reklama 11A

Vamos Amigos změnil působiště. Jízda jako na bombě, popsala ho Dufour

ikonka

Horká hlava i velký talent, to je Vamos Amigos, který byl oporou dánského drezurního týmu na cestě ke zlatu na mistrovství světa 2022. Valach pro příští sezonu mění stáj. Na světě je od letoška jeho pravá sestra, jež pokořila rekord v aukci.
26.12.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Sezona s číslovkou 2022 byla pro dánskou drezurní reprezentaci přelomová. Nejdřív si Dánové v červenci v Cáchách dojeli pro historicky první vítězství v Poháru národů na CDIO5*, aby o měsíc později získali zlato v hodnocení družstev na mistrovství světa v Herningu. 
 
V obou případech byla oporou týmu dvojice Cathrine Laudrup-Dufour a Vamos Amigos. Aktuálně nejúspěšnější dánská jezdkyně už v sezoně 2023 vestfálského hnědáka sedlat nebude, přechází totiž k britské jezdkyni Annabelle Pidgley. 
 
Cathrine Britku trénuje, takže Vamos Amigos zůstane částečně pod jejím vlivem. Mladá jezdkyně ale bude přesto čelit velkému tlaku, aby dokázala s tímto talentovaným koněm navázat na slibně rozjetou kariéru. 
 
 

Historické Cáchy 

Cathrine začala s hnědákem závodit na mezinárodní úrovni v jeho osmi letech, tedy v roce 2020. V říjnu 2021 už startovala v halovém Světovém poháru v Lyonu, kde skončila v Grand Prix Freestyle čtvrtá se známkou přes 81 procent.
 
Od letošního února pak nebyla horší než druhá. Druhé místo brala v kvalifikaci Světového poháru v Neumünsteru i v jeho finále, které se konalo v dubnu v Lipsku. Při už zmíněném CDIO5* v Cáchách v červenci 2022 vyhrála všechny úlohy, do nichž nastoupila. Ve volné Grand Prix zapsala přes 88 procent a pomohla týmu k historickému úspěchu.
 
Zvítězila také v úvodní úloze Grand Prix na mistrovství světa v Herningu. Ve freestylu nakonec brala stříbro, ovšem v hodnocení týmů Dánům nejcennější kov neunikl. Porazili tak země, které dle výsledků v posledních letech platily za favority: Velkou Británii, Německo a Nizozemsko.
 
Právě šampionát v Herningu byl poslední akcí této dvojice. „Nastal čas, aby se Vamos Amigos, jeden kůň z milionu, přesunul do Anglie a začal psát další kapitolu kariéry. Bylo mi opravdu potěšením s ním trénovat a závodit. On dovedl dánský tým k titulu mistrů světa. Bude nám ve stáji moc chybět, ale zároveň se těším na společné tréninky a jeho novou cestu,“ uvedla k prodeji Cathrine.
 
 

Rekordní aukce 

Pojďme si říct něco k původu valacha. Je příslušníkem vestfálské plemenné knihy, jeho otcem je holandský hřebec Vitalis a matka Hot Shot je po hanoverském plemeníkovi Blue Hors Hotline. 
 
Zajímavostí je, že jeho letos narozená pravá sestra byla prodána na aukci za rekordní částku. Za roztomilé hříbátko staré sotva pár měsíců zaplatil kupec 111 000 eur, což je nejvyšší částka, jaká padla za hříbě v rámci vestfálských aukcí.
 
Možná bude mít podobně jako Vamos Amigos poněkud horkou hlavu. Cathrine musela občas zapojit všechny své zkušenosti, aby ho usměrnila. Třeba v dubnu ve finále série World Cup přirovnala výkon v jeho sedle k jízdě na bombě. I tak tehdy dojela druhá. „Dal mi hodně dalších zkušeností,“ shrnula spolupráci Cathrine. Jak bude fungovat jejich partnerství s britskou jezdkyní ukáže čas.
 
 
Zdroj: FEI
 
Foto: Richard Juilliart, Leanjo de Koster / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE