reklama 11A

Koňský milionář Voyeur. Kvůli vzhledu dostal nelichotivou přezdívku

ikonka

Jeho ošetřovatelka o něm říká, že měl dvě tváře. Doma je to plyšový medvídek, na závodech vždy přepínal do soutěžního módu a probouzel se v něm démon. Hvězdný hnědák Voyeur, který patřil svého času k nejvýraznějším skokovým koním, má řadu libůstek.
29.04.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Jedna z velkých hvězd parkurového sportu druhé dekády 21. století. Kůň, který dokázal vydělat miliony, opora americké národní reprezentace. To je holandský teplokrevník Voyeur.
 
Narodil se v roce 2002 u nizozemského chovatele van Kootena, otcem hnědáka je belgický hřebec Tolano van´t Riethof a matka Loma má v původu holštýnského plemeníka Goodwilla.
 
Už pod nizozemským jezdcem Leonem Thijssenem skákal na pětihvězdových závodech včetně Světového poháru a CSIO. Pozornost odborné veřejnosti ale na sebe Voyeur strhl až s americkým jezdcem Kentem Farringtonem, do jehož stáje se dostal v deseti letech.
 
 

Olympijská medaile

Hned při druhých společných závodech dojeli třetí v soutěži Světového poháru CSI4* ve Wellingtonu a pak už následovala přehlídka úspěchů. Tři vyhrané stopadesátky v sezoně 2012 při červnovém čtyřhvězdovém mítinku v Calgary, triumf ve Světovém poháru v Bridgehamptonu a druhé místo ve Světovém poháru v New Yorku. 
 
V dalším roce vyhráli Grand Prix v La Coruni. Výborně jim vyšla sezona 2014, kdy se dostali do finále Světového poháru v Lyonu, vyhráli dvoukolovou pětihvězdovou Grand Prix v Spruce Meadows nebo ceněnou Turkish Airlines Preis při CHIO v Cáchách. Vrcholem roku byl týmový bronz ze Světových jezdeckých her v Caen.
 
V květnu 2015 nenašli přemožitele v LGCT Grand Prix Hamburku, za měsíc nato excelovali ve Velké ceně při CSI5* ve Spruce Meadows a tamtéž vyhráli Grand Prix i v červenci. Podzim jim přinesl triumf v CSI5* World Cup v Lexingtonu, aby v prosinci zazářili v IJRC Top10 Final v Ženevě, tedy soutěži, jež svede dohromady deset aktuálně nejlepších jezdců světa. Voyeur s Kentem se stali prvními reprezentanty USA v historii, kterým se tuto výjimečnou soutěž podařilo vyhrát. 
 

Čtěte také: Šampionka Gazelle. Miluje pomeranče a bez plyšového losa nedá ani ránu

 
Sezona 2016 se nesla ve znamení olympiády. Dvojice Kent Farrington a Voyeur byla hlavním pilířem amerického týmu, který si z Ria de Janeira odvážel stříbro. V rozeskakování individuální soutěže pak dojeli pátí. A v listopadu v Lexingtonu brali první příčku v CSI4* World Cup.
 
I v dalším roce, který byl pro hnědáka posledním aktivním, se najdou velké výsledky, třeba první místo v Grand Prix ve Vancouveru nebo vítězství v Rolex Grand Prix při CHI v Ženevě. Všechny vyjmenované mítinky patří k tomu nejvýznamnějšímu, co celosvětový kalendář nabízí, a tomu odpovídají i výhry. Voyeur je jedním z koňských milionářů. 
 
 

Žabák 

Opusťme výsledky, čísla a dolary a podívejme se na Voyeura jako na osobnost. Když se dlouholeté spolupracovnice a ošetřovatelky koní Kenta Farringtona Denise Moriarty zeptali na podrobnosti o největších hvězdách stáje, uvedla, že Voyeur jí ze všech koní po skončení kariéry nejvíc chybí.
 
„Je to velká osobnost. Doma ve stájích byl jako plyšový medvídek, na závodech se měnil v démona. Cokoliv ho mohlo odpálit. Museli jste ho mít trochu víc pod dohledem, protože místy až ztrácel kontrolu. Opravdu se doslova přepínal do soutěžního módu. Byl napjatý a zalitý adrenalinem. Když jsme byli po dekorování Světových jezdeckých her požádáni, abychom už opustili kolbiště, byl úplně zklamaný, že musí odejít,“ říká ošetřovatelka.
 
Od ní se můžeme o valachovi dozvědět i další zajímavosti. Třeba to, že ve stáji mu nikdo neřekne jinak než Froggy. A Denise popisuje, jak tato nepříliš lichotivá přezdívka vznikla: „Má vykulené velké oči, jako mají žáby. A také občas skáče jako žába.“ Plyšové žáby jsou jeho talismany, které má navěšené na boxu a v době závodní kariéry všude cestovaly s ním. 
 

Psali jsme: První kůň výměnou za starý počítač. Tak začala Farringtonova kariéra

 
Je specialista na vyzouvání podkov. „Na dlouhých přesunech má na všech nohou zvony. Snaží se neustále zbavit se podkov, často s úspěchem. Cestou z Barcelony si sundal obě zadní podkovy. Podkovář je jeho nejlepší kamarád,“ směje se Denise, která si z hnědáka také dělá legraci, že je kandidátem na členství v klubu vlasáčů, čímž naráží na to, že má vepředu hodně prořídlou hřívu.
 
Největším oblíbencem mezi koňmi ve Farringtonově stáji byl pro Voyeura kolega Uceko. Další z parkurových hvězd. Měli vždy boxy vedle sebe. Ošetřovatelka také o něm říká, že často pro zábavu „tančí“. „Také neustále vyplazuje jazyk. Myslím, že ho má víc venku než v hubě. Miluje být ve výběhu, je hrozně aktivní. Kdyby byl člověk, určitě by mu diagnostikovali hyperaktivitu, byl by to bláznivý kluk, který pořád poskakuje. A hrozně rád se válí, nevynechá jedinou příležitost,“ pokračuje Denise ve výčtu hnědákových libůstek.
 
A co o něm říkal jeho jezdec? „Má hodně krve, na závodech je v něm až trochu agrese. Musíte být pořád ve střehu, protože může překvapit, když vyhodí. Je trochu lekavý, ale na překážkách je opatrný.“ 
 
Podle popisu jezdce i ošetřovatelky je zřejmé, že Voyeur, který ukončil kariéru v roce 2017, patřil k nejzajímavějším koním své doby.
 
Zdroj: FEI, Chrono of The Horse, World of Showjumping
 
Foto: Cara Grimshaw / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

Související informace

Příběh Barrona. Jak koňská hvězda drží nad vodou svou ošetřovatelku
Hendikepovaný bojovník Tomboy. Po těžkém úrazu získal olympijský bronz
Přijeď, to musíš vidět. Ward líčí, jak napodruhé koupil klisnu HH Azur
Funnell oplakává olympijského koně. V úctyhodném věku byl uspán Kiri
Příběh Cosmopolita. Jak obyčejný školní kůň pomohl comebacku šampiona
Rozloučil se All In. Koňská celebrita, jež má ve výběhu vlastní domek
Hnědák Count Me In dělá čest svému jménu. Soupeři s ním musí počítat
Potlesk vestoje a dojatý jezdec. Hermes Ryan se rozloučil s kariérou
Franziskus vynesl Klimke mezi drezurní elitu. Je to mačo, říká o něm
Itot du Chateau: Malý velký kůň překonával překážky ve sportu i životě
Meredith Michaels-Beerbaum truchlí. Uhynul nenahraditelný Shutterfly
Cayman je komplikovaný, ale zamiloval jsem se, popisuje Simon Delestre
Uhynul Stakkato. Nebyl typ hvězdy, to byla moje šance, líčí Eva Bitter
Rothchild a jeho libůstky. Šampion miluje koblihy, nejvíc ty s polevou
Úžasná Weihegold. Majitelka musela týdny naléhat, aby klisnu získala
Vycházející hvězda Caracole dobývá parkurový svět. Bez podkov a udidla
Vamos Amigos změnil působiště. Jízda jako na bombě, popsala ho Dufour
Odchází Classic Moet. Je to rokenrolová osobnost, líčí Jonelle Price
Z parkurů na olympijské obdélníky. Uhynul drezurní šampion Salinero
Císařovna Belle Ennie. Výjimečná klisna píše historii české drezury
NEPŘEHLÉDNĚTE