reklama 11D

První jízda s Butterfly Flip? Katastrofa, přiznává Baryard-Johnsson

ikonka

Olympijská vítězka Malin Baryard-Johnnson tvořila svého času populární dvojici s klisnou Butterfly Flip. Díky ní pronikla mezi parkurovou elitu. Výjimečná skokanka, které říkali Flippan, si přitom napoprvé se švédskou jezdkyní vůbec nerozuměla.
10.08.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Jsou koně, kteří jsou natolik schopní, úspěšní či okouzlující, že si je navždy zapamatuje celý jezdecký svět. Hnědka Butterfly Flip, jíž jezdila Malin Baryard-Johnsson, k nim jistě patří. Ačkoliv Švédka měla už v době, kdy s touto klisnou začínala závodit, zkušenost z evropských šampionátů, Světových jezdeckých her a dokonce i olympiády, mezi úzkou špičku se dostala až díky ní.
 
Butterfly Flip, v týmu zvaná Flippan, byla příslušnicí plemene švédský teplokrevník. Jejím otcem byl hanoverský plemeník Robin I Z a ze strany matky Baderny xx má plnokrevné předky. Dědem byl Moderne xx. 
 
Výrazně zastoupené geny anglického plnokrevníka v jejím původu jí daly dostatek energie a výbušnosti, která ale málem zavinila, že populární parkurová dvojice vůbec nevznikla. „O Flippan jsem se dozvěděla od Thomase Wilhelmssona, když jí bylo šest let. Řekl mi o ní, a tak jsem ji jela zkusit. A byla to katastrofa,“ směje se Švédka při vzpomínce na první setkání v roce 1997.
 
„Opravdu nebylo nic pozitivního, co bych o ní mohla po první jízdě říct. Vypadalo to, že to nikdy nemůže fungovat.“ Malin se ale nechtěla jen tak vzdát, a rozhodla se ještě pro jednu zkoušku. „Postavili jsme kombinaci. Stejnou kombinaci, jako při první zkoušce, ale udělali jsme ji větší. Postavili jsme to na 130 centimetrů. A ona, přestože byla pod sedlem v podstatě nezvladatelná a skoro nejezditelná, najednou skočila úplně neskutečně. Ten jeden skok ven z kombinace u mě rozhodl,“ popisuje Malin moment, kdy vzala hnědku na milost.
 
 

Rychlý vzestup

První zkušenost Malin s Flippan sice vypadala beznadějně, ale klisna si zvykla a sžila se s novou jezdkyní až překvapivě rychle. „Od prvního dne, kdy přijela k nám do stáje, byla perfektní. Velmi rychle jsem pochopila, že v ní je něco výjimečného. V začátcích jsem s ní schválně neskákala nic velkého, ale ona všechno překonávala tak snadno a lehce.“
 
Premiérovou Velkou cenu absolvovala Flippan v roce 1999, tedy v osmi letech, a následovala dlouhá a úspěšná kariéra. Už rok po premiéře v Grand Prix startovala hnědka s Malin v sedle na olympijských hrách v Sydney. V individuálním pořadí byla dvacátá, tým Švédska byl sedmý. O čtyři roky později si z Atén už odvážela medaili. Švédské družstvo původně vybojovalo bronz. Vítězní Němci ale klesli pořadím po diskvalifikaci Ludgera Beerbauma, a Švédi tím pádem brali stříbro.
 

Čtěte také: Když začne Indiana šílet, musím rychle na zem, říká Baryard-Johnsson

 

Druhé místo v soutěži týmů zapsali jezdci Švédska s Malin a Butterfly Flip v řadách také na Světových jezdeckých hrách, a to v Jerezu v roce 2002. O rok dřív byli druzí na mistrovství Evropy v Arnhemu. Pětkrát startovala Malin s hnědkou ve finále Světového poháru. Nejlepšího umístění dosáhla v roce 2003 v Las Vegas, když dojela třetí. V dalších třech případech se umístila v top 10.
 
Velkých cen, v nichž tato dvojice zářila, bylo mnoho. V roce 2001 donesla jezdkyni k jejímu vůbec prvnímu vítězství v kvalifikaci Světového poháru, bylo to v Ženevě. Poslední Grand Prix spolu vyhrály, když bylo Flippan sedmnáct let.
 
 

Potomci

Se sportovní kariérou se hnědka rozloučila v roce 2008. Jezdkyně pro tento okamžik vybrala příhodný mítink. Poslední překážky v jejím sedle zdolala před nadšenými domácími fanoušky při finále Světového poháru v Göteborgu. Dalších třináct let si pak Flippan užívala sportovního důchodu. V roce 2021 ve věku třiceti let uhynula. „Byl to jeden z nejlepších sportovních koní vůbec. Byla opravdu výjimečná a všechno tak neuvěřitelně fungovalo i proto, že ona přesně pasovala na moje ježdění,“ uvedla tehdy jezdkyně na rozloučenou.

Klisna dala i několik hříbat, později úspěšných sportovních koní. Třeba hnědku Flip´s Little Sparrow, jíž jezdil Peder Fredricson a později Stephanie Holmen. Ta s ní vyhrála v roce 2018 kvalifikaci Světového poháru v Curychu. Předních umístění zapsala s oběma jezdci jak v CSI4*, tak v pětihvězdové kategorii, celou řadu. Výkonnost do 150 centimetrů mají Flips Fairytale nebo Ninja Flip Z. Vigo´s Flip de Muze skáče čtyřhvězdové parkury, ale má také výkonnost CCI3*-S ve všestrannosti. 
 
Foto: Dirk Caremans, Roland Thunholm / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

Související informace

Neskutečný pohodář, pochvaluje si Patrik Kittel práci s Touchdownem
Klimke se chtěla zbavit Hale Boba. Naštěstí pro ni o něj nikdo nestál
Uhynul hvězdný Cortes C. V týmu po něm zůstalo prázdno, pláče Madden
Něžný obr Zepi táhne dánskou reprezentaci. Vždy připraven se pomazlit
Banzai býval nesmělý kluk, popisuje Yasmin Ingham svého zlatého koně
Všetečný gentleman Breitling: Dostával lekce chování, vtipkuje Shipley
Končí Alice. Fenomenální klisna si vybírala lidi, k mužům měla odstup
Nejpomalejší skokan se loučí. Bude teď bavit kobylky, vtipkuje Ehning
Sapphire jsem koupil náhodou. Po telefonu a bez vyzkoušení, líčí Ward
Kůň jako mistrovské dílo. Projev Rembrandta ohromil celý drezurní svět
Beerbaum oslavuje. Šampion Goldfever se dožívá úctyhodného věku
Šíleně líná finalistka World Cupu. Majitelka ji koupila přes inzerát
Koňský milionář Voyeur. Kvůli vzhledu dostal nelichotivou přezdívku
Příběh Barrona. Jak koňská hvězda drží nad vodou svou ošetřovatelku
Hendikepovaný bojovník Tomboy. Po těžkém úrazu získal olympijský bronz
Přijeď, to musíš vidět. Ward líčí, jak napodruhé koupil klisnu HH Azur
Funnell oplakává olympijského koně. V úctyhodném věku byl uspán Kiri
Hnědák Count Me In dělá čest svému jménu. Soupeři s ním musí počítat
Potlesk vestoje a dojatý jezdec. Hermes Ryan se rozloučil s kariérou
Rozloučil se All In. Koňská celebrita, jež má ve výběhu vlastní domek
Příběh Cosmopolita. Jak obyčejný školní kůň pomohl comebacku šampiona
NEPŘEHLÉDNĚTE