reklama 11B

Divoký Carlo. Při zaplétání málem zdemoloval kamion, vzpomíná Naeve

ikonka

Bělouše Carla diváci tolik milovali, že podle něj dali přezdívku jednomu z jeho jezdců, jímž byl Sergio Alvarez Moya. V jeho sedle dosáhl na medaile olympijský vítěz Nick Skelton. Prvním jezdcem byl však Jörg Naeve, který vzpomíná na divoké začátky.
21.11.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Jedním z parkurových koní, kteří již nejsou aktivní, ale jejichž kariéra jistě stojí za pozornost, je Carlo 273. Bělouš už jako mladý padl do oka pozdějšímu olympijskému vítězi Nickovi Skeltonovi. Byl to divoch, ale také oblíbenec fanoušků skokového sportu.
 
Carlo se narodil v roce 2001 u úspěšného holštýnského chovatele Hanse Wernera Ritterse. Otcem bělouše byl Contender a matka byla po hřebci Cascavelle. Jako čtyřletého ho od Ritterse koupil jezdec Jörg Naeve. 
 
„Viděl jsem ho na parkuru, myslím, že to byly jeho první závody. Šel jsem za jeho chovatelem a požádal ho, že bych chtěl Carla zkusit. Odpověděl mi, že to bude dost drahý kůň, ale já jsem mu řekl, že se pokusím zaplatit, o co si řekne,“ vzpomíná Naeve.
 
„Zkoušel jsem Carla v dost malé areně, a on byl tak divoký! Některé skoky musely být z klusu, bylo ho všude plno. Ale skákal úžasně. Dopadlo to tak, že jsem koupil od Ritterse půlku, po pár měsících jsem ho koupil celého. Na tu dobu byl opravdu hodně drahý a byl to risk, ale já jsem mu věřil,“ popisuje německý jezdec. Jeho intuice nezklamala. Postupně se z Carla stal parťák do nejvyšších parkurů. Vedle Nicka Skeltona závodil i se Španělem Sergiem Alvarezem Moyou.
 
 

Divoké mládí

Nezkrotnost a divokost – to byly dvě nejvýraznější vlastnosti mladého bělouše. Naeve líčí jednu příhodu ze závodů, když byl Carlo pětiletý. „Při kvalifikaci na Bundeschampionat jsem si procházel parkur. Ošetřovatelka byla s Carlem v kamionu a připravovala ho. Najednou ke mně někdo přilítl a křičel, ať jdu okamžitě do auta, že ten kůň se úplně zbláznil a brzy zničí kamion. Ošetřovatelka se ho totiž pokusila zaplést.“ Jezdec dodává, že od té doby mladému Carlovi hřívu nikdy nezaplétali.
 
„Kromě tohoto byl ale na ošetřováni celkem hodný. Jen se snadno vyděsil, vadily třeba zvuky větru. V neznámém prostředí to s ním bylo vždy zajímavé. Když s ním třeba poprvé závodil Nick v Cáchách, musel ho třikrát opracovávat, aby ho zklidnil,“ směje se Neave při vzpomínce na povahu valacha.
 
Co ale bylo nejdůležitější, byl jeho skokanský talent, byl enormně opatrný. V soutěžích pro mladé koně zapisoval na parkuru jednu nulu za druhou, čehož si všímali zájemci. Mezi nimi právě britský reprezentant Nick Skelton. „On obvykle nekupoval tak mladé koně, ale Carlo byl prostě výjimečný. Nick navíc už ode mě měl Arka a Nema, takže obchod mezi námi fungoval,“ říká Naeve.
 
 

S Nickem a Sergiem v top sportu

„Nikdy jsem neuvažoval o tom, že bych s Carlem v nejvyšším sportu závodil já. Takže jsem ani na moment prodeje nelitoval,“ líčí Naeve. S Nickem Skeltonem se Carlo skutečně dostal do nejvyšších parkurů. Jejich největším úspěchem jsou dvě medaile z mistrovství Evropy, které proběhlo v roce 2011 v Madridu. Skelton a Carlo tam dosáhli na bronz v individuálním hodnocení a třetí místo obsadilo také družstvo Velké Británie. 
 
Ještě výraznější kapitolu začal v kariéře bělouše psát Sergio Alvarez Moya. Dlouhodobě nejlepší parkurový jezdec Španělska ho dostal pod sedlo na podzim 2012 a záhy spolu vyhráli jedno z kol Světového poháru CSI5* v La Coruni, o tři roky později pak také World Cup v Curychu.
 
Ve finále Světového poháru startovali dvakrát. V roce 2013 dojeli v Göteborgu na čtvrtém místě, dva roky nato byli šestí při mistrovství Evropy v Cáchách. Tvořili také olympijskou dvojici, a to při hrách s ročníkem 2016 v Riu de Janeiru.  
 
Kariéru ukončil Carlo jako sedmnáctiletý. „Byl ohromný v kolbišti i mimo něj. Byl to charakterní a charismatický kůň, bezpochyby nejlepší, jaké jsem zatím měl. Ve stáji je hrozně milý, na parkuru přitom bojovník. Carlo byl u diváků tak oblíbený, že mi občas přezdívali Carlos,“ uvedl při loučení s běloušem španělský jezdec.
 
 
Zdroj: FEI, World of Showjumping
 
Foto: Stefano Grasso / LGCT



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

Související informace

Měla jsem pocit, jako když létám, popisuje Fry začátky s Glamourdalem
Hvězda jménem For Pleasure. Kůň, v jehož sedle rostli z hochů šampioni
Naladěn na vítězství. Charismatický dobrák Winningmood okouzlil svět
Kůň napojený na lidi. Chesall měl na to vyhrát jakýkoliv parkur světa
Uhynul The Sixth Sense. Hodně jsem se s ním naučil, vzpomíná Frühmann
Občas ho zastavilo až křoví. Ale co na tom, Zinius byl ohromný skokan
Odchází klisna Ornellaia. Drobná hnědka vozila mladé jezdce i šampiony
Je to šílenec, říkávali o Cedricovi. Kraut s ním má zlato z olympiády
Riskalla: Jezdím bez nohou a otěží. Don Henrico na tu hru přistoupil
Končí Chardonnay, Max Kühner mu děkuje. Bez něj bych nebyl tak daleko
S Quelem bych šel i do války, popisuje Guery důvěru ve svou jedničku
Uhynul Satchmo. Jeho olympijský tanec v Číně drezurní svět nezapomene
Končí Coree. Špičková skokanka, kterou nikdo nesměl k ničemu tlačit
Rosalind Canter přišla o Allstara. Nemám slov, lituje mistryně světa
Loučení s Fitty. Má svou hlavu, ale je sladká, líčí ji Luciana Diniz
Vévoda, co se rád mazlí. Kůň snů a moje životní jistota, říká Wandres
Šampionka Gazelle. Miluje pomeranče a bez plyšového losa nedá ani ránu
Banální nehoda na parkuru ukončila kariéru hvězdy. Odchází Chacco Kid
Přišel, opřel si hlavu a nehnul se. Kilkenny si majitelku vybral sám
Zlatíčko Leone Jei. Horlivý a energický kůň je v těch nejlepších rukou
Slečna Gancia si dělá, co chce. Je tak dobrá, že jí to každý odpustí
Slzy ve stáji Jeroena Dubbeldama. Uhynul jeho zlatý olympijský parťák
Chlouba polského chovu. Nevados S dozrál v top skokana s tučným kontem
Catch Me Not S. Divoké hříbě nešlo odchytit, dostalo příznačné jméno
Věčně druhý. Jak se Smoldersův hnědák Monaco prodral do skokové elity
Speciální přístup se vyplácí. Kam vstoupí, tam Dalera drtí konkurenci
NEPŘEHLÉDNĚTE