reklama 11B

Vycházející hvězda Caracole dobývá parkurový svět. Bez podkov a udidla

ikonka

V jednoduchosti je síla. Tak by se dal definovat přístup jezdce Juliena Epaillarda k prezentaci hnědky Caracole de la Roque. Francouz s desetiletou klisnou vystřelil v sezoně 2022 do nejvyšších pater sportu. Jaká byla jejich cesta?
02.01.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Kariéra klisny Caracole de la Roque nabrala v roce 2022 až neuvěřitelnou rychlost. Ještě koncem minulé sezony startovala s francouzským jezdcem Julienem Epaillardem na dvou až tříhvězdových závodech na parkurech maximálně do 145 centimetrů, první stopadesátku absolvovala až v lednu 2022. Pár měsíců nato závodila na mistrovství světa v Herningu a excelovala v podzimní části halového Světového poháru.
 
Francouzský reprezentant, který aktuálně drží na světovém žebříčku pozici číslo tři, volí co nejjednodušší přístup. Dalo by se říct, že ho tak trochu převzal po první jezdkyni klisny Adeline Hecart. A tady začíná příběh hnědky, která zažívá opravdu nebývalý nástup do nejtěžšího sportu.
 
 

V souladu s přírodou

Adeline Hecart je dcerou chovatelů Alexandrine a Michela Hecartových. U nich se v roce 2012 hnědka plemene Selle Francaise narodila. Otcem Caracole je Zandor Z a její matka Pocahontas D´Amaury má v původu holandského plemeníka Kannana. 
 
„Narodila se u nás doma, takže ji máme od hříbátka. Její matka Pocahontas je opravdu kvalitní klisna, ale má hodně krve a někdy je těžké s ní pracovat, protože je horká hlava. Občas je trochu šílená, ale má své kvality. Moji rodiče jako hřebce vybrali Zandora, a myslím, že udělali dobře. Caracole je jednoznačně jedním z nejlepších koní, které vyprodukovali. Ona je přesně můj typ, miluju ji,“ říká Adeline.
 
U Hecartových na farmě se snaží o co nejpřirozenější prostředí. „Myslím, že životní styl, který preferujeme u nás doma, Caracole sedí perfektně. Je to jednoduché: Naši koně jsou bosí, všichni jsou převážně venku spolu. Někteří, pokud to počasí dovolí, jsou venku i přes noc. Myslím, že toto přirozené prostředí hodně krevnaté koně zklidňuje,“ popisuje Adeline.
 
 

Mezi nejlepšími koňmi světa

Francouzka jezdila hnědku do jejích sedmi let, další rok ji připravoval její otec Michell. V osmi letech pak přešla k Julienovi Epaillardovi. Ten pokračuje v podobném přístupu, klisna závodí bez podkov. Co se týká udidla, používá Julien na parkuru hackamore, tedy bezudidlový typ uzdění. "Při základní drezurní práci používám normální udidlo, mám tak klisnu víc pod kontrolou. Ale když skáču, tak s hackamore. Nemám ji sice tolik pod kontrolou, ale je uvolněnější a líp skáče," vysvětluje.
 
Na mezinárodní úrovni se Julien s hnědkou objevil poprvé až na podzim 2021. Pohyboval se s ní tehdy v soutěžích od 130 do 140 centimetrů, zřídka kdy pak ve stopětačtyřicítce. Uplynul rok, a poráží nejlepší dvojice světa. „Ten příběh o tom, kde jsme spolu začali, a kde jsme teď, to je naprosto úžasné. Ona je absolutní koňská superstar,“ rozplývá se Francouz, který za jedinou sezonu došel ze stočtyřicítek do nejtěžších parkurů v rámci série World Cup.
 

Čtěte také: Někteří podléhají módnímu trendu, říká k barefootu podkovář Lamaille

 
Jejich letošní bilance je opravdu skvělá. Začátkem února zvítězili v Grand Prix při CSI2* ve Valencii, o tři týdny později vyhráli tříhvězdovou Velkou cenu v Olivě. A Caracole začala stoupat. Přeskočili do úrovně CSI5*, v dubnu byli druzí při dvou Velkých cenách v Grimaud. Potom přišly první poměrně úspěšné mítinky v rámci Global Champions a v červnu vyrazili na CSIO5* do Rotterdamu. „Byli jsme součástí týmu, ale jako náhradníci. Cítil jsem, že klisna potřebuje ještě sbírat zkušenosti,“ okomentoval účast jezdec. Nicméně i s nevelkými zkušenostmi tam s hnědkou dojel třetí v Grand Prix do 160 centimetrů.
 
Neuběhly ani dva týdny a dvojice nastoupila do Poháru národů v Knokke. Francie tam tehdy vyhrála poté, co se rozeskakovali hned čtyři jezdci o první místo. A hádejte, kdo rozhodl za francouzský tým? Julien s Caracole, který po dvou čistých kolech zajel bezchybné a nejrychlejší rozeskakování. 
 
Za sebou nechali Marca Hotzagera, který byl do rozeskakování vybrán za nizozemské družstvo, Pedera Fredricsona za Švédy a Jose Verlooye za domácí Belgičany. Šéf francouzské ekipy Henk Nooren dal Julienovi důvěru, a ten ukázal, že nemá problém s Caracole rozhodnout tak náročnou soutěž ve prospěch svého týmu. „On je prostě vítěz. Je naprosto připravený připojit se k týmu pro nejdůležitější akce včetně olympiády 2024 v Paříži,“ pochválil jezdce Nooren.
 
 

Mistrovství světa a Světový pohár

Přišla nominace do reprezentace pro srpnové mistrovství světa v Herningu a hned první kolo, jíž byl honební parkur, francouzský tandem ovládl. Po chybách v dalších soutěžích nakonec klesli na 23. místo, ale Caracole a Julien se po dánském šampionátu odrazili k nebývalé podzimní sérii. Na začátku září zvítězili ve stopětapadesátce v rámci Global Champions v Římě, za pár dní nato vyhráli Grand Prix při CSI4* v Opglabbeeku. Ve finále Poháru národů v Barceloně v říjnu obsadili Francouzi druhé místo a Julien s Caracole byli u toho. 
 
O předposledním říjnovém víkendu startovali třikrát při CSI4* St. Lo, a bylo z toho třikrát první místo, včetně Grand Prix do 155 centimetrů. O týden později si jezdec podmanil publikum v Lyonu, když s Caracole vyhrál rámcovou stošedesátku i hlavní soutěž Longines FEI World Cup. 
 
Když pak v říjnu totéž zopakoval při CSI5* World Cup v Madridu, neskrýval nadšení. „„Jsem na ni pyšný. Jela dvě kola Světového poháru a dvakrát vyhrála. Navíc vyhrála všech posledních sedm soutěží, co absolvovala. Je úžasná,“ chválil desetiletou klisnu. Dá se očekávat, že pokud si dvojice formu udrží, podobná slova z úst Francouze budeme slýchat často. 
 
Spokojená je i první jezdkyně klisny Adeline Hecart: „Dle mého názoru, je Julien jedním z nejlepších jezdců na světě. Už dlouho s ním spolupracujeme a vždy to fungovalo, takže pokračujeme ve spolupráci i s Caracole. Doufám, že s ním bude mít ještě dlouho tak úspěšnou kariéru“.
 
Zdroj: World of Showjumping, Chrono of the Horse, FEI
Foto: Leanjo de Koster / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

Související informace

Vamos Amigos změnil působiště. Jízda jako na bombě, popsala ho Dufour
Odchází Classic Moet. Je to rokenrolová osobnost, líčí Jonelle Price
Císařovna Belle Ennie. Výjimečná klisna píše historii české drezury
Z parkurů na olympijské obdélníky. Uhynul drezurní šampion Salinero
Loučí se California. Výjimečná klisna, která před lety ohromila Prahu
Divoký Carlo. Při zaplétání málem zdemoloval kamion, vzpomíná Naeve
Měla jsem pocit, jako když létám, popisuje Fry začátky s Glamourdalem
Hvězda jménem For Pleasure. Kůň, v jehož sedle rostli z hochů šampioni
Naladěn na vítězství. Charismatický dobrák Winningmood okouzlil svět
Kůň napojený na lidi. Chesall měl na to vyhrát jakýkoliv parkur světa
Uhynul The Sixth Sense. Hodně jsem se s ním naučil, vzpomíná Frühmann
Občas ho zastavilo až křoví. Ale co na tom, Zinius byl ohromný skokan
Odchází klisna Ornellaia. Drobná hnědka vozila mladé jezdce i šampiony
Je to šílenec, říkávali o Cedricovi. Kraut s ním má zlato z olympiády
Riskalla: Jezdím bez nohou a otěží. Don Henrico na tu hru přistoupil
Končí Chardonnay, Max Kühner mu děkuje. Bez něj bych nebyl tak daleko
S Quelem bych šel i do války, popisuje Guery důvěru ve svou jedničku
Uhynul Satchmo. Jeho olympijský tanec v Číně drezurní svět nezapomene
Končí Coree. Špičková skokanka, kterou nikdo nesměl k ničemu tlačit
Rosalind Canter přišla o Allstara. Nemám slov, lituje mistryně světa
Loučení s Fitty. Má svou hlavu, ale je sladká, líčí ji Luciana Diniz
NEPŘEHLÉDNĚTE