reklama 11B

Klimke se chtěla zbavit Hale Boba. Naštěstí pro ni o něj nikdo nestál

ikonka

Začátky spolupráce jedné z nejúspěšnějších jezdkyň světa Ingrid Klimke a pozdějšího šampiona SAP Hale Boba byly tak těžké, že ho po jednom z prvních krosů naštvaná Němka chtěla prodat. Nestalo se. Spolu to pak dotáhli k titulu mistrů Evropy.
24.07.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Jedním z koní, kteří v posledních deseti letech nejvýrazněji bodovali ve čtyř a pětihvězdových soutěžích ve všestrannosti, byl SAP Hale Bob OLD. Valacha s přezdívkou Bobby sedlala Němka Ingrid Klimke. Bez debat byl klíčovým koněm její kariéry v military, i když v začátcích chtěla spolupráci vzdát.
 
Do stájí německé šampionky přišel oldenburský hnědák v roce 2009 jako pětiletý. Jeho chovatel Rolf Lueck spojil klisnu Goldige po oldenburském plemeníkovi Noble Champion s plnokrevným hřebcem Helikonem.
 
„Pohyb Bobbyho nebyl nijak ohromující. Když jsem s ním začínala, měl takový úsporný klus jako plnokrevník,“ nechala se slyšet Ingrid, která díky tomu, že je špičkovou drezurní jezdkyní dokázala na jeho projevu v obdélníku hodně zapracovat.
 
Problémová ale byla zpočátku hlavně jeho povaha. Hale Bob je hodně krevnatý a zároveň paličatý kůň. Ingrid nad ním občas ztrácela kontrolu. Po jednom z prvních společných krosů měla v cíli být tak naštvaná, že pronesla: „Chce někdo toho koně? Může ho mít.“
 
 

Ve světové elitě

Pozvolna však nacházeli společnou řeč. „Je to kůň, který své kvality ukazuje postupně. Je velice vytrvalý, má odvahu a je to bojovník. Pro kros je výborný. Rok do roku je lepší. Skáče velmi čistě. I drezura se hodně zlepšila. Má všechen talent, který k všestrannosti potřebuje,“ pronesla Ingrid na jeho adresu v loňském rozhovoru pro Horsemagazine.
 
To, jak se zlepšoval, dokládá pohled do jejich společných výsledků. První větší úspěch zaznamenala dvojice na CIC3* v Marbachu v roce 2013, kde dojela třetí. Následně dokončila tuto kategorii s dobrým výsledkem v Cáchách, Luhmuehlenu a Schenefeldu, kde byla opět třetí. Připomeňme si, že tehdejší tříhvězdová úroveň odpovídala náročností dnešním soutěžím se čtyřmi hvězdami. Ke změně označení došlo až k 1. lednu 2019.
 
V říjnu 2013 startovala Ingrid s Bobbym ve finále Poháru národů v Boekelu. V hodnocení jednotlivců obsadili devátou příčku a Němci včetně Ingrid ovládli soutěž družstev.
 
V následující sezoně se dvojice zapojila do FEI Classics - série nejtěžších soutěží, která čítala CCI v Pau ve Francii, v australském Adelaide, v Lexingtonu v Kentucky, německém Luhmuehlenu a v Badmintonu a Burghley v Anglii. Ingrid s Bobbym nejprve v červnu okusila soutěž doma v Luhmuehlenu, kde se umístila v třetí desítce. Další start na podzim v Pau už završila vítězstvím. CCI4* v Badmintonu v roce 2015 dokončila na druhém místě a definitivně tak vytáhla tohoto koně do světové elity.
 
 

Úspěšné šampionáty

Když nepočítáme mistrovství světa mladých koní, které v roce 2011 Ingrid s tehdy sedmiletým Bobbym vzdala, absolvovala tato dvojice první šampionát Mezinárodní jezdecké federace FEI v sezoně 2015. V Blair Castlu obsadili páté místo na seniorském mistrovství Evropy v individuálním hodnocení. Německo zároveň získalo zlato v soutěži týmů.
 
Bylo to první zlato této dvojice na evropských šampionátech. O dva roky později ve Strzegomi zvítězila mezi jednotlivci a pak ještě jednou v Luhmuehlenu v roce 2019. Tam k tomu navíc znovu zazářili němečtí jezdci v klání družstev.
 
Týmové stříbro má dvojice také z olympijských her v Riu de Janeiru. S hořkostí pak Ingrid vzpomíná na Světové jezdecké hry 2018. Ty se jely v Tryonu a Němka s už velmi zkušeným valachem mířila za individuálním titulem mistryně světa. 
 
Vedení se ujala už v drezuře, kterou dokončila s výsledkem 23,3 trestného bodu. Nechybovala ani v terénní jízdě. Do parkuru tak šla jako poslední a věděla, že nesmí shodit ani jednu překážku. Náskok na v té době vedoucí jezdkyni činil jen 1,3 trestného bodu. 
 
Po celou dobu její jízdy to vypadalo, že diváci sledují vítězku, jenže přišla chyba na poslední překážce. Zklamaná Ingrid uvolnila nejvyšší příčku Britce Rosalind Canter s Allstarem B. A díky nulám v krosu i na parkuru ji překonal ještě Ir Padraig McCarthy na Mr. Chunky, takže si z USA odvážela bronz. Už zmíněné dvojité zlato na evropském šampionátu o rok později bylo důstojným „reparátem“.
 
Posledním jejich mistrovstvím Evropy bylo to s ročníkem 2021 v Avenches ve Švýcarsku, kde skončila v top 5. Loni se zdálo, že Ingrid pomýšlí na start na mistrovství světa v italském Pratoni del Vivaru. Květnovou testovací soutěž tam ale nedokončila a následně oznámila konec Bobbyho kariéry. Hnědák, který začínal jako trochu problémový partner, se rozloučil se sportem v osmnácti letech a s mnoha cennými kovy na kontě.
 
 
Zdroj: FEI, Horsemagazine
 
Foto: Richard Juilliart / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE