reklama 11D

Uhynul hvězdný Cortes C. V týmu po něm zůstalo prázdno, pláče Madden

ikonka

Skákal zvláštním stylem a kvůli zálibě v jídle dostal ve stáji ironickou přezdívku. Když přišlo na sport, nechával Cortes C s Beezie Madden v sedle za sebou ty nejlepší koně. Teď se s ním musí jezdecký svět rozloučit. Hnědák před pár dny uhynul.
16.07.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

V pátek 14. července oznámila americká jezdkyně Beezie Madden, že její olympijský kůň Cortes C uhynul. Hnědák s nezaměnitelným stylem skoku a vášní k jídlu byl svého času parkurovou hvězdou. Pojďme si připomenout jeho skvělou kariéru i zajímavou osobnost.
 
Cortes C byl belgický teplokrevník po otci Randel Z, z matky po Darco. Narodil se v roce 2002. V mezinárodních soutěžích s ním začínal belgický reprezentant Gregory Wathelet. Poměrně rychle ho vytáhl do úrovně čtyř a pěti hvězd. 
 
V prosinci roku 2010 vyhrál s tehdy osmiletým hnědákem soutěž Masters, kdy se po základním kole dvojice několikrát rozeskakují a chybující postupně vypadávají. Překážky se navíc v každém rozeskakování zvyšují. Masters ovládl Wathelet s Cortesem při CSI5* v Mechelenu, kde stál proti top jezdcům a jako jediný nezaváhal ani v jedné jízdě.
 
 

Přesun do USA

Po mítinku v Mechelenu se Cortes přesunul do zámoří. Koupila ho Abigail Wexner a svěřila ho jezdkyni Beezie Madden. Novým domovem se mu tak stala jedna z top amerických stájí, která patří manželům Maddenovým.
 
Cortes kvůli lásce k jídlu působil na parkuru občas mírně zavalitě. A skákal zvláštním stylem, kdy křížil přední nohy nad skokem. S Beezie v sedle ale často jen těžko hledal soupeře. Největší úspěch zaznamenal hnědák během Světových jezdeckých her v Normandii v roce 2014. Beezie se s ním dostala do finále pro nejlepší čtyři dvojice, v němž si jezdci střídali své svěřence. Každý kůň tak musel překonat těžký kurz čtyřikrát. Ačkoliv jezdecky se dařilo nejvíc Nizozemci Jeroenu Dubbeldamovi, jenž slavil titul mistra světa, jediným koněm, který ve finále ani jednou nechyboval, byl Cortes. I on tak získal titul nejúspěšnějšího koně her. 
 
V té samé sezoně vyhrál také v Hicksteadu prestižní pohár Longines King George V Gold Cup. Na kontě mají také prvenství v mnoha Velkých cenách, v Pohárech národů i v soutěžích Světového poháru. Vítězství zaznamenali třeba v Lexingtonu, Barceloně, Chantilly, Wellingtonu, Spruce Meadow nebo Valkenswaardu. V roce 2016 byl nominován do týmu USA na olympijské hry do Ria. Cortes se bohužel už v prvním kole zranil a jezdkyně ze soutěže odstoupila. Stříbro, které v Brazílii celek USA i pro ni vyskákal, bylo slabou náplastí. Bylo jasné, že rekonvalescence bude dlouhá a návrat na kolbiště nejistý. 
 
 

Odchod Drobka

Nakonec manželé Maddenovi rozhodli na začátku sezony 2017, že valach už závodit nebude. „Musíme vyjádřit poděkování celému veterinárnímu týmu, který nám pomáhal. Cortes se vrací z jeho zimního stanoviště v Authentic Stable k nám do Cazenovie a u nás si užije stáří,“ uvedl tehdy John Madden v oficiálním prohlášení k odchodu hnědáka.
 
O pět let později oznámila Beezie Madden, že Cortes v jednadvaceti letech uhynul. Američanka říká, že valach, který byl nesmírně mazlivý a milý, byl „jediný svého druhu“. Když do jejich stáje přišel, manažer Clark Shipley mu kvůli žravosti dal ironickou přezdívku Tiny – tedy Drobek.
 
Shipley v jednom z rozhovorů vzpomínal: „Když s ním jdete do mycího boxu, vždy vás odtáhne cestou tam i zpátky k sudu s mrkví. Když vyjde z parkuru, okamžitě po vás kouká, jako by říkal: Tady si někdo musí dát pamlsek.“
 
Všichni si ho hned zamilovali právě pro jeho příjemnou osobnost. „Až do konce zůstal tím nejpřátelštějším koněm, kterého jsme ve stájích měli. Miloval dlouhé procházky a také focení s fanoušky, kteří se na něj jezdili dívat do Cazenovie. Pro mě to byla jedna z nejpříjemnějších etap, pracovat s ním. A na můj život to mělo velký vliv. V srdcích všech z našeho týmu zůstává po jeho odchodu prázdno,“ uvedla v rozloučení jezdkyně.
 
Cortes měl především v USA skutečně zástupy fanoušků. Po skončení kariéry byl uveden do USA Horse Stars Hall of The Fame, americké koňské síně slávy.
 
Zdroj: FEI, World of Showjumping
 
Foto: Jon Stroud / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }