reklama 11D

Z parkurů na olympijské obdélníky. Uhynul drezurní šampion Salinero

ikonka

Čtyři medaile z olympijských her v drezuře, tři tituly z mistrovství Evropy, světový rekord v küru, to je jen stručný výčet úspěchů Salinera. Přitom začínal jako parkurový kůň. Před pár dny oznámila jeho jezdkyně Anky van Grunsven, že hnědák uhynul.
17.12.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A

 

Pokořený světový rekord, olympijské medaile a tituly z šampionátů a Světových pohárů, to všechno má na kontě nizozemská drezurní dvojice Anky van Grunsven a Salinero. Jezdkyně začátkem prosince oznámila, že hanoverský valach v úctyhodných osmadvaceti letech uhynul. Salinero patřil jednoznačně ke koním, kteří se zapsali do jezdeckých dějin, a tak si pojďme připomenout jeho zářnou kariéru.
 
Narodil se v roce 1994 u chovatele Horsta Bungera, byl synem hřebce Salieriho a matky po Lungau. Se sportem začal ve čtyřech letech jako parkurový kůň v sedle s Natasjou Kleinpenning. Později s ním začal skákat Kurt Meier, ale v roce 1999 se dostal do rukou Holgera Schulze, který v něm viděl drezurní talent. Jezdil s ním úlohy pro mladé koně a dokázal se kvalifikovat na Bundeschampionat 1999. Ve Warendorfu pak Salinero obsadil sedmé místo v prvním kole, druhé místo v malém finále a celkově byl patnáctý. A pokračoval v drezurním výcviku.
 
Když byl v roce 2001 na střední úrovni, byl tmavý hnědák prodán společnosti Tess Guilder Coast Riders Ltd jako nadějný parťák pro kanadskou olympioničku Ashley Holzer. Zpočátku ho trénovala pod dohledem nizozemské jezdkyně, v té době už megahvězdy, Anky van Grunsven. Jenže nově vzniklé dvojici to neklapalo, a tehdy doporučil Anky její partner a trenér nizozemské národní reprezentace Sjef Janssen, aby ho zkusila ona. Oba věřili v jeho velký potenciál, ale Anky si nebyla jistá, zda to je kůň pro ni. 
 
„Bála jsem se, že je na mě moc velký a silný. Mám ráda spíš jemné a citlivé koně, jako byl Bonfire, takže jsem si myslela, že to není můj typ,“ nechala se slyšet nizozemská drezurní superstar. S první jízdou však zjistila, jak mylný může být první dojem. „Po jednom svezení jsem věděla, že to je ono. Že ho musím mít, ať to stojí cokoliv,“ přiznává Anky, jak rychle změnila názor.
 
 

Hladký start

Soutěžní debut zažila v sedle Salinera v úloze St. George na závodech v Cáchách. To bylo v roce 2002, ale hned v týž rok v létě už startovali na úrovni Grand Prix. Na rozdíl od Ashley Holzer si Anky s hnědákem rozuměla skvěle a jejich vstup do závodů byl hladký. Salinero střídal končícího Bonfira, vítěze z olympiády 2000 v Sydney.
Již v sezoně 2002 startoval Salinero poprvé ve Světovém poháru při CDI-W v Düsseldorfu. O rok později se s Anky stali mistry Nizozemska, což zopakovali i v letech 2005 a 2007. Celkem čtyřikrát zvítězili ve finále série World Cup.
 

Čtěte také: V drezuře je rekordmankou a uspěla i v reiningu. Seznamte se s Anky

 
Anky je jednou z nejúspěšnějších jezdkyň v historii, má sbírku olympijských medailí. Salinero byl u jejího triumfu v roce 2004 v Aténách. Perličkou je, že když si tam Anky dojela pro zlato, byla v polovině těhotenství. Za čtyři roky nato vyhrála tato dvojice na olympiádě v Hong Kongu znovu. „Zlato v jednotlivcích z Hong Kongu, to byla třetí olympijská medaile. A žádná se jí nevyrovná. Celý týden bylo extrémní vedro a celý týden byl pro mě nesmírně stresující. Byla jsem pak neskutečně pyšná, že jsme ji získali,“ vzpomínala jezdkyně na triumf v jednom z rozhovorů pro Mezinárodní jezdeckou federaci. 
 
Z evropských šampionátů mají Salinero a Anky týmové zlato z italského Turína 2007 i o dva roky později z Windsoru. Z Itálie mají také individuální titul mistrů Evropy. Ve dvojici se Salinerem se jezdkyni navíc povedlo v roce 2006 také přepsat tehdejší světový rekord, když v s´Hertogenbosch předvedla freestyle, jenž ohodnotili rozhodčí známkou 87,925 procenta. Známka byla sice do dnešních dnů už opakovaně pokořena, ale i tak je jasné, že tato dvojice patří k tomu nejlepšímu, co drezurní svět v prvním desetiletí milénia znal.
 
Poslední velkou akcí hnědáka byly olympijské hry 2012 v Londýně, kde i přesto, že jeho forma už byla na ústupu, skončil na výborné šesté příčce a s týmem bral bronz. Oficiálně pak ukončil kariéru v březnu 2013. Dalších téměř deset let pak žil na farmě své někdejší jezdkyně. Začátkem prosince 2022 oznámila Anky na sociálních sítích, že osmadvacetiletý hnědák uhynul. „Můj hrdina odešel a nechal nás tu v slzách. Ale vzpomínky zůstávají,“ napsala. 
 
Zdroj: Eurodressage, Horse and Hound, FEI, Dressage Hub
 
Foto: FEI
 



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE