reklama 11C

Geniální Dynamix: Nikdy jsem nic takového neviděl, líčí její chovatel

ikonka

Steve Guerdat má za sebou snovou sezonu. Mezi úspěchy se vyjímá zlato z mistrovství Evropy, které získal s klisnou Dynamix de Belheme. Kdo se s hnědkou setkal, tvrdí, že je geniální. Jezdec s ní měl ale dlouho „problém“. Vyřešila ho náhoda.
18.12.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Jsou koně, s kterými je tak složitá práce, že se nikdy nedostanou do nejvyššího sportu. Jsou koně, kteří se do něj nedostanou jednoduše proto, že narazí na své limity. Ale Dynamix de Belheme, která na kolbištích exceluje pod švýcarským reprezentantem Stevem Guerdatem, měla trochu jiný problém. Jezdec si dlouho nevěděl rady s tím, že z ní cítí nechuť, nedostatek elánu a energie. Nikdy však nepochyboval o jejích schopnostech.
 
Letos desetiletá klisna francouzského jezdeckého koně pochází od prověřených rodičů, se sportem se od počátku počítalo. Otcem hnědky je francouzský plemeník Snaike de Blondel, často figurující v původech pod jménem Grafton. Dědem ze strany matky je Cornet Obolensky.
 
„Její matku Soudaine du Montet mám od čtyř let. Je to velmi krásná klisna, dobře narostlá, sportovní, hodně energická a flexibilní, což mám rád. Když jsem ji chtěl poprvé připustit, kontaktoval jsem přátele manžele Ruelovi z hřebčína Haras de Blondel a vybrali jsme hřebce Snaike de Blondel,“ popisuje chovatel Frederic Aimez s tím, že se mu v původu zvoleného plemeníka líbil hlavně Calvaro Z.
 
Soudaine du Montet dala prvního potomka, ryzáka Cornetaux de Belheme. Hříbě bylo po všech stránkách vydařené, a tak když měla mít Soudaine dalšího potomka, zvolili stejného hřebce. A narodila se Dynamix…
 
 

Výjimečný kůň

Chovatel brzy věděl, že mají výjimečného koně. Takto vzpomíná na moment, kdy Dynamix jako tříletá poprvé skákala ve volnosti: „Okamžitě jsme poznali, že je v ní něco víc oproti ostatním koním. Říkal jsem tehdy dceři, ať hned bere kameru, abychom to nafilmovali. Nikdy před tím jsem neviděl něco takového. Skákala s takovou lehkostí a kvalitou, že to bylo až neuvěřitelné.“
 
Dynamix vyhrála s přehledem svůj první šampionát ve volnosti a Aimezovi začala chodit jedna nabídka k prodeji za druhou. „Chtěl jsem její hříbě. Tím jsem si byl naprosto jistý. Ale také mi bylo jasné, že donekonečna ty nabídky nemohu odmítat,“ říká chovatel. S pomocí embryotransferu získal od Dynamix dvě hříbata, klisničku a hřebečka.
 
Mezitím začala klisna jako čtyřletá skákat národní parkury pro mladé koně. Zájemců bylo, vzhledem k jejímu projevu na kolbišti, mnoho. V pěti letech si ji vybral Antoine Charlot a spolu s Juanem Ramosem ji koupili. Poměrně záhy si hnědky všiml olympijský vítěz Steve Guerdat. Přesvědčil rodinu Cartossiových, která vlastní některé jeho svěřence, aby ji pro něj získali. A tak se klisna přesunula do Švýcarska.
 
 

Příliš snadná práce

„Dostal jsem ji jako pětiletou. Na začátku bylo všechno fajn. Ale asi po půl roce společné práce začal problém,“ vzpomíná jezdec, který je známý tím, že hodně v tréninku zohledňuje naladění svých koní. Třeba v roce 2019 ukončil kariéru tehdy teprve třináctiletý Corbinian, s nímž Švýcar tři roky před tím vyhrál finále World Cupu. Kůň byl zdravý, ale jezdec z něj necítil chuť k práci. V situaci, v které by mnozí na koně tlačili, požádal majitele, aby ho stáhl ze sportu.
 
Mladá Dynamix se mu po pár měsících práce také nezdála. „Tušil jsem, že něco není, jak má být. V kolbišti byla velmi dobrá, ale jinak jsem z ní cítil prázdnotu. Udělali jsme nějaká vyšetření, ale všechny výsledky byly v pořádku. Myslel jsem, že je unavená a poslal jsem ji na dva měsíce na pastvu. Jenže ani po návratu se nic nezměnilo. Něco bylo špatně, ale zároveň na závodech byla pořád výborná,“ popisuje jezdec. 
 
Zvláštní nálada Dynamix držela dlouhodobě. Steve tomu pořád nemohl přijít na kloub. Řešení přinesla náhoda. „Na jaře 2021 jsme jeli závodit do Olivy. Bylo to v době, kdy se ve Španělsku rozběhla ta věc s nákazou EHV-1. Rozhodli jsme se, že si cestou uděláme mezizastávku ve stájích v Béziers a počkáme tam, jak se situace v Olivě vyřeší,“ vzpomíná na zajímavě strávený čas ve stájích, které provozuje jeho tchýně s manželem Gerardem Marrgouem.
 
Gerard je zkušený trenér a jezdec, Steve ho během pobytu požádal o pomoc s jeho koňmi. Bylo ošklivé počasí a bylo třeba s nimi pracovat hlavně v hale. „Gerard výborně lonžuje. Je v tom neuvěřitelný, rychle přijde na to, jak koně „rozkódovat“, a ten ho začne poslouchat na slovo. Já nejsem velký fanoušek lonžování, protože si myslím, že je lepší nelonžovat vůbec než špatně,“ líčí jezdec. A Gerard vzal na lonž i Dynamix. Za dvě minuty dělala vše, co po ní chtěl. „Přišel ke mně a říká mi: Ta klisna je génius!“
 
To byl okamžik, kdy si Steve, jak říká, uvědomil, že měnit ji nemá smysl, že musí změnit svůj přístup. Došlo mu, že je tak dobrá a dokáže vše, co se po ní chce, že se při běžném tréninku nudí. Z domácí přípravy vypustil rutinu a připravuje ji tak, aby byl každý den jiný a aby se hlavně bavila.
 
 

Spanilá milánská jízda

Už v loňském roce bylo zřejmé, že Steve našel recept. Dvojice předváděla skvělé výkony na pětihvězdových závodech na parkurech do 150 centimetrů i vyšších. Hned zkraje sezony vyhrála Grand Prix ve Vejeru, na CSI5* ve Windsoru neudělala za celý mítink jedinou chybu, zapsala dvě nuly v Poháru národů v Dublinu a v listopadu byla druhá v kvalifikaci Světového poháru ve Stuttgartu.
 
V podobném duchu pokračovala i sezona 2023. Čistý výkon a čtvrté místo v Rolex Grand Prix v s´Hertogenbosch, dvě nuly a vítězství v Poháru národů CSIO5* ve Falsterbo, třetí místo ve Světovém poháru v Lyonu, páté ve Stuttgartu a čtvrtá příčka po čistém výkonu v Rolex Grand Prix v Ženevě.
 
Největší úspěch ale přineslo mistrovství Evropy v Miláně. Steve s klisnou neudělal během celého šampionátu ani jedinou chybu, což nedokázal nikdo jiný z nesmírně silného startovního pole. Vítěz z olympiády z Londýna tak získal další zlato do sbírky, tentokrát evropské. 
 
Na tiskové konferenci na adresu Dynamix uvedl: „Ona je nejlepší kůň, jakého jsem kdy měl. Nechtěli jsme se dostávat pod tlak tím, že budeme dopředu vykládat, že máme novou superstar, ale věděli jsme to.“
 
Zdroj: FEI, World of Showjumping
 
Foto: Leanjo de Koster



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

Související informace

Kůň, který zvedl O2 arenu na nohy. Špičkový atlet Zineday nemá slabinu
Deset skvělých let ve voltiži: Aladin je mazel, slečinka i strašpytel
Odchází Creedance. Když končí takový kůň, ego jezdce musí jít stranou
Smutek v Ehningových stájích: Uhynula jedna z jeho největších hvězd
Ničeho se nebojí. Je až brutální, jak skáče, líčí chovatelka Ilianu
Hnědák Con Quidam: Kůň mimozemšťan. Skáče, jako by byl z jiné planety
„Slečna nedotknutelná“ končí. V mém srdci má místo navždy, říká Asten
Calido I už nežije. Museli jsme ho nechat odejít, truchlí jeho majitel
Legenda vytrvalosti: Nobby překonal 160 kilometrů v jakémkoliv terénu
Žádná uzdečka, žádný problém. Conrada nic nerozhodilo, líčí Wathelet
Olympionik Fibonacci: O úspěšném běloušovi kolovaly divoké historky
Impozantní skokan skrytý pod ležérní slupkou. Darry chce vždy potěšit
Contagious: Maminčin mazánek, který potřebuje naprostý klid a balanc
Vychází hvězda jménem Uricas. Je sladký, chytrý a má srdce jako lev
První jízda s Butterfly Flip? Katastrofa, přiznává Baryard-Johnsson
Neskutečný pohodář, pochvaluje si Patrik Kittel práci s Touchdownem
Klimke se chtěla zbavit Hale Boba. Naštěstí pro ni o něj nikdo nestál
Uhynul hvězdný Cortes C. V týmu po něm zůstalo prázdno, pláče Madden
Něžný obr Zepi táhne dánskou reprezentaci. Vždy připraven se pomazlit
Banzai býval nesmělý kluk, popisuje Yasmin Ingham svého zlatého koně
Končí Alice. Fenomenální klisna si vybírala lidi, k mužům měla odstup
Nejpomalejší skokan se loučí. Bude teď bavit kobylky, vtipkuje Ehning
Sapphire jsem koupil náhodou. Po telefonu a bez vyzkoušení, líčí Ward
Kůň jako mistrovské dílo. Projev Rembrandta ohromil celý drezurní svět
Beerbaum oslavuje. Šampion Goldfever se dožívá úctyhodného věku
Šíleně líná finalistka World Cupu. Majitelka ji koupila přes inzerát
Koňský milionář Voyeur. Kvůli vzhledu dostal nelichotivou přezdívku
Příběh Barrona. Jak koňská hvězda drží nad vodou svou ošetřovatelku
Hendikepovaný bojovník Tomboy. Po těžkém úrazu získal olympijský bronz
Přijeď, to musíš vidět. Ward líčí, jak napodruhé koupil klisnu HH Azur
Potlesk vestoje a dojatý jezdec. Hermes Ryan se rozloučil s kariérou
NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }