reklama 11D

Vychází hvězda jménem Uricas. Je sladký, chytrý a má srdce jako lev

ikonka

Uricas vd Kattevennen letos září v sedle s Harriem Smoldersem. Nizozemec už s ním pomýšlí na olympiádu, ale vše mohlo být jinak. Když před pár lety náhle zemřel jeho majitel, rozhodovali se příbuzní, co budou s koňmi, včetně Uricase, dělat dál.
21.08.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Nizozemský parkurový reprezentant Harrie Smolders patří k jezdcům, kterému to na parkuru funguje s hřebci. Během kariéry dosáhl mnoha výborných výsledků třeba s plemeníky Donem VHP Z nebo Emeraldem. V letošní sezoně upoutal pozornost s dalším vynikajícím plemeníkem, který patří do jeho stáje: Uricasem vd Kattevennen. Závodí spolu už od roku 2021, mnozí fanoušci tak jistě hnědákův talent postřehli dřív, v posledních měsících ale doslova okouzlili parkurový svět.
 
Jedenáctiletý Uricas je příslušníkem holštýnské plemenné knihy. Pochází z produkce renomovaného německého chovatele Otta Boje Schoofa, který při spojení holandského hřebce Urika s klisnou po holštýnském plemeníkovi Cassini I cílil na výsledek v podobě špičkového parkurového koně. 
 
Už jako hříbě ho koupil Leon Spronken do svých stájí, které se nachází v belgickém Kattevennenu. Odtud přípona Van De Kattevennen, kterou dostal hnědák za své jméno. Ve třech letech pak putoval do stájí New Nordic Horses, která se zabývá výcvikem i chovatelskými aktivitami. 
 
V roce 2017 absolvoval hřebec jako pětiletý první mezinárodní soutěže CSI pro mladé koně, a to s Belgičanem Yenthem Schrijversem. V dalších letech s ním závodil Alexander Housen, který s ním v začátcích kariéry pracoval nejvíc. Nejvýznamnějšího úspěchu spolu dosáhli ve finále mistrovství světa mladých koní v Lanakenu 2019, kde brali pátou příčku.
 
Tehdy se naplno projevil výborný Uricasův charakter. Nadějnému belgickému jezdci bylo v té době teprve sedmnáct let! A přitom se s tehdy sedmiletým plemeníkem dostal do top 5 v nesmírně náročném programu světového šampionátu. 
 
Mladý Belgičan měl ze skvělého výkonu o to větší radost, že na jaře 2019 majitel Uricase Leon Spronken v pětapadesáti letech náhle zemřel, a Housen se spolu s jeho blízkými a rodinou zařekli, že i přes nevelké zkušenosti budou v jeho odkazu pokračovat. Společnost BVBA Spronken zdědil Leonův šestadvacetiletý synovec Caius, který neměl zkušenost s jezdeckým sportem žádnou, a ze dne na den se stal šéfem stájí s více než stopadesáti koňmi. Jedním z cílů byl právě šampionát v Lanakenu. A ten dopadl, jak už zaznělo, skvěle.
 
„Měli jsme jen jedno shození ve finále v rozeskakování. Kdyby k tomu nedošlo, vyhráli bychom. Ale selhaly mi nervy, bylo mi teprve sedmnáct a musím říct, že Uricas za mě neskutečně bojoval. Je to snad nejpohodovější kůň, na jakém jsem kdy seděl. Je milý, klidný a má srdce jako lev.“
 
 

Spolupráce se Smoldersem

Cesta do nejvyššího sportu byla otevřená. V roce 2021 byl hnědák s nepřehlédnutelným potenciálem svěřen jednomu z nejlepších nizozemských skokanů Harriemu Smoldersovi. Ten s ním zpočátku závodil na CSI s dvěma či třemi hvězdami. První velký mítink přišel v listopadu, kdy vzal hřebce do Prahy na Global Champions PlayOffs.
 
V sezoně 2022 už si jich příznivci parkurů mohli všímat na pětihvězdových závodech. Na jaře byli třetí ve stopadesátce při CSIO5* La Baule, vysoko ve výsledcích byli při Global Champions v Madridu nebo při CHIO v Cáchách. V srpnu obsadili třetí místo v Grand Prix při CSI5* v Bruselu, dařilo se jim i při Světovém poháru ve Veroně, La Coruni a Mechelenu. 
 
Letošní sezona pak už jen potvrzuje, že Smoldersovi vychází ve stáji nová hvězda. Leden zahájili na mítinku World Cupu v Basileji, kde byli druzí ve stopětapadesátce.  Následně byli třetí při CSI5* v Paříži v soutěži do 150 centimetrů. 
 
Pak přišly dva velké triumfy. Začátkem června ovládli rozeskakování Velké ceny při CSIO5* v St. Gallen a v dalším měsíci vyhráli Grand Prix při Global Champions v Riesenbecku. Tento výkon Smolders okomentoval slovy: „Předpokládal jsem to. Už v St. Gallen jsem věděl, že to není ojedinělá výhra. Vidíte, že se pořád zlepšuje a jeho postup jde správným směrem. Možná ho vezmu na mistrovství Evropy do Milána, abych viděl, jak zvládne šampionát a doufám, že s dalšími zkušenostmi to bude Paříž. Ano, olympiáda je ještě daleko, ale myslím si, že spolu dojdeme na nejvyšší úroveň.“
 
Jezdec si nemůže povahu plemeníka vynachválit. „Je to sice hřebec, ale je opravdu sladký a chytrý. Můžu na něj doma posadit děti a on začne být opatrný. Má úžasný charakter. Jeho potomci se pomalu začínají dostávat do sportu a také vypadají velice slibně.“
 
Foto: Katja Stuppia / CSIO Press



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }