reklama 11A

Kůň, který zvedl O2 arenu na nohy. Špičkový atlet Zineday nemá slabinu

ikonka

Atlet, jenž nemá slabinu a má stoprocentní kontrolu nad každým svalem. Tak popisuje Philipp Weishaupt v exkluzivním rozhovoru pro naši redakci valacha Zinedaye. Právě tito dva se stali hrdiny letošního Super Cupu při Playoffs v Praze.
04.12.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Když projel Philipp Weishaupt cílem druhého kola letošního pražského Super Cupu, a rozhodl tak o tom, že se vítězi pro rok 2023 stávají jezdci družstva Riesenbeck International, celá O2 arena stála na nohou. V jeho tváři se mísila obrovská radost i úleva. 
 
Po výborném výkonu, který předvedli v druhém kole prestižní soutěže soupeři z Valkenswaard United, byla veškerá tíha na něm. Aby jeho tým vyhrál, musel překonat parkur bez chyb a ve velmi rychlém tempu. Povedlo se.
 
Philipp Weishaupt tímto jen potvrdil, že pomalu končící sezona je pro něj nesmírně úspěšná. Možná dokonce nejlepší, jakou v dosavadní kariéře zažil. Osmatřicetiletý Němec je jistě velmi dobrým jezdcem, několikrát startoval na evropském šampionátu v mládežnických kategoriích i mezi seniory, závodil ve finále Světového poháru, bodoval v některých z významných Velkých cen, ale k dlouhodobé a stabilní pozici mezi nejlepšími kolegy pořád kousek chyběl. Letošními výkony se přihlásil o nominaci do A-kádru pro olympijský rok.
 
 

Inteligentní sportovec

Velký podíl na Philippově „fazóně“ má jeho jednička Zineday. Po zářijovém mistrovství Evropy v Miláně řekl čerstvý šampion Steve Guerdat, že Phillip byl vždy lepším jezdcem než on, ale chybělo mu štěstí na výjimečného koně. A to se díky Zinedayovi změnilo.
 
S teprve devítiletým valachem začal spolupracovat v roce 2021. Do té doby ho sedlal jeho kolega ze stájí v Riesenbecku Christian Kukuk. O přesunu mezi jezdci, jak to v tomto sportu často bývá, rozhodl finanční aspekt.
 
„Měl jsem sponzora, musím velmi poděkovat Alice Lawaetz, což je Američanka, která ke mně měla obrovskou důvěru a chtěla mi koupit koně z naší stáje. Říkal jsem jí, že nejlepší kůň z naší stáje je Zineday. Ona odpověděla: OK, let’s go, tak ho pojďme koupit. Proto jezdím Zinedaye, jinak byste dnes tento rozhovor dělali s Christianem Kukukem. Ale Christian je sportovec a dobře ví, jak to v naší branži chodí, takže to vzal s nadhledem a jsem mu za to moc vděčný,“ řekl Philipp v exkluzivním rozhovoru, který redakce Jezdci.cz pořídila ihned po skončení Global Champions League Super Cupu v O2 areně.
 
„Christian říkal, že je lepší, aby kůň zůstal u nás ve stáji, než by byl prodán někam jinam. Bral to opravdu sportovně,“ dodal jezdec. I tento přístup a kolegialita mezi členy Riesenbeck International pomohla jejich letošním skvělým výkonům. 
 
A vlastně i vestfálský tmavý ryzák měl štěstí. V celém jeho životě s ním nepracoval žádný průměrný či špatný jezdec. Jeho chovatelem je Franz-George Ottmann, který připustil klisnu Paolu holandským plemeníkem Zinedinem. Paola, jejímž otcem je Polydor, byla sama výbornou skokankou. V pětihvězdových soutěžích ji sedlali Ludger Beerbaum a Henrik von Eckermann. 
 
Patřila tedy také mezi koně reprezentující stáje v Riesenbecku, jež vlastní Ludger Beerbaum a v kterých působí právě Christian Kukuk a Philipp Weishaupt. Spojení Paoly a Zinedina s cílem dostat hříbě s vynikajícími sportovními předpoklady chovatel předem plánoval spolu s Beerbaumem. Od remonty tak Zinedaye připravovali ti nejzkušenější jezdci, kteří v areálu nedaleko Osnabrücku pracují. 
 
„Christian Kukuk položil celé základy jeho úspěchů. Věnoval mu opravdu hodně času,“ uznává Philipp zásluhy kolegovi, který s ryzákem závodil do úrovně 140 centimetrů. Zineday byl jako mladý poměrně složitý kůň s až hraniční jezditelností, bázlivý a divoký zároveň. Roli v tom hrálo i to, že v době, kdy s ním jezdil Kukuk, byl ještě hřebec, zatímco dnes je valach. Od té doby s ním ale hlavně jmenovaní dva jezdci udělali ohromný kus práce.
 

Evropská medaile

Philipp byl s valachem pro rok 2023 zařazen do reprezentace. A ačkoliv ho v sezoně poměrně dost šetřil, dokázal si s ním dojet pro životní umístění. Skvělou formu naznačovaly už jarní výsledky. Třetí místo ve stopadesátce při CSIO5* v La Baule, čisté výkony při Global Champions v Paříži i Riesenbecku a třetí příčka v Rolex Grand Prix v Cáchách, jedné z nejvýznamnějších Velkých cen na světě… Nejednou podpořila dvojice tým v Global Champions League. 
 
Vše pak Philipp korunoval v září v Miláně, kde si dojel pro první individuální evropskou medaili v kariéře. Získal stříbro, když nestačil jen na švýcarskou hvězdu Steva Guerdata. V pěti těžkých parkurech udělal jedinou chybu.
 
Druhým vrcholem byl mítink Global Champions Playoffs v Praze, jehož se nakonec díky strhující rozhodující jízdě stal hrdinou. „Je to neuvěřitelný sportovec, který má stoprocentní kontrolu nad každým svalem a částečkou svého těla. Nemá žádnou slabinu. Je to špičkový atlet s perfektní hlavou a musím říct, že mě neuvěřitelně baví takového koně jezdit,“ pěl Němec chválu na adresu Zinedaye v rozhovoru pro Jezdci.cz.
 
Velkou výzvou pro špičkové skokany je blížící se olympiáda 2024. V Německu je obtížné prosadit se do olympijského kádru, tato dvojice má dveře otevřené. 
 
Zdroj: FEI, World of Showjumping
 
Foto: Leanjo de Koster / FEI, Kateřina Návojová
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }