Grand Prix Freestyle. Má za sebou několik vítězství v CDI-W Grand Prix Freestyle v rámci halových závodů Světového poháru Západoevropské ligy FEI. 
 
V aktuálním žebříčku Mezinárodní jezdecké federace FEI je v nejlepší desítce hned v dvěma koňmi. Atterupgaards Cassidy s ní sdílí sedmou příčku, s vestfálským valachem Bohemianem je ještě o jednu pozici výš.
 

Talentu se nejde ubránit

 
Jestli u někoho platí heslo, že talentu se nedá ubránit, mohla by to být právě Cathrine Dufour. Ambice pro vrcholový sport neměla, nakonec však patří do světové špičky a doma má pěknou kolekci medailí. 
 
V kondici se mimo sedlo začala udržovat relativně nedávno jen proto, že měla úraz zad a doktor jí pohrozil, že pokud nebude posilovat, nebude moct jezdit. Fitko ráda nemá, sama říká, že kdyby byla štíhlá a silná od přírody, nepáchla by do něj. A i když za jejími úspěchy je tvrdá práce, Cathrine zkrátka působí, že jí vše jde tak trochu snáz než ostatním.
 
Foto: FEI / Pirinen Satu



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE