reklama 11A

Odchází Creedance. Když končí takový kůň, ego jezdce musí jít stranou

ikonka

Se světovým parkurem se loučí ryzák Creedance. Rychlý, opatrný a svérázný kůň, tak trochu věčné hříbě, jak o něm říká jeho jezdec Kent Farrington. Americký reprezentant uzavírá jeho kariéru na vrcholu. Na prvním místě má být podle něho vždy kůň.
20.11.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Umění odejít se týká i jezdců, respektive umění nechat odejít některého z top koní takzvaně do „důchodu“. A někdy to není snadné. S kariérou se právě loučí Creedance. A jeho jezdec Kent Farrington toto umění nechat odejít ovládá. 
 
Letos šestnáctiletý ryzák plemene holandský teplokrevník by toho ještě mohl dost vyhrát. Ostatně jen v posledních pár týdnech zapsal hned několik prvenství, ale Farrington se rozhodl, že přišel jeho čas. 
 
„Jsem pyšný na to, že když se loučila Gazelle, byla stejně stará a vůbec poslední soutěž, kterou šla, tehdy vyhrála. Když končil Voyeur, také se mu podařilo zvítězit v poslední soutěži a totéž dokázal nyní i Creedance,“ popisuje jezdec, jenž se snaží vystihnout správný moment a nenechat své špičkové koně klesnout s věkem do nízkých soutěží. 
 
„Creedance odchází v okamžiku, kdy ještě dokáže vítězit. Klidně by mohl dál vyhrávat, ale já to po něm nechci. Je to příliš dobrý kůň, skákal opravdu na špičkové úrovni. Raději ho stáhnu trochu dřív, aby se loučil jako šampion, kterým skutečně je.“
 
Farrington se takto snaží přistupovat ke svým koňským hvězdám ve všech případech. „Přichází mladí koně a ty starší musíte umět nechat skončit, v tom je třeba najít nějakou rovnováhu. Na prvním místě má být kůň, moje ego musí jít stranou.“ 
 
 

Domácí mazlíček

Valach po hřebci jménem Lord Z se k americkému reprezentantovi dostal na přelomu sezon 2014 a 2015. Bylo mu sedm let a za sebou měl pár startů se švédskou jezdkyní Petronellou Andersson. S přechodem k Farringtonovi, jenž je držitelem týmového stříbra z olympiády, bronzu z mistrovství světa a mnoha medailí z Panamerických her, začala pro ryzáka kariéra v top sportu.
 
„V začátcích byl v tréninku celkem dost divoký, ale to jsou přesně moje oblíbené typy koní. Je hyper-pozorný a přitom rychlý. A taky trochu svérázný. To je přesně ten typ, který vyroste ve skvělého koně. Jen mu prostě potřebujete zpočátku dát hodně času,“ vypráví jezdec.
 
A ryzáka dělá výjimečným také jeho povaha a vzhled. „Je pro mě takovým domácím mazlíčkem. Opravdu si užívám jeho charakter. Ve stájích mu říkají různými přezdívkami, ale já mu říkám hříbátko. On tak vypadá. I teď v tomto věku, když se podíváte na tu hlavu, vypadá jako tříletý.“
 
 

Ženeva, životní mítink

Za devět sezon, co spolu závodili, dosáhli Kent Farrington a Creedance na bezmála čtyři desítky prvních míst. Vyhráli celou řadu stošedesátek včetně Grand Prix při CSI5* v St. Moritz. Vítězili v Římě, New Yorku, Bruselu, Windsoru, Miami, St. Tropez, Spruce Meadows nebo Valkenswaardu.
 
Jezdec ale považuje za nejúspěšnější akci prosincové halové CHI v Ženevě. Mítink, který je každoročně magnetem pro fanoušky i jezdce, i proto, že je zařazený do Rolex Grand Slamu, vždy této dvojici sedl výborně. „Máme v kariéře hodně krásných momentů. Ale vzít ho do Ženevy, to vždy čnělo nad všechno. Myslím, že snad pokaždé, když jsme tam startovali, jsme vyhráli alespoň jednu soutěž,“ říká.
 
V roce 2016 a 2018 brali první příčku v Credit Suisse Grand Prix do 155 centimetrů. V letech 2019 a 2021 pak triumfovali ve stošedesátce Trophée de Genéve.
Triumfem se, jak už zaznělo, také rozloučili. Creedance s Farringtonem v sedle absolvoval poslední závody letos v listopadu. Konktrétně CSI4* v Torontu zapsané do Světového poháru, jež se konalo od 9. do 12. listopadu. Nejprve ovládli páteční parkur do 145 centimetrů, v neděli pak zvítězili ve stopadesátce. 
 
K odchodu ryzáka Američan řekl: „Možná teď budu vítězit míň. Ale taky mi to pomůže, aby mi dorostla další generace koní. Stejně jako další moji bývalí výborní koně, dal mi během společné cesty hrozně moc. Chci, aby skončil na vrcholu, když to mohu ovlivnit zrovna já.“
 
Zdroj: World of Showjumping, FEI
 
Foto: Stefano Grasso / LGCT



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }