reklama 11B

Nicholson oslaví šedesátku. Po těžkém pádu byl jen kousek od ochrnutí

ikonka

Je tu další díl rubriky Světová jezdecká star a s ní jeden z nejvýraznějších reprezentantů všestrannosti, Novozélanďan Andrew Nicholson. Šestinásobný účastník olympijských her patří k jezdcům, kteří se nikdy nevzdávají. Dokázal to třeba v roce 2015.
23.01.2021 11:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Řada vynikajících jezdců všestrannosti pochází z Nového Zélandu. Jednomu „Kiwi“, jak se Novozélanďanům přezdívá, věnujeme tento díl rubriky Světová jezdecká star. Seznamte se s olympijským medailistou Andrewem Nicholsonem.
 

Obtížné začátky v Anglii

 
Andrew se narodil v roce 1961 v Te Awamutu na Novém Zélandu do rodiny, která provozovala dostihovou stáj. V osmnácti letech se přesunul do Anglie. Pomohla tomu náhoda, když do jejich stáje dorazil anglický dostihový trenér podívat se na koně a Andrewa se během nezávazného povídání zeptal, co by chtěl dělat. On mu odpověděl, že by chtěl být jezdcem všestrannosti a dostal nabídku práce ve Velké Británii.
 
„Nenáviděl jsem Anglii. Opustil jsem Nový Zéland v lednu, pravděpodobně v nejhorší čas v roce. Přistáli jsme na letiště, které bylo pod sněhem. Všechno bylo studené, i ve stáji, zmrzlé ruce, zmrzlé nohy, nesnášel jsem to,“ vzpomínal Nicholson v jednom v rozhovorů o svých začátcích.
 
„Stýskalo se mi po domově, jakmile to bylo možné, a kůň, jehož jsem připravil do střední obtížnosti, se prodal, vrátil jsem se na Nový Zéland. Všichni říkali, že doma pobydu pár týdnů a zase se vrátím. Byl jsem si jistý, že ne. Jenže za pár týdnů jsem to špatné opravdu zapomněl, a skutečně jsem odcestoval zpět do Anglie. Takto jsem pendloval několik let. Nakonec jsem v roce 1983 strávil na ostrovech zimu, to mě naučilo zvládat to počasí líp. Trvale jsem v Anglii od roku 1985“, vzpomínal Nicholson, který vlastní farmu v Marlborough ve Wiltshire.
 

Los Angeles – první olympijské hry

 
Už v roce 1984 absolvoval své první olympijské hry. „Kiwi“ tým si v Los Angeles dojel pro šesté místo, jako jednotlivec skončil Nicholson v třetí desítce. Olympiád pak zažil ještě pět: 1992 v Barceloně, 1996 v Atlantě, 2004 v Aténách, 2008 v Hong Kongu a 2012 v Londýně. Nejlepší individuální výsledek zaznamenal v Londýně, kde obsadil čtvrté místo. S družstvem má stříbro z Barcelony a bronz z Atlanty a Londýna.
 
Sedmkrát byl také na Světových jezdeckých hrách. Hned ty první, v roce 1990 ve Stockholmu, vyhrálo novozélandské družstvo s Nicholsonem v řadách.
 
Zapsal si také dlouhou řadu vítězství na závodech série FEI Classics. Soutěže CCI nejvyšší možné obtížnosti vyhrál pětkrát v Burghley, na kontě má první místo v Pau, Luhmühlenu, Lexingtonu i Badmintonu.
 
Za nejlepšího koně kariéry považuje Nerea. Ryzák narozený v roce 2000 ve Španělsku je příslušníkem poněkud „exotické“ plemenné knihy CDE - Asociación Nacional de Criadores del Caballo de Deporte Español (ANCADES) neboli španělský jezdecký kůň. Právě v jeho sedle absolvoval olympiádu v Londýně a také Světové jezdecké hry v Kentucky 2010, odkud si dovezl dvě bronzové medaile. 
 

Těžký pád konec kariéry neznamenal

 
Ani Nicholsonovi se nevyhnuly pády, které bohužel k jezdectví, a zejména všestrannosti, patří. Jeden byl však obzvlášť dramatický. V srpnu 2015 spadl s koněm Cillnabradden Evo v krosu při CIC3*v Gatcombe Parku.
 
Kůň vyvázl nezraněn, ale jezdec utrpěl zlomeninu krčních obratlů. Musel se podrobit osmihodinové operaci. Chirurg, který jí provedl, se nechal slyšet, že 98 % těchto úrazů končí na vozíku. „Měl jsem neskutečné štěstí, že jsem nezůstal ochrnutý. Samotná operace také nebyla bez rizika a nemohu dost poděkovat týmu doktora Johna Radcliffa za to, co udělali“, Řekl Nicholson. 
 
Následovala dlouhá rehabilitace. Na mezinárodní mítinky se Nicholson vrátil na jaře roku 2016, a stále aktivně závodí. V soutěžích CCI ho bylo vidět i v uplynulé sezoně, a to v srpnu 2021 oslaví šedesáté narozeniny. 
 
Zdroj: FEI.org, Wikipedia, Horsetalk.co.nz, TheGuardian.com, Horsemagazine.com
 
Foto: FEI / Kit Houghton



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE