reklama 11D

Někteří podléhají módnímu trendu, říká k barefootu podkovář Lamaille

ikonka

„Extremismus škodí základním principům, a je jedno, o jakou ideologii se jedná,“ říká Vincent Lamaille, dvorní podkovář švédského olympijského vítěze Henrika von Eckermanna v souvislosti s popularitou barefootu u sportovních koní.
27.09.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Olympijské hry v Tokiu a neokovaní švédští koně, to je téma, které i bezmála dva měsíce po akci rezonuje jezdeckou společností. Dva koně zlatého parkurového týmu, All In a King Edward, předvedli na olympiádě bez podkov úžasné výkony. 
 
Dvorním podkovářem švédského reprezentanta Henrika von Eckermanna, který sedlá valacha jménem King Edward a v Tokiu s ním jako jediný předvedl šest bezchybných jízd, je Vincent Lamaille. Mezi jeho klienty patří samozřejmě i svěřenci Švýcarky Janiky Sprunger, životní partnerky Eckermanna. A kove také koně Švédky Eveliny Tovek, kterou olympijský šampion trénuje.
 
„Po střední škole jsem začal studovat, měl jsem být inženýrem. Ale vydržel jsem to jen dva roky. To nebylo pro mě. Šel jsem pracovat do stáje a každý týden jsem se sledoval podkováře, což mě moc zajímalo. Zapsal jsem se na školu v Anderlechtu, a když jsem jí dokončil, poměrně rychle jsem začal kovat sportovní koně. Jenže nešlo to dobře, neměl jsem dostatek zkušeností. Tak jsem toho na pár let nechal a pak jsem potkal Peirgorgia Bucciho,“ vzpomíná Lamaille. Setkání s italským parkurovým reprezentantem ho přivedlo do vysokého sportu.
 

Čtěte také: Filip Študent: Jsem rád za každého bosého koně, musí však mít podmínky

 
Lamaille se účastnil mnoha podkovářských soutěží, a to i jako rozhodčí. „Naučil jsem se tím hrozně moc. Potkáte kováře z různých koutů světa, každý má jiné představy, vychází z jiné školy, má trochu jiný přístup. To mi dovoluje vzít si z toho to nejlepší,“ hodnotí Lamaille, který přiznává, že dnešní možnosti a velká nabídka materiálů klade na podkováře daleko větší nároky. 
 

Barefoot není vždy vhodný

 
„Barefoot dovoluje vyšší příčnou pružnost kopyta. Zvlášť při dopadu za překážkou. Dovoluje to zadní části kopyta hýbat se nezávisle na ostatních částech. To je jeden z důvodů, proč je pro některé koně dobré být bosý, popisuje Lamaille v rozhovoru pro Stud For Life. 
 
Podkovář špičkových parkurových koní ovšem zastává názor, že barefoot není vždy vhodný pro každého koně. Ve stáji Henrika von Eckermann jsou pouze dva, kteří jsou bez podkov. „Je evidentní, že někteří jezdci jen podléhají módnímu trendu. Myslím a doufám, že většina jezdců se snaží vždy vzít to dobré, a aplikovat to jen u koní, kteří to potřebují. Jsem přesvědčený, že některým koním barefoot bude svědčit méně, než podkovy. Extremismus škodí základním principům, a mimochodem je jedno, o jakou ideologii se jedná,“ říká Lamaille.
 
King Edward je bosý proto, že se neustále objevovaly nové a nové problémy. Buď podkovář, nebo veterinář, přicházeli stále na nějaké potíže valacha, a tak se nakonec rozhodli, sundat mu podkovy s tím, že ho okovou později. V tréninku se ale ukázalo, že to hnědákovi vyhovuje a nakonec začal bosý i závodit. Nejdůležitější je ovšem terén, po kterém se kůň pohybuje. „Je to právě terén, na co musíte dávat velký pozor. V aréně může dojít k problémům. Na rozdíl od podkováře jezdce Pedera Fredricsona, my nepoužíváme pryskyřici. Když povrch hrozí výraznějším obroušením, oni volí pryskyřici, my jako řešení volíme podkovy,“ popisuje Lamaille rozdíly mezi přístupy. „Je to otázka názoru,“ dodává s tím, že nejdůležitější je mít otevřenou mysl. 
 
Ilustrační foto: Christophe Taniére / FEI
 
Zdroj: Stud For Life



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE