reklama 11C

Kůň jako mistrovské dílo. Projev Rembrandta ohromil celý drezurní svět

ikonka

Rembrandt patřil v osmdesátých a devadesátých letech do světové drezurní špičky. Po zisku zlata na olympiádě v Soulu s teprve jednadvacetiletou Nicole Uphoff se začalo říkat, že svým tancem způsobil malou revoluci. Snadná práce s ním ovšem nebyla.
15.05.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Koncem osmdesátých let okouzlila svět dvojice Nicole Uphoff a Rembrandt. Němka, která navždy patří mezi nejvýraznější tváře drezurního sportu, byla jen o deset let starší než její nejúspěšnější kůň. Jezdila ho od dětského věku. Ale pojďme popořadě…
 
Vestfálský hnědák Rembrandt, ve stáji přezdívaný Remmi, se narodil v roce 1977 u Herberta de Baeye. Otcem byl Romadour II, v sedmdesátých letech špičkový a hojně využívaný plemeník. Matka Adone byla pravou sestrou Ahlericha, s nímž Reiner Klimke ovládl olympijské hry v Los Angeles.
 
K Uphoffovým se valach dostal jako tříletý v době, kdy jejich dceři Nicole bylo teprve třináct let, a okamžitě si získal srdce všech. Jenže později ve sportu byl hodně nepředvídatelný, tak nepředvídatelný, že s trochou nadsázky buď vítězil, nebo končil poslední. Složitá povaha byla mnohokrát předmětem diskuze o jeho prodeji. Nikdy k němu ale nedošlo.
 
 

Ohromný nástup

Významným milníkem na společné cestě Nicole a Remmiho byl začátek spolupráce s renomovaným trenérem Uwem Schulten-Baumerem. Zatímco v první Grand Prix pod jeho vedením dvojice neuspěla, hned o pár měsíců později získala titul mistrů Evropy v kategorii mladých jezdců. Výkon, který Nicole s Remmim podala při šampionátu v Cervii, ji dostal do hledáčků odborné veřejnosti. Nicole uvedla, že věří, že právě Schulten-Baumer jí dal klíč k pochopení, jak pracovat s tímto koněm. 
 
Díky dalším výsledkům se už v roce 1988 dostali do olympijské nominace. A co víc, z jihokorejského Soulu tehdy nakonec teprve jednadvacetiletá jezdkyně, která jen dva roky před tím pohořela ve své první Grand Prix, dovezla dvě zlaté medaile. „Taneční“ projev tmavého hnědáka způsobil v drezuře malou revoluci. 
 
Následovaly další skvělé úspěchy. Rok po olympiádě v Soulu vyhráli individuální soutěž na mistrovství Evropy, kde navíc Německo bralo zlato i v soutěži týmů. Přemožitele nenašli ani při prvních Světových jezdeckých hrách v roce 1990 ve Stockholmu, a nakonec o rok později potvrdili neuvěřitelnou sérii, když v Barceloně při olympiádě opět ovládli soutěž jednotlivců a byli také součástí zlatého družstva.
 
V roce 1993 přišlo drobné zranění, ale návrat na Světových jezdeckých hrách v Haagu se povedl a bylo z toho týmové zlato. Potom začala forma Remmiho pomalu klesat. Na další olympijské hry se už dvojice do německé nominace nedostala, ale využila možnost automatické startovní pozice pro vítěze předchozích her. Nicméně čtrnácté místo a posléze zranění a odstoupení ze soutěže dávalo tušit, že nejlepší časy hnědáka jsou minulostí. V témže roce se rozloučil s fanoušky při podzimním German Masters ve Stuttgartu.
 
 

Složitá povaha

„Byl moc krásný, chytrý a nevyzpytatelný,“ shrnula jezdkyně hnědákovu osobnost do pár slov. Jeho složitou povahu nebylo v národní reprezentaci vždy snadné obhájit. Tréninkový kemp v Soulu, který předcházel pro Němce tolik úspěšné olympiádě, mohl skončit úplně jinak. Nicole byla rozčarovaná z toho, že není respektován její tréninkový přístup k Remmimu, a dokonce chtěla z Jižní Korey odletět domů ještě před zahájením her. Týmový kolega Reiner Klimke ji přesvědčil, aby to nedělala. A dobře udělal.
 
Projev Remmiho v obdélníku svět okouzlil. Měl unikátní styl a charisma. Při dalších povedených hrách v Barceloně označil německý televizní komentátor koně jako „žijící mistrovské dílo.“ Rozhodčí Nick Williams, který rozhodoval olympiádu v Soulu i Barceloně k němu řekl: „Posuzoval jsem hodně skvělých koní ve své kariéře, ale Rembrandt byl jiný, výjimečný. Bylo v tom takové vzrušení, byl ztělesněním kmihu a lehkosti.“
 
Hnědák od konce kariéry žil u Uphoffových, a to až do roku 2001, kdy se jeho zdraví začalo zhoršovat a na podzim ve čtyřiadvaceti letech uhynul. „Cítím se, jako by odešel kus mě. S ním jsem slavila největší úspěchy, jemu vděčím za všechno, co umím,“ nechala se slyšet jezdkyně, která po odchodu Remmiho ze sportu už podobně hodnotných výsledků s jiným koněm nedosáhla.
 
Zdroj: FEI
 
Foto: FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE