reklama 11B

Vysněný život s koňmi. U Michaely Šitnerové je plný osudových zvratů

ikonka

Michaela Šitnerová si splnila sen. Koupila si pozemek nedaleko Kladna a vybudovala na něm malý jezdecký areál, ve kterém tráví se svými koňmi všechen svůj čas. Jak ovšem prozradila, zdaleka ne všechno probíhalo hladce a přišla i těžká období.
05.02.2022 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12D

 
Malou stáj v Žilině u Kladna by mohl Michaele Šitnerové závidět kdekdo. Zejména v letním období působí vše naprosto půvabně. Od chvíle, kdy si koupila v roce 2016 holý pozemek, to však dalo opravdu mnoho práce.
 
„Dlouho jsem šetřila, než jsem se pustila do budování. Začala jsem s přístřeškem, ale ten mi po měsíci odletěl. Poté jsem se obrátila na profesionální firmu, která mi postavila dvojbox. Jenže koně se stále rozrůstali a já stále musela přistavovat. Teď tady mám šest boxů, přístřešek na seno, dílnu a hned vedle mám sedlovnu s krmírnou,“ začíná s vyprávěním majitelka areálu.
 
Vraťme se však na úplný začátek. „Ke koním se Michaela dostala až ve třiadvaceti letech, takže už budu mít koně sedm let. Nikdy před tím jsem je neměla a ani jsem o nich nic nevěděla. Ale vždy jsem si přála mít koně, s tím jsem se prostě už narodila. Bohužel, rodiče mi to nikdy nedopřáli, protože na to neměli finance. Tak jsem si řekla, že až jednou budu vydělávat, tak si koupím svého koně,“ hovoří o tom, jak se postupně rodil její sen. K jeho realizaci však měla stále daleko.
 
Pár setkání s koňmi měla již v dětství. Když jí bylo asi deset let, dostala k svátku možnost jet na vyjížďku. V patnácti se chodila o koně do jedné stáje starat, ale na koně ji tehdy nikdo neposadil. „Využívali mě pouze na práci, takže ke koním jsem nikdy moc přístup neměla,“ vzpomíná. 
 

Nepřehlédněte: V kouzelné krajině u Krásné Lípy vybudovali vysněnou stáj pro pět koní

 
„Později jsem jezdila v Libečově na vyjížďky na provozních koních. A tam mě tehdy napadlo, že bych si koupila svého vlastního koně. Každý mě od toho hrozně odrazoval, že je to drahé a náročné a že si mám koně pouze pronajmout. Ale já jsem prostě chtěla svého vlastního. Dostala jsem kontakt na Miloslava Příhodu staršího, a ten mi sehnal pětiletou sporťačku. Já jsem na koni moc jezdit neuměla, takže mě dost vyškolila. Bylo to hodně náročné období,“ vypráví Michaela Šitnerová. 
 
Právě Miloslav Příhoda, otec loňského účastníka olympijských her v Tokiu, Michaele pomáhal v začátcích. „Koně jsem měla ustájeného v Rudné a učil mě koně sedlat, čistit kopyta a takové ty základy. Pokračovalo to tak, že jsem si přestěhovala koně do Kladna na Sletiště, ale tam nikdo koně ani nepouštěl do výběhu. Já jsem s ním musela u ohrady sedět třeba čtyři hodiny, protože on tam sám nevydržel. Byl to pro mě strašný žrout času a řekla jsem si, že si pořídím druhého koně, aby byli spolu.“ Tak jak řekla, udělala a koupila si druhého koně, resp. klisnu.
 
„Pak už to šlo všechno rychle. Když jsem poprvé otěhotněla, tak jsem nechala obě kobyly připustit. Jenže zabřezla jen jedna a já jsem potratila. Měla jsem tedy navíc hříbátko. Další rok, když jsem znovu otěhotněla, opakovala se podobná situace. Připustila jsem druhou kobylu, která se chytla, ale já jsem znovu potratila. Takže jsem takto měla čtyři koně. Pátý kůň byla omluva od mého bývalého partnera. Šestého koně jsem si pořídila, protože jsem potřebovala být hrozně zaneprázdněná a nemyslet na to všechno,“ hovoří o hříčkách osudu, které ovlivnily další její život. 
 
Vlastní areál si mohla Michaela Šitnerová vybudovat díky tomu, že od třiadvaceti let začala pracovat ve Švýcarsku. Později tam rozjela vlastní podnikání. „Koronavirus mi to potom znemožnil a již tři roky jsem doma a žiju tak nějak z úspor, které se už ale pomalu ztenčují. Takže teď vymýšlím byznys, co budu dělat tady v Čechách.“ Ale k tomu se vrátíme ještě později. 
 

Čtěte také: Vůně Provence jen kousek za Kladnem. Holky Marešovy budují v Klobukách

 
Při budování nové stáje v Žilině u Kladna měla původně úplně jinou představu. „Chtěla jsem mít takový ten krásný domeček, zděnou stáj. Mít pět boxů, uličku a naproti dalších pět boxů, aby to bylo takové uzavřené. Ale tento pozemek se nachází v Chráněné krajinné oblasti. Koupila jsem ho s tím, že bude vhodný pro chov koní, ale poté mi dělali na stavebním úřadě strašné problémy. Místní koně tady nechtěli, protože opodál byla stáj, ze které koně pořád utíkali, navíc se objevovaly kauzy spojené s týráním. Lidé už tím byli znechucení a byli proti tomu, aby tady byli další koně. Jenže já jsem si stejně šla za svým, postavila jsem si tady dvojbox a snažila jsem se to tady mít hezké. Obyvatelé obce za mnou chodili a líbilo se jim to. Věřím, že jsou nyní rádi, že tady ti koně jsou,“ pokračuje ve vyprávění. 
 
„Pořád jsem něco přistavovala, zvětšovala a vymýšlela nová vylepšení. Bylo to však takové provizorní, takže jsem to loni všechno nechala zbourat a udělala jsem to celé v jednom kuse se střechou, aby tam bylo světlo a vypadalo to hezky. Vedle se vybudovala sedlovna a teď se dodělala ještě krmírna,“ prozrazuje další etapu, která je již snad finální. Náklady na vybudování prý přesně nepočítala, ale může to být zhruba kolem dvou milionů korun.
 
„Pokud někdo ze čtenářů zvažuje budovat něco podobného, tak bych jim určitě poradila, aby hlavně připravili zpevněné plochy. Tím by měl každý začít, protože ve chvíli, kdy se postaví přístřešek nebo dvojbox a nebude před tím zpevněný povrch, tak to bláto bude absolutně všude, což hrozně ztěžuje podmínky. – Mám také jeden box, který je průchozí, a ten mi vyhovuje nejvíc, protože můžu chodit rovnou od seníku a nemusím obcházet celou stáj. Kdyby to šlo, tak bych dnes udělala průchozí všechny boxy, abych mohla kydat jen zezadu a nemusela to pořád objíždět traktorem. Určitě bych hned udělala nějaké kanálky, protože ty jsem potom dodělávala v zadní části přístřešku. Udělala bych je určitě i v boxech, aby se mohly pořádně vyčistit a měly odtok,“ vyjmenovává několik tipů pro ostatní.
 
A co zkušenosti se zajištěním krmiv a odvozu hnoje? „Hnůj si odváží zemědělci, takže to mi hrozně usnadňuje práci. Rovnou kydám na valník, který každý den vyvážím na hnojiště v horní části areálu. Z hnojiště si to potom odvezou zemědělci. Mám tady zpevněnou cestu, po níž jezdím traktorem a je to super, že nemusím jezdit ve vyjetých kolejích v blátě. Seno nakupuji vždycky na rok dopředu. Nahoře vedle hnojiště jsem měla dvě plachtové haly, ale jednu mi vzala před třemi měsíci vichřice. Zůstala mi tedy jen jedna a do té se vejde asi čtyřicet pět balíků. Teď budu kupovat právě nějakou větší halu. Je to sice investice kolem pěti set tisíc, ale vejde se tam přes dvě stě balíků. Dala bych jí asi trochu blíže ke stáji, abych nemusela jezdit tak daleko. Oves mám uskladněný v plechových barelech a ten nakupuji tak na půl roku. Koně podestýlám slámou. To je sice pracné, ale je to nejvíce ekonomické. Podestýlka vyjde asi na dva tisíce měsíčně. Seno dávám koním volně ráno a večer a přes den dostávají sítě se senem, aby se nenudili.“ 
 
Velmi šikovně vyřešené je také prostranství před boxy. „Přes den koně mohou být v padoku a na zpevněné cestě, která má rozlohu asi 1500 metrů čtverečních. Když mrzne, tak mají otevřeno do všech výběhů, ale když je bláto, tak se bojím, aby se nezranili. Celkově mám hektar a půl pozemků a od jara budu mít ještě další tři hektary. Pastvu sice koně mají, ale není to místo krmení. Krmím koně celoročně senem.“
 
Ve svém areálu je Michaela Šitnerová v podstatě celý den. „V létě jsem ve stáji od rána do večera, ale to je tím, že buduju. Já si všechno dělám sama, pracuji s vrtačkou, s pilou, se vším. Loni jsem dělala kruhovku, což mi zabralo tak tři měsíce. Ráno vstanu, jdu krmit koně, pak uklízím boxy a pastvu. Já se snažím to tady mít vždy čisté, takže jakmile koni upadne bobek, tak já hned běžím a uklidím to.“
 

Psali jsme: Karolína Šimáčková: Nikdy bych nechtěla mít koně ve stáji bez pastvin

 
Do sedla se kvůli velkému vytížení příliš často nedostane a v současné době už vůbec ne. „Když je čas a energie, tak jdu samozřejmě ráda jezdit, ale to určitě není každý den. To si nemůžu dovolit, jelikož jsem tady na to sama. Takže třeba do tří hodin pracuji ve stáji, potom se jdu najíst a když chci jít jezdit, tak nejím. Když je léto a je vidět déle, tak třeba stihnu odjezdit dva až tři koně, ale pravidelné to není. Teď tady mám měsíc na zkoušku dva brigádníky, protože jsem na rizikovém těhotenství. Tak doufám, že to tentokrát už vyjde, a že mi tady taky oni vydrží.“ 
 
Velké plány si raději Michaela nedělá, ale představu, čím by si chtěla do budoucna vydělávat, již má. „Snažím se nestresovat budoucností. Nakoupila jsem si stroje na výrobu koňského hnojiva, ale bohužel kabel v zemi není dost silný na tyto stroje, takže musím předělat celou elektriku až do stáje. Potom budu vyrábět koňské pamlsky, krmivo a hnojivo pro zahrádkáře, jehož odběr už mám docela dlouho zajištěn,“ prozrazuje své další představy. Jasno má každopádně v tom, že všechny její aktivity se budou i nadále točit kolem koní. „Mobilní domek, který tu mám, chci do budoucna pronajímat jako takové zážitkové bydlení s výhledem na koně,“ dodává na závěr.
 
Foto: poskytla Michaela Šitnerová
 
 

Máte koně doma? Pochlubte se a buďte inspirací pro ostatní!

Budujete, nebo jste si již vybudovali svoji malou domovskou stáj? Podělte se o své zkušenosti a ukažte váš areál pro koně ostatním! Součástí nové rubriky „Máme koně doma“ na Jezdci.cz můžete být příště i vy. Pošlete nám na e-mail: info@jezdci.cz několik ilustračních fotografií a základní informace. Provozovatelům inspirativních stájí se ozveme zpět o další podrobnosti. Děkujeme!
 

.

Chtěli byste mít koně ve své vlastní stáji?

celkem hlasů: 215

Hlasování skončilo.

Určitě ano 142 / 66.05%
Spíše ano 25 / 11.63%
Určitě ne 30 / 13.95%
Spíše ne 18 / 8.37%



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

Související informace

V kouzelné krajině u Krásné Lípy vybudovali vysněnou stáj pro pět koní
Areál Čtyřkolák zaujme netradiční halou i malebnou krajinou Posázaví
Z požáru se Apolenka vzpamatovává dodnes. Chuť jít dál však neztratili
Farma Hucul: Téměř 90 koní se pase až do nadmořské výšky 1150 metrů
Vyjížďky do krásné přírody v Posázaví, hobby i sport. To nabízí Nesměň
Stáj Hošková: Krásná příroda, jezdecký sport, hlavně však splněný sen
On-line exkurze po českých stájích pokračují. Připojte také tu vaši
Jezdecký areál Jítravský Dvorec: Za andaluskými koňmi do Lužických hor
Kováry: Příjemná středočeská stáj je tradičním pořadatelem hobby akcí
Hřebčín Ostrov: Okénko do historie nedaleko soutoku Cidliny a Bystřice
Lhota: Malebný areál, kde se děti mohou seznámit s jezdeckým sportem
Stáj Rhea Dešná: Specialisté na vozatajství hospodaří v krásném Podyjí
JS Bílichov: Moderní areál vznikl kompletní rekonstrukcí kravína
Stáje v Masečíně jsou zasvěceny drezuře. Nabízí také relax v penzionu
Jezdecký areál Ranch: Koňské království rodiny Opatrných v Hořovicích
Rodinná atmosféra a zázemí pro sport. To je Jezdecké centrum Zájezd
Jezdecký areál Hostinův Důl Tršice: Moderní stáj s chovem koní Kisberi
Nebanice: Areál zaslíbený chovu koní, ale také vozatajství a drezuře
Stáj AR Květná nabízí kousek od Svitav zázemí pro sport i rekreaci
Jezdecký klub Bandolero v Těchařovicích: Prioritou je spokojený kůň
TJJ Přední Kopanina: Malý jezdecký areál nedaleko ruzyňského letiště
Panská lícha rozkvetla. Zajet si tam můžete na drezuru, parkur i kros
Na kros do Mladých Bříští. U Humpolce vyrostla nová tréninková trať
Stáj Sportpinto Želkovice: Dost místa pro chov koní i jezdecký sport
Statek Záhořany u Benešova: Malebné místo pro koně a jejich majitele
On-line exkurze po českých stájích a jízdárnách. Ukažte areál ostatním
NEPŘEHLÉDNĚTE