reklama 11C

Ničeho se nebojí. Je až brutální, jak skáče, líčí chovatelka Ilianu

ikonka

Světové jedničce Henrikovi von Eckermannovi roste další koňská opora. Klisna Iliana občas zaskakuje, když hvězdný King Edward odpočívá. Chovatelka hnědky v její budoucnost vždy věřila, švédský jezdec se spoluprací váhal. Nakonec kývl a nelituje.
02.11.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Když odpočívá koňská hvězda King Edward, nastupuje Švéd Henrik von Eckermann do nejtěžších soutěží s klisnou Ilianou. Talentovaná hnědka už několikrát prokázala, že patří do top sportu. 
 
Letos desetiletá klisna holandského teplokrevníka pochází z chovu Jenny a Paula Bockenových z nizozemského Weertu. Otcem je holštýnský hřebec Cardento a matka Destiny je po Gentleman. 
 
„Bylo to první hříbě naší klisny Destiny. Měla hodně krve. Myslela jsem si, že Cardento se k ní bude dobře hodit. Iliana je její první a vlastně i poslední hříbě. Když byla podruhé březí, měla incident ve výběhu, bohužel tak vážný, že jsme ji museli nechat uspat,“ popisuje chovatelka Jenny Bocken.
 
„Iliana už ale také sama dala potomky. Ve třech letech porodila hřebečka po Kannanovi, kterého jsme prodali do USA a v pěti porodila klisnu po Diamant de Semilly. Tu jsme si nechali,“ prozrazuje chovatelka.
 
O skokových schopnostech Iliany od samého začátku nepochybovala. „Vždy jsem říkala, že v ní je něco výjimečného. Ve skoku ve volnosti byla tak ostrá a odvážná. Je naprosto nebojácná, je až brutální, jak skáče. Přeskočila by cokoliv,“ chválí Ilianu. 
 
„Věřila jsem, že to dotáhne daleko, jako další koně, kteří pochází ze stejné mateřské linie. Ona nebývala snadná na ježdění. Je hodně rychlá třeba v obratech, má silný odraz. Měla jsem tehdy pracovního jezdce a každý den jsem se bála, že z ní odletí. Na druhou stranu je nebojácná a vždy zůstává klidná. I povahově je velmi milá,“ říká o klisně Jenny Bocken.
 
 

Do nejlepších rukou

V mezinárodním sportu je Iliana od jejích sedmi let. V začátcích ji krátce připravovala Švédka Julia Hallberg, poté přešla do stáje nizozemského olympijského medailisty Maikela van der Vleutena. Ten s ní ale také závodil jen krátce a přišel další „přestup“. Tentokrát k Nizozemci Larsovi Kerstenovi, který s ní závodil po celou sezonu 2021.
„Do šesti let ji sedlala Julia Hallberg, která pro nás pracuje. Chtěli jsme, aby ji pak převzal Maikel van der Vleuten,“ líčí tehdejší plán chovatelka. Nebyla by to první spolupráce mezi manželi Bockenovými a nizozemským reprezentantem. „Jenže oni si nesedli. Tak jsme ji stáhli zpátky a dali jsme ji Larsovi Kerstenovi. Skákal s ní do 145 centimetrů. A pak jednoho dne zavolal Henrik… A bylo to.“
 
Klisna se začátkem roku 2022 dostala do stáje světové jedničky Henrika von Eckermanna, díky tomu se odrazila do vysokého sportu. Švéd přiznává, že velký podíl na tomto „přestupu“ měla jeho manželka, jejíž pozornost Iliana upoutala. „Janika tu klisnu přede mnou mockrát viděla. Když jsem ji viděl poprvé já, upřímně říkám, trochu jsem pochyboval o jejích schopnostech. Nicméně líbila se mi typově, je dobře stavěná. Je to krevnatý kůň a vypadala velmi pozorně,“ jmenuje Henrik důvody, proč dal Ilianě šanci. „Od prvního skoku jsme se cítil dobře a naštěstí jsem ji vzal.“
 
Švéd s ní v roce 2022 začal nastupovat do pětihvězdových mítinků. Hned v úvodu první společné sezony vyhráli parkur do 145 centimetrů při CSI5* Windsor, slavili první místo ve stopadesátce při CSIO5* v Knokke, druhou příčku ve stejné obtížnosti v Dinardu. A forma měla vzestupnou tendenci. Na podzim při Global Champions v New Yorku ovládli parkur do 155 centimetrů, o měsíc později triumfovali v této sérii ve stopětapadesátce v Rijádu. 
 
Na přelomu roku 2022 a 2023 se dvojice zapojila do halového Světového poháru západoevropské ligy. Začala sbírat umístění v top 10. Ve Stuttgartu v hlavní soutěži dojel Henrik s Ilianou po rozeskakování čtvrtý. Na kontě měl dvě nuly. V A Coruni byl pátý, v Mechelenu sedmý. V následující sezoně se přední příčky v nejtěžších parkurech rozmnožily. Druhé místo ve stopadesátce při CSI5*-W v Bazileji, třetí místo v pětihvězdové Grand Prix v Bordeaux, triumf ve stopadesátce v Göteborgu, což o měsíc později zopakovali v Paříži. Červen přinesl dvě nuly a třetí příčku v Rolex Grand Prix při CSIO5* La Baule. 
 
V září si Henrik klisnu vybral pro mistrovství Evropy v Miláně. Nebyl by to hvězdný Švéd, aby odjel ze šampionátu bez medaile. S kolegy z týmu získal zlato a rozšířil tak svou sbírku titulů. V individuálním hodnocení skončila dvojice na šestém místě.
 
„Opravdu hodně v ni věřím,“ říká o budoucí spolupráci jezdec. „Umí skočit obrovský skok z ničeho, má velké schopnosti, věřím, že tam nejsou limity, za které by nemohla jít. Potřebuje čas, aby zesílila a aby se ještě zdokonalila. Ale jsem si jistý, že náš čeká slibná budoucnost.“
 
Zdroj: FEI, World of Showjumping
 
Foto: Liz Gregg / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }