reklama 11D

Hnědák Con Quidam: Kůň mimozemšťan. Skáče, jako by byl z jiné planety

ikonka

Diváci ho milují, soupeři nad ním občas nevěřícně kroutí hlavou. Říká se, že je mimozemšťan. Con Quidam závodí s mladou jezdkyní Sanne Thijssen. Na jejím raketovém nástupu do nejvyšší úrovně má obří podíl. Přitom ho začala jezdit trochu neplánovaně.
26.10.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Kdyby se mezi parkurovými koňmi volil „sympaťák kolbišť“, dost pravděpodobně by se vysoko umístil hnědák Con Quidam. Holštýnský hřebec, jenž je spojený hlavně s kariérou mladé nizozemské jezdkyně Sanne Thijssen, patří mezi ty koně, které si diváci hned zamilují. Jeho cesta od chovatele ale nevedla přímo do nizozemských stájí. 
 
Letos sedmnáctiletý Con Quidam pochází z chovu Holsteiner Zuchtstall Bröcking v Borkenu. Známý německý chovatel Rüdiger Bröcking dal parkurovému sportu koně s vynikajícím původem, který má navíc tak líbivý pohyb, že by mohl uspět i v drezuře. 
 
Otcem hnědáka je Quinar, takže jeho dědem je Quidam de Revel. Velice silná je mateřská linie. Matkou je S-Capitola B po Cardinovi, což je plemeník po Carthagovi. Ze strany matky je zastoupen i Capitol I.
 
Ve třech letech ho od chovatele koupil Bulhar Nedko Petrov. „Jakmile jsem ho uviděl poprvé, nedalo mi to spát. On je opravdu výjimečný. Jako mladý kůň byl velmi hravý, vždy dobře naladěný a otevřený jakémukoliv žertu,“ popisuje bulharský jezdec, co ho na hřebci zaujalo. „Je to odzbrojující atlet a skokan.“
 
Petrov ho připravoval do parkurů tři roky. „Jezdil jsem ho do jeho šesti let. Potom jsem se rozhodl, že se vrátí do Německa. Viděl jsem jeho obrovské kvality a chtěl jsem mu dát šanci dostat se výš. Doufal jsem, že ho bude připravovat Svetlin Ivanov a bude s ním startovat v Bundeschampionatu pro šestileté koně. Ivanov nakonec závodit nemohl, a tak ho jezdil Rossen Raitchev. Tak začala Con Quidamova mezinárodní kariéra.“
 
Raitchev se s ním předvedl v téže sezoně na mistrovství světa mladých koní v Lanaken, kde vyhrál první kvalifikaci a celkově skončil čtrnáctý. Po krátkém čase byl hřebec nabídnut k prodeji.
 
 

V Thijssenových stájích

Con Quidam se dostal do stájí Leona Thijssena. Reprezentant Nizozemska si ho všiml už v roce 2012, ale to ještě nebyl na prodej. Situace se změnila v další sezoně. „Zavolal mi Rossen, že můžu Con Quidama zkusit. Potom ho dovezl k nám k veterinárním vyšetřením. Zůstal u koně, dokud mu nezavolali, že peníze dorazily majiteli,“ líčí Leon Thijssen.
 
Ve stájích si okamžitě všechny podmanil. „Tu jeho kvalitu vidíte od začátku. A ty jeho oči a výraz! Doteď, když někdo přijde do stájí, automaticky se zastaví u něj a ptá se na něj,“ říká Leon.
 
Jeho hřebčí povaha se ale projevovala dost výrazně a nový majitel popisuje, že byl občas tak divoký, že byl nebezpečný sám sobě. Zprvu ho postavili do části stáje pro hřebce, ale tam byl vyloženě rozrušený a nešťastný. Spokojený je mezi staršími klisnami. Ve stáji dál hledali řešení jeho hřebčí nezkrotnosti a vybrali dočasný způsob, který se ovšem ukázal být nevhodným.
 
„Rozhodli jsme se pro chemickou kastraci, ale bylo to hrozné. Jeho svaly po ní úplně tuhly. Byl kvůli tomu dost dlouho mimo sport. Nechal jsem ho v té době Sanne, aby s ním pracovala. A už jsem ho od ní nikdy nedostal zpět,“ směje se Leon Thijssen, jak z Con Quidama a jeho dcery stala dvojice.
 
 

Juniorka vstoupá vzhůru

Sanne Thijssen bylo v roce 2014, kdy dostala hnědáka k dispozici, šestnáct let. Byla tedy ještě v kategorii juniorů. O rok později spolu poprvé startovali na evropském šampionátu mladých jezdců ve Wiener Neustadtu. Tehdy obsadili jedenácté místo. Hned v další sezoně v Millstreetu už skončili těsně pod stupni vítězů v soutěži jednotlivců a s týmem získali stříbro. 
 
Měsíc nato startovala dvojice mezi seniory na CSIO5* v Gijonu, kde dojela čtvrtá v Grand Prix do 160 centimetrů. Od roku 2017 se pak na pětihvězdových závodech objevuje pravidelně. V této sezoně začala nastupovat v národní reprezentaci do Pohárů národů a účastnit se Global Champions.
 
Výbornou sezonou byla ta s číslovkou 2021. V dubnu byla druhá ve Velké ceně CSIO3* v Gorla Minore, dva měsíce nato byla druhá ve stošedesátce při CSIO5* v Sopotech. Začátkem vyhrála jednu z nejcennějších Velkých cen v Evropě – Grand Prix při CSIO5* v Rotterdamu. Následovalo první místo v čtyřhvězdové Velké ceně v Opglabbeeku. O pár dní později jí vyšel start při Global Champions ve Valkenswaardu. Sezonu pak zakončila triumfem v Credit Suisse Challenge při prosincovém CHI v Ženevě.
 
Bylo jasné, že s tehdy čerstvě třiadvacetiletou jezdkyní musí počítat ti nejlepší jezdci světa, kteří prestižní pětihvězdové mítinky objíždí. To se projevilo hned na jaře 2022, kdy vyhrála s Con Quidamem Grand Prix při Global Champions v Madridu. Nizozemská jezdecká federace ji zařadila do reprezentačního kádru pro mistrovství světa 2022. Byla tak součástí týmů, který vybojoval stříbro. Con Quidam u toho nemohl chybět.
 
Závodišť, kde Sanne s hřebcem zazářila, je víc. Letos slavila v Mannheimu, kde byla první ve Velké ceně při CSIO3*, vyhrála čtyřhvězdovou Grand Prix v Moerzeke a nakonec v srpnu ovládla Grand Prix při Global Champions ve Valkenswaardu. Je tedy pravděpodobné, že Con Quidama uvidí fanoušci v O2 areně při listopadovém Playoffs.
 
„Je nemožné popsat moje pocity. On skáče neuvěřitelně, je jako z jiné planety. Však o něm Frederik de Backer už jednou řekl, že to je mimozemšťan,“ citovala jezdkyně po vítězství ve Valkenswaardu výrok komentátora GCTV.
 
Nizozemská jezdkyně, která letos stále ještě patří do kategorie U25, umí porazit zkušené olympioniky. Svůj velký podíl na tom má právě Con Quidam. „Začala jsem ho jezdit, když mu bylo osm let. Společně jsme vyrostli na tuto úroveň. Má svou osobnost, pro mě je jako člověk. Někdy má den, kdy je hravý a zábavný, někdy je líný, někdy je nevrlý na ostatní koně. Ukazuje tolik emocí, jeho povaha je úžasná.“
 
Zdroj: FEI, World of Showjumping
 
Foto: CHIO Rotterdam
 
 



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }