reklama 11B

Odchází Classic Moet. Je to rokenrolová osobnost, líčí Jonelle Price

ikonka

V devatenácti letech odchází do sportovního důchodu Classic Moet, s níž sbírala úspěchy aktuální světová dvojka ve všestrannosti Jonelle Price. Novozélanďanka o ní tvrdí, že to je malá drsná klisna, ale že neexistuje kůň, na němž by jezdila raději.
24.12.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B

 

Novozélandská reprezentantka ve všestrannosti a aktuálně druhá jezdkyně světového žebříčku Jonelle Price oznámila koncem listopadu 2022, že úspěšná klisna Classic Moet po devíti letech spolupráce končí se sportem. Pojďme si připomenout kariéru koně, o němž Jonelle říká, že to je „nejrychlejší holka na světě“.
 
Classic Moet, ve stáji všemi přezdívaná Molly, je klisna po plnokrevném hřebci Classic z matky po Bohemond. Narodila se u britské chovatelky Elaine Hepworth v roce 2003. Jako mladou sedlala vranku Britka Karen Dixon a dostala se s ní do mezinárodní úrovně CCI2*.
 
Mezi lety 2011 a 2013 se s klisnou objevili v soutěžích všestrannosti hned tři jezdci, než se jako desetiletá dostala do stáje Tima a Jonelle Priceových. Novozélandští manželé patří oba do světové špičky a trvale žijí v Marlborough ve střední Anglii. S Molly začala závodit Jonelle a jejich společná kariéra přinesla řadu úspěchů.
„Je to taková malá drsná klisna, ale není na světě kůň, na němž bych seděla raději,“ nechala se slyšet Novozélanďanka na její adresu. 
 
 

Ve světové špičce

Po dvou průměrných výkonech na závodech CCI s dvěma a třemi hvězdami v první společné sezoně přišel mítink, při němž na sebe dvojice upozornila odbornou veřejnost. Při poměrně náročném CCI3* Ballindenisk v Irsku dojela Jonelle s Molly v silné konkurenci ostrovních dvojic třetí. Nutno podotknout, že v roce 2013 byly tři hvězdy na úrovni dnešních čtyř hvězd, protože ke změně dnes platného značení obtížnosti došlo až o více než pět let později. 
 
V další sezoně se dvojice posunula do nejvyšší možné obtížnosti a dokončila CCI4* (dnes 5*) v Luhmühlenu. Mítink býval součástí prestižní série FEI Classics a tamní kros patří k nejtěžším na světě a Jonelle s Molly dojely dvanácté. Vysloužily si nominaci do novozélandské reprezentace pro blížící se Světové jezdecké hry v Normandii, kde se jim dařilo a jen o dva trestné body jim utekly stupně vítězů.
 
V roce 2015 absolvovaly Jonelle s Molly další dvě soutěže v rámci FEI Classics, a to v Badmintonu a Burghley, kde skončily v top 5. Tato dvě závodiště pak dvojice navštěvovala pravidelně a v roce 2018 dokázala v Badmintonu zvítězit. Za sebou zanechala dva hvězdné domácí jezdce, Olivera Townenda a Rosalind Canter. Následovaly další Světové jezdecké hry, jež se konaly v Tryonu a novozélandská reprezentantka je dokončila v nejlepší dvacítce, když klisně nesedla kopcovitá trať, kde tolik neuplatnila svou rychlost. 
 
 

Konec sportu

V květnu 2019 musela Rosalind stáhnout vranku z přihlášek do CCI5* Badminton kvůli zranění nohy. Následovala zhruba půlroční pauza a po ní nadějné první místo ve čtyřhvězdové soutěži v Gatcombe Parku.
 
Jenže pak přišla pandemie koronaviru, která sport obecně velmi zasáhla a dvojice se pouze tréninkově objevovala v túře parkurových závodů CSI ve Vejeru de la Frontera, což byla jejich pravidelná destinace pro zimní období. 
 
Do mezinárodní všestrannosti se vrátila až v roce 2021, kdy se umístila v dubnu v top 10 na CCI5* v americkém Kentucky a o půl roku později na CCI5* v Elktonu rovněž v USA. V další sezoně absolvovala tradiční Badminton, kde byla jedenáctá a rozloučila se výborným čtvrtým místem na CCI5* Burghley v srpnu 2022. 
 
Po tomto výkonu se rozhodla Jonelle stáhnout letos už devatenáctiletou klisnu ze sportu. Svou dlouholetou parťačku popsala takto: „Ona je legenda, ale je to typ takové rokenrolové osobnosti jako Mick Jagger, žádná princeznička.“ 
 
„Je docela cool, je minimalistická, nevyžaduje žádné dovádění a povyk. Má ráda, když má přítele, ale nesmí být moc blízko. Když se moc přiblížíte, vrčí. Nosím proto pořád její milované pamlsky, kdyby vrčela,“ dodává se smíchem její ošetřovatelka Kerryn Edmans.
 
Zdroj: FEI, Tim and Jonelle Price Web
 
Foto: Martin Dokoupil, Christophe Taniére / FEI
 



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }