reklama 11B

Český rodák Hugo Simon. Malý velký muž světového parkurového sportu

ikonka

Byl prvním jezdcem historie, jemuž se podařilo vyhrát finále Světového poháru třikrát v kariéře. Je několikanásobným olympijským účastníkem a z Barcelony má stříbro. V nejnovějším díle rubriky Světová jezdecká star se nám představí Hugo Simon.
27.02.2021 11:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Nejnovější díl rubriky Světová jezdecká star jsme věnovali jezdci, který je českým parkurovým fanouškům blízký. Je jím rodák z Jeseníků, Hugo Simon.
 

České kořeny

 
Hugo Simon se narodil v srpnu 1942 v Křivé Vodě u Šumperku do německé rodiny. Po druhé světové válce tak přišel odsun z tehdejšího Československa a rodiče se usadili v Hesensku. Tatínek Huga byl koňský handlíř a velmi si přál, aby jeho syn uměl jezdit na koni a také ho to od osmi let učil.
 
Hugo už o dva roky později vyhrál hesenský juniorský šampionát ve všestrannosti. Jako student se věnoval hlavně drezuře, trénoval ho zlatý olympijský medailista Josef Neckermann a Hugo to pod jeho vedením dotáhl až do úloh vysoké obtížnosti. 
 
Přitahoval ho však parkur, a nakonec s jeho výškou, která činí 162 centimetrů, to byla nejlepší volba. Přechodem do nové disciplíny odstartovaly čtyři dekády, kdy tento „malý velký“ muž bodoval mezi světovou elitou.
 

Němec v rakouských barvách

 
Zpočátku reprezentoval na mezinárodních závodech Německo. Tvrdě trénoval, aby mohl nastoupit na olympijských hrách v Mnichově v roce 1972. Hugo však dostal roli náhradníka, což rozhodlo o tom, že se přesunul pod vlajku sousední země. Přijal rakouské občanství a největších úspěchů v kariéře dosáhl jako Rakušan. V Mnichově startoval s Lavendelem a chyběl jen kousek od medaile, když obsadil konečnou čtvrtou příčku.
 
Pod pěti kruhy se představil ještě pětkrát, v Montrealu (1976), Los Angeles (1984), Soulu (1988), Barceloně (1992) a Atlantě (1996). Nejúspěšnější byla Barcelona, odkud si spolu s Borisem Boorem, Jörgem Münznerem a Thomasem Frühmannem odvezl stříbrnou medaili ze soutěže týmů.
 

Hattrick ve Světovém poháru

 
Hugo Simon byl prvním jezdcem v historii, kterému se podařilo třikrát zvítězit ve finále Světového poháru. Triumfoval v roce 1979 v Göteborgu v sedle Gladstona a následně v letech 1996 a 1997 v Ženevě respektive Göteborgu, kde sedlal valacha E.T. FRH. 
 
Dodejme, že druhý, komu se hattrick ve finále Světového poháru podařil, byl Brazilec Rodrigo Pessoa a později také Němka Meredith Michaels-Beerbaum. 
 

E.T. FRH, C T a ti další

 

E. T. FRH byl hanoverský ryzák, s nímž Hugo Simon, dosáhl na řadu skvělých umístění. Vedle už zmíněných vítězství ve finále Světového poháru, s ním startoval na Světových jezdeckých hrách v Římě v roce 1998, kde dokončil individuální soutěž na osmém místě. Na olympiádě v Atlantě skončili Hugo a E. T. těsně pod stupni vítězů.
 
C T je pro změnu holštýnský ryzák, s nímž tento legendární rakouský reprezentant končil kariéru. Závodil na mezinárodní úrovni do úctyhodných 74 let a ani v tomto věku se nejezdil jen účastnit. V přehledu výsledků Mezinárodní jezdecké federace má jako poslední start zapsanou Grand Prix při CSI2* ve Wiener Neustadtu, v níž dojel druhý. O dva roky dříve při podzimním halovém mítinku tamtéž dokonce Velkou cenu vyhrál.
 
Mezi další zvučná koňská jména spojená s Hugem Simonem patří už jmenovaní Lavendel a Gladstone, s nimiž zářil v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století. Úspěchy sbíral i v sedle koní Fair Lady, The Freak nebo Apricot D.
 
Zdroj: Wikipedia, www.fei.org, echo-online.de, FB Golden Age of Show Jumping



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE