reklama 11C

Sapphire jsem koupil náhodou. Po telefonu a bez vyzkoušení, líčí Ward

ikonka

Způsoby, jak vznikají úspěšné jezdecké dvojice, jsou někdy kuriózní. Mclain Ward říká, že každý legendární kůň měl za sebou nějaký pohádkový příběh. On sám při koupi pozdější dvojnásobné olympijské medailistky Sapphire hodně zariskoval.
20.05.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Koupě koně není jen tak, zvlášť když jde o sportovního koně pro špičkového jezdce. Někdy je ale risk a okamžité rozhodnutí tím nejlepším, co můžete udělat. Své o tom ví Mclain Ward, jemuž se takto povedlo koupit klisnu, která nakonec vstoupila do americké síně slávy.
 
Belgická ryzka Sapphire dnes patří k nejúspěšnějším koním, kteří kdy prošli parkurovou reprezentací USA. Otcem klisny, která se narodila v roce 1995 u chovatele van Bundera, byl jeden z nejvýznamnějších plemeníků Darco. K Wardovi do stáje se dostala až jako osmiletá, žádné výrazné výsledky tou dobou ovšem neměla. 
 
 

Nákup po telefonu

Sapphire se ve Wardově životě objevila na podzim roku 2003. Američan, který má na kontě úspěchy z olympijských her i šampionátů a sedlal ve své kariéře řadu vynikajících skokanů, na její koupi vzpomínal takto: „Mám dva přátele, bratry Marka a Petera Leonovi. Sapphire byla ustájená u Francoise Mathyho a nejprve ji chtěl koupit jeden z bratrů. Nakonec se rozhodl, že ji nechce. Pak ji chtěl koupit druhý z bratrů, ten ale nedal dohromady požadovanou částku. A jednou jsme spolu seděli u večeře a oni si spolu o té klisně povídali. Poslouchal jsem je a rozhodl jsem se, že ji prostě chci. Zvedl jsem telefon a koupil jsem ji. Jen tak, bez vyzkoušení, bez veterináře.“
 
Ve vrcholovém jezdectví není tento způsob nákupu právě obvyklý. Než někdo investuje nemalé prostředky, koně opravdu pečlivě prověřuje. Ward na to má ale odpověď. „Všichni úspěšní koně v historii mají za sebou nějaký zajímavý příběh. Nefunguje to tak, že si řeknete, že koupíte nejlepšího koně na světě, a tak si ho prostě pořídíte. Když se podíváte na koně, jako byli Hickstead, Milton, Authentic nebo Nino des Buissonnets, vždycky je tam nějaký až pohádkový příběh, jak se k nim jejich jezdci dostali. No a u Sapphire to není jiné,“ popisuje jezdec.
 
 

Zlaté olympijské hry

Při pohledu do kariéry Mclaina Warda je patrné, jak výjimečná Sapphire byla. Převažují umístění v top 5 na čtyř a pětihvězdových mítincích po celém světě. Vrcholných akcí zažila hned několik, a prošla jimi velmi úspěšně. 
 
Dvojice byla součástí týmu, který se při olympijských hrách v Aténách 2004 dostal na první místo poté, co byl diskvalifikován Němec Ludger Beerbaum a jeho družstvo se propadlo. Další týmové zlato si Mclain Ward odvážel z Hong Kongu o čtyř roky později. Tehdy byl se Sapphire také v rozeskakování o bronz v soutěži jednotlivců a dojel pátý. V roce 2009 vybojoval stříbro ve finále Světového poháru.
 

Čtěte také: Nepostradatelný McLain Ward. Přehlídka všech nej hvězdného sportovce

 

Sapphire s Wardem v sedle vyhrála také několik prestižních Velkých cen. Dařilo se jim ve Wellingtonu, kde v roce 2008 nejprve ovládli Grand Prix CSIO4*, dva týdny nato tam vyhráli Světový pohár a za další dva týdny pětihvězdovou Velkou cenu.
 
V Evropě okouzlili diváky v La Baule, kde obsadili první příčku v Grand Prix při CSIO5* v roce 2010 a ve Velké ceně při pětihvězdovém CSIO v Římě v témže roce také nenašli přemožitele. Při Světových jezdeckých hrách v Kentucky byli sedmí v soutěži jednotlivců. Poslední soutěží na mezinárodních závodech byl Pohár národů v roce 2011 v oblíbeném Wellingtonu. Skončila vítězstvím týmu USA, Sapphire blýskla dvěma nulami.
 
Klisna se oficiálně rozloučila se sportem v roce 2012 a bohužel pouhé dva roky nato uhynula na koliku. Na jaře 2021 byla zvolena do americké parkurové síně slávy. „Její největší předností bylo, že byla velmi chytrá. Vždy rychle pochopila, co se po ní chce. Měl jsem po ní ještě řadu výborných koní, ale žádný si nebyl schopen vše tak dobře dát dohromady jako ona,“ vzpomíná Američan s tím, že byla také velmi atletická a měla neuvěřitelně bystré instinkty.
 
Zajímavostí je, že ke jménu Sapphire, pod kterým ji zná celý svět, přišla omylem. „Když jsme ji přivezli k nám, stájnice, která u nás pracuje, se ptala, jak se ta klisna jmenuje. Její jméno bylo Safari. Řekl jsem jí to, ale špatně mi rozuměla. Myslela, že říkám Sapphire. A tak jí to zůstalo.“
 
Zdroj: FEI, Horse and Hound, World of Showjumping
 
Foto: Kit Houghton / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }