reklama 11C

Legenda vytrvalosti: Nobby překonal 160 kilometrů v jakémkoliv terénu

ikonka

Hnědák Nobby kraloval několik let světové vytrvalosti. „Malý velký“ kůň zdolával stovky kilometrů na rovinách i v kopcích. Dokázal získat čtyři významné tituly v řadě na nejtěžších tratích. Světový triumf v Kentucky provázely výjimečné okolnosti.
09.10.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Svá koňská esa má každá jezdecká disciplína. Z hnědáka Nobbyho je dnes už legenda vytrvalosti. Je to kůň, o kterém se říkávalo, že přejde každý terén jako nic. 
 
Arabský valach se narodil v roce 1995 u Hanse Schornhanse. Jeho otcem byl Prophecy EF a otcem matky Nocturne byl Nabucco. Byl celkem drobný, měřil 148 centimetrů v kohoutku. Svůj původ potvrzoval inteligencí, houževnatostí a vytrvalostí.
 
Do sportu vstoupil v sedle s Francouzem Bernardem Touzardem. Ale „díru do světa“ udělal až se španělskou jezdkyní Mariou Alvarez Ponton, ke které se dostal koncem roku 2006. 
 

Šejkova podpora

Maria se živila od roku 2001 ve Spojených arabských emirátech jako pracovní jezdec. Tato zkušenost výrazně ovlivnila její kariéru. Jednak jí velmi podporoval šejk Mohammad Bin Rashid Al Maktoum, viceprezident, premiér země a dubajský emír, a také se v Dubaji poznala se svým manželem, jezdcem Jaume Punti-Dachsem.
 
Španěl je sám několikanásobným medailistou z šampionátů Mezinárodní jezdecké federace FEI, je mistrem světa i Evropy. Maria tak mohla naplno využít prostředí, o kterém si většina jezdců může nechat jen zdát. Když se pak dala dohromady s Nobbym, vznikla neporazitelná dvojice.
 
 

Čtyři tituly v řadě

Do první společné soutěže CEI nastoupila v Dubaji koncem roku 2006. Trať dlouhou 120 kilometrů překonala na třetím místě, a to průměrnou rychlostí 24,7 kilometrů za hodinu! Za dva měsíce nato absolvovala první soutěž na 160 kilometrů a dojela pátá. Také tehdy byla její rychlost přes 20 kilometrů v hodině.
 
V září roku 2007 přišel první šampionát a první medaile. Zatím ne ta nejcennější. Dvojice získala bronz na mistrovství Evropy v Barroce d´Alva v Portugalsku. V první polovině následující sezony si dali jednou CEI3*, tedy 120 kilometrů, a potom už přišel první velký triumf. Na mistrovství světa 2008 v Malajsii slavili zlato. 
 
V dalším roce se radovala z prvenství na mistrovství Evropy seniorů v italském Assisi. Životní úspěch jí pak přinesla sezona 2010. Byl to rok Světových jezdeckých her - akce, která se konala jednou za čtyři roky a svedla zástupce všech sedmi disciplín, které zastřešuje mezinárodní federace, na jedno místo. Akce, která byla pro neolympijské disciplíny největším vrcholem, a kterou v této podobě už pravděpodobně nezažijeme.
 
Světové jezdecké hry se tehdy konaly v Lexingtonu v americkém Kentucky. Maria tam s Nobbym opět nastoupila na start 160 kilometrů dlouhé soutěže. 
 
Do cíle dojela jako vítězka. Ze stovky dvojic jím úspěšně projelo pětapadesát. Ostatní byly většinou zastaveny ve veterinárních gatech, někteří jezdci vzdali. Trasa byla mnohem náročnější, než by se na první pohled mohlo zdát. Maria po závodu řekla: „Byl to ten nejtěžší závody, jaký jsem kdy s Nobbym šla. Lidé říkají, že je to rovina. Ale vůbec to nebyla rovinatá trať!“ 
 
Závod byl pro Mariu výjimečný ještě z jiného důvodu, než kvůli velmi náročné trati. Soutěž ovládla jen pár týdnů po porodu prvního dítěte. Všichni, kdo znají tuto disciplínu, vědí, že překonat 160 kilometrů je vyčerpávající a vyžaduje to výbornou kondici i od jezdce.
 
Jezdkyně, stejně jako v mnoha okamžicích před tím, chválila především svého parťáka. „Nobby je nejlepší kůň na světě. Má obrovské srdce, reaguje opravdu výborně. Když vyhraje závod, nevyhraje ho jen srdcem, ale i hlavou.“
 
 

Rekordman Nobby

O Nobbym se říkalo, že překoná jakýkoliv terén. Kopcovité i rovinaté trasy, sucho nebo mokro, tvrdý povrch, déšť, nic ho nerozhodilo. Je to jediný kůň, který má kompletní sbírku nejcennějších medailí. Má zlato z mistrovství světa, mistrovství Evropy i Světových jezdeckých her. 
 
Tři triumfy na sklonku kariéry rozšířil spolu s Mariou ještě o čtvrtý titul. A to čtvrtý titul v řadě. Po vítězství v Malajsii na světovém šampionátu, následně v Itálii na mistrovství Evropy a v USA na Světových jezdeckých hrách vyhrál ještě mistrovství Evropy 2011 ve Floracu ve Francii.
 
Mezinárodní jezdecká federace ho pasuje do role nejúspěšnějšího koně ve vytrvalosti všech dob. „Jsem šťastná z těchto vítězství s mým malým-velkým koněm. On je opravdu jedinečný. Vyhrát čtyř šampionáty v řadě je něco velmi výjimečného,“ nechala se slyšet jezdkyně.
 
 

Odchod ze sportu

V roce 2012 nastoupila dvojice do soutěže mistrovství světa v britském Euston Parku. Pokus dorovnat rekord Američanky Becky Hart, která má s RO Grand Sultanem tři zlaté medaile ze světových šampionátů, se nepovedl. Maria s Nobbym ovšem dokončila na čtvrté příčce, což je i tak vynikající umístění. V další sezoně musela jezdkyně vynechat start na „Evropě“, protože právě porodila dalšího potomka. 
 
Světové jezdecké hry v Caen 2014 už se této dvojice netýkaly. Hnědák dosáhl v té době devatenácti let a po veleúspěšné kariéře si zasloužil odpočinek. V roce 2021 oznámily vytrvalecké servery, že Nobby uhynul. Spolu s RO Grand Sultanem historicky nejlepší kůň této disciplíny se dožil bez čtyř měsíců šestadvaceti let.
 
Zdroj: FEI, Endurance.net
 
Foto: Giorgio Biffi / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }