reklama 11A

Impozantní skokan skrytý pod ležérní slupkou. Darry chce vždy potěšit

ikonka

Každý si ho zamiluje na první pohled. Darry Lou chce totiž vždy potěšit jezdce, skrývá v sobě skvělou povahu a velký talent. Jeho první majitel musel k němu přikoupit další dva koně, aby chovatel Roelof Bril vůbec kývl na nabídku.
14.09.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Hřebec Darry Lou je jedním z těch koní, kteří neradi dělají chyby. Americká reprezentantka Beezie Madden on něm říká, že klame svým vzhledem. Ve své kariéře vystřídal několik jezdců zvučných jmen, kteří se shodují, že jde o výjimečný talent. Skokovým schopnostem pomohl i původ ryzáka.
 
Holandský teplokrevník Darry Lou se narodil v roce 2008 u Nizozemce Roelofa Brila. Zkušený jezdec a chovatel pečlivě vybíral rodiče. „Všechno začíná u báby Freelady. To byla nejlepší klisna, jakou jsem kdy měl. Měla neskutečné kvality, skákala Poháry národů, vyhrála Světový pohár v Amsterdamu a několik Velkých cen. A jedno z jejích hříbat je Venus, matka hřebce Darry Lou.“ 
 
Když pro Venus vybíral vhodného hřebce, nebylo to nijak složité. V té době závodil s plemeníkem Tangelem vd Zuuthoeve, a tak byl tento belgický teplokrevník jasnou volbou. Právě z tohoto spojení se narodil Darry Lou.
 
 

Vrcholový sport

Ve čtyřech letech o hřebce projevil zájem mexický jezdec Alberto Aldana, který z Brilova chovu už několik koní měl. „Mexiko je dobré místo, je tam mnoho krásných areálů a Alberto udělal s Darrym ohromný kus práce,“ pochvaluje si v jednom z rozhovorů Bril ryzákova kupce. „Ve skutečnosti mi ho Roelof nechtěl prodat. Musel jsem koupit k němu další dva koně, aby mi ho dal jako součást balíčku,“ dodává s úsměvem Mexičan.
 
Ten si nemohl nového parťáka vynachválit. „Především je krásný, miluju jeho barvu. Je velmi pružný a flexibilní, od krku až po záď a má úžasný cval.“ Aldana s Darrym závodil a dostal se s ním až na úroveň do 150 centimetrů.
 
Tehdy osmiletý Darry se dostal do hledáčku Nicka Della Joia, který přicházel za Aldanou s různými návrhy a kupci, ale ten odmítal koně prodat. Až mu jednou zavolal, co by řekl na to, že novým jezdcem ryzáka by byla olympijská medailistka Beezie Madden. Aldana souhlasil se zkouškou.  
 
„Zavolal mi její manžel John Madden, že Beezie během pěti minut v sedle ví, jestli kůň k něčemu bude nebo ne. Takže pokud sleze z koně za pár minut, můžu si ho vzít zase zpátky. Odpověděl jsem mu, že vím jistě, že se zdrží déle.“
 
Ryzák americkou jezdkyni skutečně oslovil, a od roku 2017 spolu začali tvořit dvojici pro mezinárodní soutěže. Tehdy ho k Maddenovým vezl Aldana spolu s ošetřovatelem, který se o hřebce staral roky. Jen tak měl Mexičan jistotu, že kůň bude v pořádku. „Darry Lou je snové zvíře. Nechtěl jsem ho vůbec prodávat, ale v té době mi bylo čtyřiašedesát. Závodil jsem s ním na CSI, přestože jsem vlastně skončil už v šedesáti. A věděl jsem, že Beezie bude výborná volba.“
 
 

V síni slávy

Ve stáji manželů Maddenových si Darryho také zamilovali od prvního okamžiku. „Od začátku byl skvělý. Dělal všechno výborně, Alberto Aldana s ním odvedl senzační práci. Je to skutečně snadno jezditelný hřebec, snaží se potěšit jezdce. Pokud je něco špatně, je to vždy moje chyba, protože on udělá přesně to, co se po něm chce,“ říká Beezie. „Je těžké nenechat se jím okouzlit. Působí tak ležérně, což je v úplném rozporu s tím, jak impozantní je na parkuru.“
 
Hned v první společné sezoně získal tým USA druhou příčku ve finále Poháru národů a součástí družstva byla Beezie s Darrym. Nejúspěšnějším rokem však byl ten s číslovkou 2019, kdy vyhráli Grand Prix při CSIO5* ve Spruce Meadows, čímž si vydělali tři miliony dolarů. Nejvyšší příčky sbírali i na čtyř a pětihvězdových závodech ve Wellingtonu, Cáchách nebo v Mexico City. Hřebec byl uveden do Horse Stars Hall of Fame. 
 
V roce 2020 došlo k dalšímu prodeji. Ryzák putoval do stáje Jennifer Gates, dcery Billa Gatese. S tou ale navzdory původním očekáváním absolvoval jen několik mezinárodních soutěží a začal s ním závodit Egypťan Nayel Nassar. Tato spolupráce trvala něco málo přes rok a letos ho mohou fanoušci vídat s Nizozemcem Harriem Smoldersem. 
 
Hřebec, který je licentovaným plemeníkem pro plemennou knihu Selle Francaise a KWPN, působí současně v chovu. 
 
Zdroj: FEI, World of Showjumping, Horse Stars Hall of Fame
 
Foto: Taylor Pence / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }