reklama 11A

Přijeď, to musíš vidět. Ward líčí, jak napodruhé koupil klisnu HH Azur

ikonka

Chytřejší než jakýkoliv jiný kůň a výborná skokanka. To je klisna HH Azur, která má s McLainem Wardem medaili z olympiády a titul ze Světového poháru. Hvězdný jezdec ji zprvu odmítl. Přijel se na ni znovu podívat až po naléhání přítele.
08.04.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

McLain Ward patří k nejlepší jezdcům, kteří závodí v barvách Spojených států amerických. Za jeho stále aktivní kariéru sedlal několik výjimečných koní. Mezi nimi belgickou klisnu HH Azur. Dosáhli spolu na mnoho významných umístění, k Američanovi se přitom dostala až v osmi letech na naléhání jednoho z jeho evropských přátel.
 
HH Azur se narodila v roce 2006 jako Azur du Garden. Dvojice písmen HH přibyla ke jménu až později, podle Double H Farm Huntera Harrisona, který úzce spolupracuje se zmíněným McLainem Wardem. Ve stáji jí ale nikdo neřekne jinak než Annie. 
 
Hnědka je příslušnicí plemene belgický sportovní kůň a její chovatelkou je Belgičanka Nathalie Beaufort, která se rozhodla pro spojení plemeníka Thunder VD Zuuthoeve s klisnou Sion VD Zuuthoeve po Sir Lui.
 
Moment, kdy se s tehdy pětiletou HH Azur potkal poprvé, si McLain dobře pamatuje. „Byla v Belgii ve stáji jednoho brazilského jezdce. Zkoušel jsem ji a už tehdy jsem si říkal, že je mimořádně dobrá skokanka. Jenže byla nezralá a neskutečně divoká. Proto jsem ji nekoupil. Je to celkem dlouhý příběh,“ přiznává McLain, že jejich společné cesty se nesešly hned.
 
Klisnu vzápětí koupil belgický reprezentant Francois Mathy, který s rodinou Wardových často obchodně spolupracuje. Občas se o ní zmínil McLainovi, ale uplynuly nakonec ještě tři roky, než došlo ke zlomu. „Francois mi jednou zavolal a říká: Musíš na ní zase přijet. To musíš vidět. A tak když jsem byl na závodech v Paříži, odjel jsem tam ji znovu zkusit. Od prvního dne to byl úplně jiný kůň. Bylo v ní něco speciálního! Ty skoky, na to nejsou slova.“ Tentokrát už ji koupil.
 
 

Olympiáda a Světový pohár

Rothchild, Clinta, Saphire, Contagious. McLain Ward má kariéru plnou koňských hvězd. HH Azur se stala jednou z nich. Z největších akcí jmenujme olympijské hry 2016 v Riu de Janeiru, kde byla ve dvojici s McLainem součástí stříbrného týmu. V pořadí jednotlivců se vešli do nejlepší desítky. O rok později společně ovládli finále Světového poháru, které se konalo v Omaze. V následující sezoně dojeli ve finále World Cupu v Paříži těsně pod stupni vítězů.
 
Soutěží Grand Prix vyhráli celou řadu. Opakovaně zvítězili ve Velké ceně při CSI5* ve Wellingtonu, ovládli Velkou cenu při CSIO5* v Římě 2016 nebo Grand Prix Devonu 2017. 
 
 

Čtěte také: Nepostradatelný McLain Ward. Přehlídka všech nej hvězdného sportovce

 
 
Letos sedmnáctiletá klisna je stále na vrcholu sil. V posledním půl roce zabodovali dvakrát v soutěžích, o nichž mnoho jezdců jen sní. V prosinci loňského roku obsadili první místo v Rolex Grand Prix v Ženevě a o tři měsíce později nenašli přemožitele v další Grand Prix pod značkou Rolex. Tentokrát v nizozemském s´Hertogenbosch. Hnědka pořád patří k největším oporám týmu McLaina Warda. Už během aktivní kariéry byla zařazena do americké síně slávy Horse Stars Hall Of Fame.
 
„Kdo umí ocenit parkurový sport a skokové koně, ten musí ocenit, co je v této klisně. Doufal jsem, že bude vyhrávat podobně jako Saphire,“ srovnává McLain HH Azur s jinou veleúspěšnou klisnou ze své stáje.
 
„Dokonce jsem věděl, že dokáže nejspíš víc. Ačkoliv jsou to dva povahově různí koně, mají společnou vysokou inteligenci. A obě se svým způsobem zcela lišily od ostatních koní. Annie je chytřejší než jakýkoliv jiný kůň. Moje práce je dát jí ze sebe to nejlepší jako jezdec, nepřekážet jí a zvolit dobrý management.“ Vzhledem k tomu, že klisna je stále ve vrcholné kondici, což dokázala nedávno při zmíněných Rolex Velkých cenách, je vidět, že management se jezdci daří. 
 
Zdroj: FEI, Chrono of the Horse, McLain Ward web, World Of Show Jumping
 
Foto: Shannon Brinkman, Liz Gregg, Cara Grimshaw / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }