reklama 11C

Carl Hester, jezdec, který pro svět drezury objevil hvězdného Valegra

ikonka

Špičkový drezurní jezdec a dvojnásobný olympijský medailista Carl Hester je další osobností, které věnujeme pozornost v rubrice Světová jezdecká star. To on přivedl do drezurního sportu legendárního Valegra. I když vavříny s ním sbíral někdo jiný.
21.11.2020 11:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Hnědák Valegro se v poslední dekádě stal hvězdou světové drezury. Britská jezdkyně Charlotte Dujardin s ním posbírala tři zlaté medaile na olympijských hrách, vyhrála celkem čtyřikrát soutěž jednotlivců na mistrovství Evropy a dvakrát nenašla přemožitele ve finále Světového poháru. Světové jezdecké hry v Caen 2014 se staly také záležitostí této dvojice, a právě ona dodnes drží světový rekord v hodnocení Grand Prix Freestyle.
 
Ale byl to kolega Charlotte z národní reprezentace, Carl Hester, kdo Valegra, jemuž nikdo netipoval zářnou sportovní budoucnost, koupil jako mladého koně v Holandsku. Viděl v něm potenciál. Sám Carl Hester je jedním z nejúspěšnějších jezdců posledních let. 
 

První úspěchy přišly na koni z hiporehabilitace

 
Carl Hester se narodil v roce 1967 v anglickém Cambridgeshiru a od čtyř let vyrůstal na Sarku. Sark je ostrov v Lamanšském průlivu, kde neexistuje automobilová doprava, všudypřítomné jsou tedy bicykly a také koně. Není divu, že se tam Carl už jako malý naučil jezdit. V devatenácti letech se přesunul do Anglie, kde požádal o práci v hiporehabilitačním centru. A právě klisna Jolly Dolly patřící této instituci ho donesla k prvnímu sportovnímu úspěchu, když s ní vyhrál národní mistrovství mladých jezdců v drezuře.
 
Koncem osmdesátých let začal jezdit pro Wilfrieda Bechtolsheimera. Ve spolupráci s ním se dostává do vysokých pater mezinárodní drezury. V roce 1990 se zúčastnil mistrovství světa na koni Rubelit von Unkenriff. O rok později startoval na mistrovství Evropy a v roce 1992 vyrazil na olympiádu do Barcelony. Byl tehdy nejmladším britským jezdcem, který nastoupil na olympijských hrách v drezurním týmu.
 

Třicet let v nejvyšším sportu

 
Hester je od Barcelony až dodnes stálou oporou národní reprezentace. Nejlepších výsledků v olympijských soutěžích dosáhl v roce 2012 doma v Londýně, kde získalo družstvo zlato. A pak o čtyři roky později v Riu. Odtamtud si odvezl týmové stříbro. Medailí z kontinentálních šampionátů a Světových jezdeckých her má Hester pořádnou sbírku.
 
 

Psali jsme také: Existuje vozatajská elita. A pak je tu Exell se svou vlastní ligou

 

Životní kůň, jehož nejezdil

 
Z nejúspěšnějších koní, které předváděl britský reprezentant na světových obdélnících, jmenujme dva. Holandského hřebce jménem Uthopia, s nímž dosáhl na zlato při hrách v Londýně a také v roce 2011 na mistrovství Evropy v Rotterdamu. Uthopiu následoval hnědák Nip Tuck, původem také z holandského chovu. S tímto valachem prožil Hester olympijské hry v Riu a kromě toho třeba také Světové jezdecké hry v Caen, odkud má týmové stříbro a mistrovství Evropy 2015 rovněž se ziskem druhého místa v soutěži družstev.
 
Jenže jeho životním koněm je ten, kterého na této úrovni vlastně nikdy nesedlal. A to je v úvodu zmíněný Valegro – držitel světového rekordu, několikanásobný vítěz olympijských her a světových i kontinentálních šampionátů.
 
V jednom ze svých rozhovorů Hester vzpomínal: „Když jsem začínal, snil jsem o tom, že jeden z koní, do kterého investuji, se stane světovou hvězdou. Správný drezurní kůň má mít zadek jako kuchařka a hlavu jako vévodkyně. Jinými slovy, má být silný ale krásný. A to byl přesně Valegro. A když jsem ho pak viděl cválat, pomyslel jsem si „páni“!!!…“.
 
Valegro nebyl nijak urostlý, za budoucího šampiona ho nikdo nepovažoval a Holanďani ho Hesterovi prodali za v přepočtu zhruba 130 tisíc korun. Nebyla s ním jednoduchá práce. Doma ve stáji v Gloucestershiru nic nešlo snadno, Hester si s ním nesedl a Valgero byl dokonce opakovaně na prodej. Zasáhl ale snad osud, ani jeden z prodejů nebyl nikdy dokončen a v roce 2007 začala Valegra jezdit Charlotte Dujardin, jež nastoupila k Hesterovi původně jako ošetřovatelka. Spolu pak vytvořili dvojici, která díky vztahu, jenž mnozí nazývali telepatií, získala všechny možné tituly. Ale to už je jiný příběh…
 

ČTĚTE TAKÉ: Charlotte Dujardin: Z ošetřovatelky trojnásobnou vítězkou olympiády

 
Foto: archiv FEI



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE