erb
Koně - hřebci, testace, prodej

Zemský hřebčinec zve na druhou Jarní přehlídku plemenných koní

V sobotu 23. března se Zemský hřebčinec v Písku otevře pro návštěvníky letošní druhé tradiční jarní přehlídky plemenných hřebců. Na rozdíl od první přehlídky bude více určena pro chovatele, ale současně volně přístupná pro každého milovníka koní.

více informací


„Revitalizace, zabezpečení a digitalizace národní kulturní památky Zemského hřebčince Písek“

IROP_logo_new.png


O Zemském hřebčinci Písek

Novodobější historie chovu koní v Písku začala v roce 1902, kdy byli do současného nově vystavěného hřebčince poprvé umístěni plemenní hřebci, první zmínka o stanovišti hřebců v Písku je však již z r. 1811, kdy byl hřebčinec ještě umístěn ve “Švantlově dvoře“ ve městě.

 Důvodem jeho založení byla snaha o zvelebení kvalitativně neuspokojivého stavu koňské populace v tehdejším rakouském mocnářství a byla reakcí na nedostatečné naplňování dřívějších dekretů ukládajících šlechtě a stavům péči o koňstvo. Řízením plemenářského vývoje a jeho organizací byla pověřena vojenská správa, která jej zajišťovala až do vzniku československého státu a k plnému předání do civilní správy došlo až v letech 1924 – 1925.

Šlechtění koní bylo tedy dáno státnímu hřebčinci do vínku již při jeho vzniku a je jeho hlavní funkcí dodnes.

Práce lidí v něm se měnila v souvislosti s celkovým vývojem, přesto však v hlavním principu zůstala stále stejná. Zdraví a pohoda koní, neboli to čemu se dnes říká welfare, musí být na prvním místě.

více o nás


Máte zájem o naše služby?

Zavolejte nám na telefonní číslo 778 753 947 nebo 724 981 194

nebo využijte

Kontaktní formulář