reklama 11A

Příběh Barrona. Jak koňská hvězda drží nad vodou svou ošetřovatelku

ikonka

Sportovní koně znají nejlépe jejich ošetřovatelé. Tráví s nimi čas na závodech i doma. Někdejší člen americké parkurové reprezentace Barron si se svou ošetřovatelkou vytvořil pevné pouto. Po skončení kariéry jí pomáhá překonat těžkou životní etapu.
24.04.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Život parkurového koně Barrona by se dal rozdělit na dvě kapitoly. Ryzák nejprve dokázal vyhrávat soutěže na nejvýznamnějších světových mítincích, aby ve sportovním důchodu pomáhal překonávat těžké momenty jednomu z nejbližších lidí.
 
Barron je belgický sportovní kůň. Narodil se v roce 2004 a v jeho původu se vyjímají dvě superhvězdy. Otcem valacha je For Pleasure a dědem ze strany matky je Nabab de Reve. Do mezinárodního sportu vstoupil až jako osmiletý v sedle s Kanaďanem Francoisem Lamontagnem. Tou dobou se pohyboval po dvouhvězdových závodech, dokázal skákat bez chyb parkury do 150 centimetrů.
 
Jeho hvězda ale začala strmě stoupat až s americkou reprezentantkou Lucy Davis. Ta ho koupila na přelomu sezon 2012 a 2013 a hned pár měsíců nato s ním absolvovala finále Světového poháru v Göteborgu. Po tomto mítinku se nechala slyšet, že o talentu, který se ve valachovi skrývá, dobře věděla, ale že ji překvapilo, jaké má srdce.
 
Za sedm společných sezon spolu nasbírali mnoho úspěchů. Největším je jistě týmové stříbro z olympijských her 2016 v Riu de Janeiru. Medaili má tato dvojice také ze soutěže družstev ze Světových jezdeckých her. Z francouzského Caen si v roce 2014 dovezli bronz.
 
Z prestižních Velkých cen, jež ovládli, jmenujme LGCT Grand Prix Lausanne, soutěž Světového poháru v Thermalu nebo Grand Prix při CSIO5* v Rotterdamu. Umístění v top 3 mají z pětihvězdových závodů ještě daleko víc.
 
 

Jedlík banánů

Jestli jsou v týmech profesionálních jezdců lidé, kteří znají jejich koně nejlépe, jsou to ošetřovatelé. Ošetřovatelkou Barrona byla řadu let Tasha Houghton, která k Lucy Davis nastoupila ve stejném roce, jako přišel tento ryzák.
 
Starala se o něj doma i na závodech, procestovala s ním mnoho zemí. V jednom ze starších rozhovorů odkrývá několik zajímavostí ze zákulisí. „Každou noc musí mít Barron v boxu kamaše. Je trochu sebevražedný. Venku v našem areálu nosí při ježdění špunty do uší, protože odpaly míčků na sousedním golfovém hřišti ho děsí,“ popisuje Tahsa. „Má takový tik v levém uchu, když je nevybouřený. Jeho pravý bratr, který je také v této stáji, dělá úplně to samé,“ líčí. Zaznělo také, že miluje banány, kostky cukru a celkově je jedlík. Je s ním legrace, často si třeba hraje s jejími vlasy.
 
„Když nejsme na závodech, ale doma, je to pro něj v podstatě dovolená. Má svou rutinu. Rád třeba chodí na procházku na vodítku. Ale musíte ho nechat v tom, že jít byl jeho nápad. Jinak by nešel.“
 
Podle jejích slov a zapálení, s jakým ho v rozhovoru líčila, je jasné, že Tasha ryzáka opravdu dobře zná. Označila se dokonce za jeho nejlepší přítelkyni. To ještě netušila, jak moc pro ni nakonec bude tento kůň důležitý.
 
 

Konec sportu

Sportovní kariéra Barrona oficiálně skončila v roce 2020. Už dva roky před tím ale závodil sporadicky. Z Tashy a Lucy Davis se mezitím staly kamarádky. „Znala jsem Tashu ještě dřív, než u mě začala pracovat. Je to opravdu hrozně daleko do minulosti. Ona měla vždy velké cíle, stejně jako já. Když máte hlad po úspěchu a jste sladění, je to pro tento sport to nejlepší partnerství,“ nechala se slyšet Američanka. „Ošetřovatel je ta osoba, kterou vidíte jako poslední, když jdete do kolbiště. To on pro vás všechno připravuje.“
 
I přes letité přátelství se Tasha rozhodla po sedmi sezonách ze špičkové stáje odejít. Potřebovala odpočinek. V roce 2020 se přesunula do Montany, kde vždycky toužila bydlet. Ne náhodou nedaleko jejího nového domova mají Davisovi farmu. 
 
Milovnice koní si našla v novém působišti přátele, jak jinak, z okruhu jezdectví. Začala pracovat pro jedno místní sedlářství jako specialistka na sedla, sedlové konstrukce a různé doplňky. 
 
 

Koňská terapie

V říjnu 2020 absolvovala Tasha rutinní prohlídku u lékaře. „Když jsem dělala ošetřovatelku, nebyl nikdy čas jít s něčím k doktorovi,“ říká. Lékaři se nezdála bulka v podpaží a poslal ji na podrobné vyšetření.
 
Výsledek zněl: zhoubný nádor. Byl jí diagnostikován Non-Hodgkinův lymfom, tedy rakovina lymfatického systému. Podstoupila odstranění postižené tkáně a chemoterapii. Tříměsíční fázi remise, kdy se vše zdálo být na dobré cestě, vystřídala další špatná zpráva. Nádory se rozšířily. Následovala další chemoterapie.
 
„Nejhorší na té nemoci je, že moje fyzické schopnosti a výdrž jsou úplně v háji. Dřív jsem tvrdě pracovala, dělala jsem třeba devadesát hodin týdně, teď jsem tak unavená, že nedojdu ani k lednici.“
 
Tashe se dostalo velké podpory rodiny a přátel. Její sestra se za ní odstěhovala do Montany, aby jí pomohla. V době, kdy prodělávala nejnáročnější léčbu, rozhodla se Lucy Davis, že někdejší parkurovou superstar přesune ze sportovní stáje na Floridě do Montany a nechala ryzáka odvézt tak blízko ke své kamarádce, jak to jen šlo. Ta to má na farmu Davisových pět minut jízdy a za Barronem jezdí skoro každý den.
 
„Ve sportu to s ním bylo zpočátku docela těžké, on musí u všeho mít pocit, že to je jeho rozhodnutí. Věci se musí dělat po jeho, nebo vůbec,“ popisuje bývalá ošetřovatelka a přidává historku, jak ryzák odmítl vylézt ze stájí na veterinární přejímku při CHIO v Cáchách. Venku čekali kolegové z týmu USA Beezie Madden a Maclain Ward se svými koňmi a Barron se nehnul.
 
„Je to ale určitě ten nejcitlivější kůň, s jakým jsem kdy pracovala. Říká se, že geniální lidé mají trochu jiný způsob myšlení. No a u něj je to také tak.“ Ryzák Tashe hodně pomáhá v nejtěžším období. „Když mám špatný den, rozjedu se za ním. Někdy nemám sílu na něj vylézt, ale on mě vždy rád vidí a okamžitě mi to to dává najevo. To je příjemné. Je to určitě můj nejlepší přítel,“ říká bývalá ošetřovatelka, která statečně bojuje s nemocí.
 
Zdroj: FEI, Chrono of The Horse
 
Foto: Karl-Heinz Freiler / FEI, Chrono of The Horse



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE