reklama 11D

Odvedl hodně práce, říká Lansink o účasti Skuteckého v prestižním programu

ikonka

Tréninkový program Excellence, do něhož byl zařazen jako jeden ze sedmi uchazečů z celého světa i Viktor Skutecký, se chýlí k závěru. Jezdec se s námi podělil o své zážitky z Cách. Exkluzivní komentář máme i od trenéra Jose Lansinka.
04.04.2024 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: poskytl Viktor Skutecký  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12A

 

Junior Viktor Skutecký byl v loňské sezóně vybrán do prestižního tréninkového programu nazvaného Program Excellence, jež je součástí projektu CHIO Aachen Campus. Z mnoha set přihlášených zájemců z celého světa uspělo pro skokovou část jen sedm uchazečů. Na podzim se tak český reprezentant zapojil do série soustředění. 
 
Program probíhá v jednom z nejvýznamnějších evropských center jezdeckého sportu, v Cáchách. Parkurovou sekci vede olympijský medailista, vítěz Světového poháru i Světových jezdeckých her Jos Lansink. „Myslím, že úroveň účastníků je velmi dobrá. Jsou to všechno ambiciózní mladí jezdci, všichni talentovaní. Ale normální je v tomto sportu, že se musíte pořád učit. Já se učím už víc než čtyřicet let. Stejně tak se i oni musí neustále dál učit,“ uvedl pro server Jezdci.cz hvězdný belgický trenér.
 
„Na to, co má Jos všechno za sebou, ty velké úspěchy, tak je to neskutečně v pohodě a usměvavý člověk. Pokaždé přijde v dobré náladě. Zpočátku jsem měl z toho velkého jména respekt, ale je nesmírně fajn. Navíc se mi líbí, jak trénuje,“ popisuje novou zkušenost Viktor.
 
Prozatím v rámci programu proběhlo šest soustředění, což mělo být podle původního plánu konečné číslo. „S ohledem na to, že Jos aktuálně připravuje nizozemský tým na olympiádu do Paříže, se trochu změnily termíny. Soustředění, které se odehrálo na přelomu března a dubna bylo předposlední,“ vysvětluje Viktor.
 
„Asi za tři týdny by se mělo konat ještě sedmé. Mně se podařilo zúčastnit se všech soustředění od podzimu. První bylo bez koní, protože se v Cáchách připravovali jezdci na Asijské hry, ale jinak ostatní turnusy byly s koňmi. A ten poslední by měl proběhnout také tak,“ líčí Viktor, který střídavě do tréninků zapojuje svou jedničku G-Stara, dále klisnu Nenu a sedmiletého Carefina, s nímž mu dle jeho slov Jos Lansink hodně pomohl.
 
 

Příprava v luxusním zázemí

Viktor je spokojený se všemi aktivitami, které jsou součástí programu v Cáchách. „Soustředění není jen o samotném ježdění. Je tady i dost dalších věcí, které k tomu patří. Ale samozřejmě ježdění je hlavní. V pondělí děláme víceméně vždy drezurní a kavaletovou práci, takový mix. V úterý je to podobné, jen těžší a vyšší. K večeru si má ta naše parta vymyslet vlastní parkur a máme si ho postavit na středu. Pak si uděláme loty podle toho, kdo co chce skákat. Jsou tu jezdci, kteří tu mají mladší koně, někdo má naopak zkušené koně, takže se to různě přizpůsobuje a mění,“ popisuje jezdec, jak vypadá trénink v sedle.
 
„Co ještě patří do tohoto programu je, že pokaždé je tu pro nás nějaký jiný specialista na určité věci. Měli jsme tu třeba stavitele, který staví nejen Cáchách, ale i po celém světě, také chodíme na kliniku, kde nám dělají zdravotní testy. Probíhá tam fyzioterapie, kterou vedou experti na stavbu těla jezdce. Mně na této klinice hodně pomohli se zády, měl jsem velké problémy a už je skoro nemám,“ pochvaluje si Viktor, co všechno je pro účastníky Programu Excellence dostupné.
 
 

Zlepšení v pohybu koní

Český jezdec si hodně cení toho, že poznal Jose Lansinka osobně a po šesti turnusech vidí zlepšení v ježdění. „Jos je velice flexibilní. Nesnaží se vnucovat věci, o kterých ví, že je hned zapomenete. Spíš se nám snaží pomoct, dodat svůj pohled, abychom zlepšili to, co konkrétně děláme špatně. Soustředí se na každého koně zvlášť. I když máme postavené stejné cvičení, tak pro každého to přizpůsobí podle toho, jak se ten kůň zrovna ten den hýbe a skáče.“ 
 
Velkou pomoc vidí Viktor i v tom, že trenér s jezdci konzultuje videa ze závodů, která mu ukážou a je ochotný poradit, kde vidí případné problémy. „Pociťuju velké změny v tom, jak se moji koně hýbou doma i na závodech. Naučil jsem se typ ježdění, který se dnes moc nepoužívá a je to trochu škoda. Je to starší styl ježdění, který ale nakonec funguje nejlépe. To proježdění a uvolnění koně funguje. Když se podívám na videa od prvního soustředění po to šesté, tak ti koně jsou úplně jiní, uvolněnější. Snaží se víc sami, skáčou víc zády. A změnil se i celkově můj styl ježdění doma,“ říká český juniorský reprezentant.
 
Změn si všímá i Jos Lansink. „Musím říct, že tréninková klinika dle mého názoru Viktora posunula. Udělal také hodně dobré práce, kterou měl za úkol do domácí přípravy. A také jeho koně se celkově zlepšili. Vždy když přijel na další soustředění, bylo vidět, že na tom pracoval a učil se, a to mám rád.“
 
 

Cenné kontakty

Vedle práce se špičkovým trenérem dala účast Viktorovi důležité kontakty. „Šel jsem do toho mimo jiné s tím, že se chci seznámit s novými lidmi. Vím, že se s jezdci, kteří se programu účastní, budu potkávat i na závodech. S částí z nich jsem se už znal, protože se pohybujeme víceméně po stejných mítincích. Je to fajn parta. A mít kontakt s lidmi z centra v Cáchách a s Josem je skvělé. Všichni jsou velmi ochotní a všichni si pomáháme,“ popisuje jezdec.
 
„Máme takovou partu, že třeba chodíme po práci na jídlo do města a trávíme spolu čas. Máme stejné cíle. Navázal jsem skvělá přátelství. V programu není nikdo, s kým bych si nějak nesedl,“ říká Viktor. 
 
A Jos Lansink dodává: „Já s mladými jezdci pracuji velmi rád. Dělám to celý život. Rád trénuji lidi i koně, aby se posouvali k lepšímu. A opravdu si to užívám.“



Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE