reklama 11B

Odchází klisna Ornellaia. Drobná hnědka vozila mladé jezdce i šampiony

ikonka

Trpělivá učitelka. Tak by se dala krátce popsat drobná hnědka jménem Ornellaia. Na svém hřbetě vozila britskou parkurovou hvězdu Johna Whitakera, s nímž závodila na olympiádě v Riu, stejně jako řadu mladých jezdců. Klisna nyní končí kariéru.
17.09.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Společnost Team Harmony, v jejímž majetku je Ornellaia, ohlásila, že tato sedmnáctiletá hnědka ukončila kariéru. Klisna odchází do zaslouženého sportovního důchodu. Za posledních deset let se v jejím sedle vystřídala řada jezdců. Pro ty zkušené byla rovnocennou a silnou partnerkou, pro ty mladé byla učitelkou.
 
Holštýnská hnědka po For Pleasure, z matky po Calato, se narodila v roce 2005 u německého chovatele Harma Thormaehlena. První mezinárodní starty absolvovala pod sedlem americké jezdkyně Maggie Mcalary. Ta s ní skákala pouze v sezoně 2013, po níž přešla do stáje známějšího jezdce Francoise Mathyho. Belgičan už má společně s Ornellaiou zapsané v kariéře výsledky i z pětihvězdových soutěží, třeba při CSIO5* v La Baule nebo CSI5* Global Champions v Šanghaji. 
 
 

Olympijská dvojice

V roce 2015 se tehdy desetiletá hnědka dostala do rukou britské jezdící legendy – Johna Whitakera. Jeho jedničkou byl v té době Argento, a jezdec hledal dalšího koně, který by enormně vytíženého hřebce částečně zastoupil. 
 
„Jsem opravdu vděčný, že ji mám. Myslím, že je to výjimečný kůň. A také jsem rád, že sejme trochu tlaku z Argenta, který je na závodech každý víkend,“ popsal tehdy olympijský medailista své pocity. „Myslím, že na Francoise byla trochu malá,“ zhodnotil. 
 
První Grand Prix s rozeskakováním překonali spolu v Eschweileru na CSI3*, a dojeli třetí. „Možná jsme mohli být rychlejší, ale Ornellaia udělala naprosto všechno, co jsem po ní chtěl,“ nechal se Brit slyšet po skončení soutěže. 
 
S Johnem Whitakerem se klisna podívala do nejvyšších pater světového parkuru. Vyhráli mnoho soutěží na pětihvězdových mítincích, třeba v Paříži nebo Monte Carlu při Global Champions. Byli součástí týmu, který vyhrála Pohár národů v Římě v roce 2016. Ve stejné sezoně nastoupili do olympijské soutěže v Riu de Janeiru. O dva roky později se jejich cesty rozešly. 
 
 

Učitelka Ornellaia

Po jednom z nejzkušenějších jezdců, kteří se v parkurovém sportu pohybují, se Ornellaia přesunula ke sportovcům o dvě generace mladším. Od poloviny sezony 2018 ji sedlala Finka Anna-Julia Kontio, která, ačkoliv je až v šesté stovce světového žebříčku, je nejvýše postavenou jezdkyní své země. 
 
Za pár měsíců, co měla hnědku k dispozici, absolvovala dvakrát halový Světový pohár při CSI5*W v Oslu a Helsinkách. V Grand Prix v domovské metropoli dojela šestá. Vyhrála čtyřhvězdovou Grand Prix v Rouen. 
 
Začátkem dalšího roku se s Ornellaiou začal objevovat Ir Peter Moloney. Hned na první akci, kterou bylo CSI4* ve Vejeru s ní zvítězil ve Velké ceně, respektive triumfoval ve dvou soutěžích Grand Prix ve Španělsku během jednoho měsíce. Dařilo se jim také v Sopotech či Opglabbeeku.
 
Poslední, kdo okusil závody v sedle této klisny, byla mladá britská jezdkyně Sienna Charles. Sestra vycházející hvězdy ostrovního parkuru Harryho Charlese s ní má bronz z týmové soutěže na mistrovství Evropy mladých jezdců 2021. Jedním z posledních startů byl Pohár národů při CSO3* v Madridu, kde Sienna s Ornellaiou předvedla dvě bezchybná kola. 
 
„Jsem tak vděčná za příležitost, že jsem tě mohla mít tři roky jako koňského partnera, jediného svého druhu,“ napsala Sienna Charles ve svém statutu na sociálních sítích jako poděkování Ornellaie, které popřála šťastný „důchod“.
 
Zdroj: FEI, Horsetelex, World of Showjumping, Horse and Hound
 
Foto: Stefano Grasso / LGCT



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

Související informace

Je to šílenec, říkávali o Cedricovi. Kraut s ním má zlato z olympiády
Riskalla: Jezdím bez nohou a otěží. Don Henrico na tu hru přistoupil
Končí Chardonnay, Max Kühner mu děkuje. Bez něj bych nebyl tak daleko
S Quelem bych šel i do války, popisuje Guery důvěru ve svou jedničku
Uhynul Satchmo. Jeho olympijský tanec v Číně drezurní svět nezapomene
Končí Coree. Špičková skokanka, kterou nikdo nesměl k ničemu tlačit
Rosalind Canter přišla o Allstara. Nemám slov, lituje mistryně světa
Loučení s Fitty. Má svou hlavu, ale je sladká, líčí ji Luciana Diniz
Vévoda, co se rád mazlí. Kůň snů a moje životní jistota, říká Wandres
Šampionka Gazelle. Miluje pomeranče a bez plyšového losa nedá ani ránu
Banální nehoda na parkuru ukončila kariéru hvězdy. Odchází Chacco Kid
Přišel, opřel si hlavu a nehnul se. Kilkenny si majitelku vybral sám
Zlatíčko Leone Jei. Horlivý a energický kůň je v těch nejlepších rukou
Slečna Gancia si dělá, co chce. Je tak dobrá, že jí to každý odpustí
Slzy ve stáji Jeroena Dubbeldama. Uhynul jeho zlatý olympijský parťák
Chlouba polského chovu. Nevados S dozrál v top skokana s tučným kontem
Catch Me Not S. Divoké hříbě nešlo odchytit, dostalo příznačné jméno
Věčně druhý. Jak se Smoldersův hnědák Monaco prodral do skokové elity
Speciální přístup se vyplácí. Kam vstoupí, tam Dalera drtí konkurenci
Do chovu neprošel, Kühner mu však věřil. Dnes je Blue elitním skokanem
Jedlík, který porážel svět. Pro pomazlení by Cortes C udělal cokoliv
Nevyzpytatelný kůň do Grand Prix. Emiliovi koluje v těle arabská krev
Rozloučil se Verdi. Kůň, který plnil klukovské sny a nikdy nezklamal
Mašina King Edward. Jak se z rodinného koníka stal olympijský šampion
Neukázněný, ale nadějný. Dujardin se do ryzáka Gia okamžitě zbláznila
NEPŘEHLÉDNĚTE