reklama 11C

Olympionik Fibonacci: O úspěšném běloušovi kolovaly divoké historky

ikonka

Pod sedlem v začátcích ušel úctyhodné vzdálenosti po zadních, byl divoký a jeho první jezdkyně z něj prý nemohla spát. Fibonacciho předcházela pověst složitého koně. Meredith Michaels-Beerbaum ale s běloušem získala svou poslední olympijskou medaili.
25.09.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

 
Bělouš Fibonacci 17, zkráceně přezdívaný Nacho, byl posledním top koněm parkurové šampionky Meredith Michaels-Beerbaum. Američanka, která po svatbě sbírala úspěchy v barvách Německa, už několik sezon nezávodí na mezinárodní úrovni. Její poslední velkou akcí byly olympijské hry 2016 v Riu de Janeiru, jež absolvovala právě s Fibonaccim. 
 
Švédský teplokrevník pochází z chovu Tiny Petersson-Lund a do německých stájí se dostal v roce 2014 jako devítiletý. Před tím bělouše po For Feeling připravovaly jiné dvě ženy. V roce 2012 na něj narazila manželka jednoho z nejlepších jezdců světa Pedera Fredricsona, která je sama výbornou jezdkyní. 
 
„Ty historky, které jsem o něm slyšela, jaký byl při obsedání, dávaly tušit, že je hodně divoký. Podle všeho spíš potřeboval specialistu na složité koně. V začátcích prý pod sedlem obcházel za šíleného řehtání celou halu dokola po zadních,“ směje se Lisen Fredricson.
 
V době, kdy ho viděla poprvé, už byl klidnější, Lisen však na první pohled nijak neokouzlil. „Dostala jsem video, kde tehdy sedmiletý Fibonacci, respektive Fendi, jak se jmenoval od narození, skákal. Jeho styl a technika skoku mě moc neoslovily. Skákal s příliš narovnanýma nohama, předníma i zadníma. Ani původ se mi nijak zvlášť nelíbil. Podruhé jsem ho viděla naživo na závodech pro mladé koně ve Švédsku. A tehdy upoutal moji pozornost. Přišlo mi, že v něm něco je. Navzdory tomu, že podle mého pořád málo krčil přední nohy nad skokem,“ říká Švédka. 
 
Ještě na závodech šla za majitelem, zda ho může vyzkoušet. „Odmítl mě, že má zájemce z Nizozemska. Jenže za pár dní byl Fibonacci vrácen, že je moc složitý. A tak jsem dostala příležitost si na něj sednout. V sedle jsem měla stejný dojem jako na pohled. Měl dobrý odraz a rovnováhu. Za skokem ale strašně utíkal a byl až moc silný,“ popisuje jezdkyně, kterou okamžitě napadlo, že pomůže hodně práce ze země, na kterou se pak zaměřila. „Nakonec to bylo přesně to, co potřeboval: klasická práce ze země,“ říká.
 
I skepse ohledně původu ji přešla. „Zjistila jsem, že jeho mateřská linie je výborná. Že jeho matka dala samá dobrá hříbata,“ přiznává Lisen kvality klisně Taruse po holštýnském plemeníkovi Corlandovi.
 
 

Sportovní úspěchy

Lisen Fredricson s běloušem závodila na nižších CSI v roce 2013. Další starty zapsal s jinou švédskou jezdkyní. A to se Stephanií Holmén, která také vzpomíná na pověst, jež valacha předcházela. „Znám holku, která ho připravovala jako remontu. Říkala mi, že občas nemohla spát v noci před tím, než ho měla jít jezdit.“
 
Dokud znala bělouše jen z doslechu či od pohledu z tribuny, nepřišel jí nijak zajímavý. Měla dojem, že skáče příliš ploše, že jeho luk na skokem je doslova „podivný“. Předsudky ale zmizely hned, jak se dostala do sedla. „Když jsme s ním poprvé něco skočila, řekla jsem si: Wow, už úplně rozumím, co se na něm Lisen líbí.“ Stephanie si pochvaluje hlavně jeho sílu v odrazu a inteligenci na parkuru. 
 
Švédská reprezentantka byla tehdy ještě v kategorii jezdců do 25 let, ale Fibonacciho, který málokdy udělal chybu, dostala velmi rychle do úrovně těžkých parkurů. Poslední soutěží před prodejem byla valachova premiéra v mezinárodní stopadesátce v Arezzu. 
 

Čtěte také: Ratina Z jako neřízená střela. S fenomenální klisnou byla těžká práce

 

Vydařený výkon strhl lavinu zájemců o koupi. Švédka ho ovšem nabídla rovnou Meredith Michaels-Beerbaum. Manželka Markuse Beerbauma, bratra známějšího Ludgera, patřila svého času k nejúspěšnějším jezdkyním světa, jako jedna z mála vyhrála třikrát finále Světového poháru. 
 
Valach se k ní dostal v roce 2014. V téže sezoně s ní předvedl čistý výkon v Rolex Grand Prix při CSIO5* v Cáchách, o pár měsíců později dojel s nulou čtvrtý v kvalifikaci Světového poháru v Oslu.
 
V sezoně 2015 následovaly další výsledky, jež stojí za zmínku: Triumf v pětihvězdové Velké ceně ve Wellingtonu, druhé místo v kvalifikaci World Cupu rovněž ve Wellingtonu, dvě bezchybná kola v Poháru národů při CSIO5* Hickstead, druhé místo v Global Champions Grand Prix v Dauhá, ale především týmové stříbro na mistrovství Evropy v Cáchách. V individuálním hodnocení se dvojice vešla do nejlepší desítky.
 
Sezona 2016 byla sezonou olympijskou. Meredith s Fibonaccim si pozici v týmu vyjeli i díky úspěchům v Pohárech národů v první divizi. Dařilo se jim v La Baule, Hicksteadu, ale také při CSI5* v Madridu či Wellingtonu. Bělouš na parkurech do 160 centimetrů výjimečně shodil víc než jednu překážku. Nul mají v archivu výsledků nepočítaně.
 
Olympiáda v Riu Meredith vyšla i nevyšla. V individuální soutěži začala čistou jízdou a sdíleným prvním místem po úvodním kole. V dalších dvou jízdách, které byly zároveň vyvrcholením týmové soutěže, dovezla pouhých pět trestných bodů a s přehledem se dostala do finále. 
 
Jenže v prvním kole finále hned na překážce číslo jedna dvojice odskočila moc brzy, a Fibonacci v důsledku toho celkem tvrdě dopadl rovnou do mohutného oxeru. K pádu ani zastavení před překážkou nedošlo, počítalo se to tedy jako jedna chyba za čtyři trestné body, ale bělouš s jezdkyní očividně vyvedenou z míry už neskákal s chutí. Dvojice jízdu nakonec vzdala a obsadila pětatřicáté místo. Náplastí jim byl bronz, který si odváželi Němci ze soutěže družstev. 
 
Bělouš zůstal ve stájích manželů Beerbaumových do jara 2017, kdy přešel pod americké barvy. Konkrétně závodil s Lillie Keenan, která s ním dokázala vyhrát svou první Grand Prix v životě. Na mezinárodní úrovni s ním startovala do září 2018 a v následující sezoně ukončil kariéru. Koňský „důchod“ prožívá v Evropě. Vrátil se do stájí Meredith Michaels-Beerbaum.
 
 
Zdroj: FEI, World of Showjumping, Equnews
 
Foto: Jon Stroud / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE