reklama 11C

Hendikepovaný bojovník Tomboy. Po těžkém úrazu získal olympijský bronz

ikonka

Opravdový bojovník. Tak je často označován irský hnědák Loro Piana Tomboy. V těžkých soutěžích se v jeho sedle objevoval Brazilec Rodrigo Pessoa. Ve sportu uspěl i přesto, že si z úrazu, který prodělal v šesti letech, odnesl výrazný hendikep.
17.04.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Jistě existovali koně, kteří nasbírali v kariéře daleko víc trofejí. Tomboy ovšem i tak patří k těm, které můžeme v mnoha různých zdrojích najít mezi nejvýraznějšími koňmi v historii jezdeckého sportu. Nejsilnější kůň ze všech, opravdový bojovník nebo jediný svého druhu – to jsou označení, kterých se hnědákovi dostalo. Čím tolik zaujal?
 
Irský sportovní kůň Tomboy se narodil v roce 1983 v hrabství Clare. Jeho otcem byl plnokrevný Coevers a matka Francis, sama příslušnice plemene irský sportovní kůň, byla rovněž po plnokrevném otci jménem Jab.
 
Hnědák sportoval převážnou část své úspěšně kariéry pod jménem Loro Piana Tomboy, případně TomBoy a jeho jezdcem byl Rodrigo Pessoa. S hvězdným Brazilcem se pohyboval po nejtěžších parkurech, a to i přes svůj hendikep. 
 
 

O pár stop výš než ostatní

„Když mu bylo šest, měl nehodu ještě se svým předchozím majitelem. Lekl se auta a spadl spolu s ním z mostu,“ popisuje Rodrigo v jednom z rozhovorů. Pád z bezmála tří metrů nezůstal bez následků. Tomboy si zranil obě přední nohy. Dokázal se ovšem postupně zotavit natolik, že mohl sportovat. Přední nohy ale už nemohl pokrčit nad skokem tak, jako jeho konkurenti. Levá noha zůstala po úrazu dokonce lehce pokřivená. A tak se musel nad překážkami namáhat víc než ostatní a skákat výš, protože nechával nohy vždy trochu svěšené.
 
Právě díky tomu, že překonával s tímto znevýhodněním bez shození obtížné kurzy stejně jako jiní koně, vysloužil si výše zmíněné přezdívky. „Nezáleželo mu na tom, prostě jenom skočil výš než ostatní. Tomboy byl opravdu skvělý kůň. Byl to obrovský bojovník, udělal pro mě vždy první poslední,“ nechal se slyšet Rodrigo. „Ten styl skoku byl možná trochu legrační, ale ve skutečnosti za tím byla enormní schopnost a síla. Vždy se snažil. Pro mě to byl super kůň.“ 
 
Jeho otec Nelson Pessoa, jeden z nejúspěšnějších trenérů všech dob, ale dodává: „Na jednu stranu byl obrovsky schopný, ale nebyl to vůbec jednoduchý kůň na ježdění. Byl hodně citlivý.“ Přes všechny potíže jak s jezditelností, tak s hendikepem, to dvojice Tomboy a Rodrigo Pessoa dotáhla daleko.
 
Vrcholem byla olympijská medaile. V roce 1996 na hrách v Atlantě byl Rodrigo s valachem součástí brazilského týmu, který vybojoval bronz. I v individuální soutěži měl našlápnuto k úspěchu, po kvalifikacích byl druhý, ale chyba ve finále ho odsunula na devátou příčku.
 

Čtěte také: Pessoa o hvězdném hřebci Baloubetovi: Láska na první pohled to nebyla

 
Ještě v téže sezoně dokázal vyhrát ex aequo se Švýcarem Beatem Mändlim bariérové skákání při Calgary Alberta Masters. Je k nevíře, že kůň, který prodělal těžká zranění předních nohou a musel skákat vždy o něco výš než soupeři, mohl uspět v tomto typu parkurové soutěže.
 
V kariéře absolvoval Tomboy řadu těžkých kurzů. Po něm přišel do stáje legendární hřebec Baloubet du Rouet, s nímž Rodrigo dokázal vyhrát třikrát finále Světového poháru, vybojovat zlato na olympiádě a triumfovat v mnoha Velkých cenách. Tomboy je ale jen jeden. S Tomboyem získal Brazilec svou první olympijskou medaili. Irský valach uhynul v roce 2014, dožil se tedy úctyhodných jednatřiceti let.
 
Zdroj: IJRC, FEI, Wikipedie, Horses.nl, Ridehesten
Foto: St. George



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE