reklama 11C

Spáč jménem Kalinka: Když zrovna neskáče parkury, je zabořená v hoblinách

ikonka

Kalinka van´t Zorgvliet je v širší nominaci na olympiádu v Paříži. V posledních dvou sezonách se jí a jejímu jezdci Karlovi Cookovi daří na nejvyšší úrovni. Pohodového koně, který hodně času prospí ve svých speciálních hoblinách, si v týmu chválí.
18.04.2024 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: McCool Photos  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Klisna, která šetří síly každou chvíli. To je Kalinka van´t Zorgvliet, s níž závodí na nejvyšší úrovni Karl Cook, člen americké reprezentace a jezdec v třetí desítce světového žebříčku.
 
Hnědka belgického teplokrevníka se narodila v roce 2010. Je dcerou belgického plemeníka Thundera vd Zuuthoeve a otcem matky je francouzský hnědák Flipper d´Elle.
Do mezinárodního sportu se Kalinka, která má několik jmenovkyň aktivních na parkurech, dostala v roce 2017, kdy ji sedlala Švédka Jonna Ekberg. S mladou hnědkou skákala v počátku na úrovni do 120 až 130 centimetrů, postupně se s ní ale dostala až do stočtyřicítek.
 
Při pohledu do kariéry na stránkách Mezinárodní jezdecké federace FEI je třeba říct, že dvojice podávala standardně bezchybné výkony a podobný trend pokračoval i s Italem Lorenzem de Lucou, k němuž Kalinka přešla hned v další sezoně.
 
 

V americké reprezentaci

V roce 2019 už hnědka putovala do zámoří do Kalifornie, kde sídlí se svými koňmi Karl Cook. Člen americké reprezentace s ní začal pomalu stoupat až k pětihvězdovým soutěžím. 
 
Po dvou společných sezonách už sbíral přední umístění. Přišlo vaítězství při CSI2* Grand Prix Thermal a později první místo ve stopadesátce při CSI5* ve Wellingtonu. Začátkem září 2022 ovládl s Kalinkou pětihvězdový mítink v Bridgehamptonu. Nejprve vyhrál kvalifikaci na úrovni do 150 centimetrů a o dva dny později i Velkou cenu.
O pár týdnu později byla dvojice druhá v Grand Prix při CSI5* v San Miguel v Mexiku a následovalo první místo v Grand Prix na CSI5* v Thermalu.
 
K největším úspěchům roku 2023 patří triumf v rámci amerického týmu v Poháru národů v San Juan Capistrano v Mexiku, vítězství v Grand Prix do 160 centimetrů při CSI5* ve Williamsburgu a první místo na téže úrovni ve Velké ceně na prosincovém mítinku v Thermalu. Jen za letošní jaro má dvakrát třetí příčku v Grand Prix do 160 centimetrů ve Wellingtonu. 
 
 

Přívětivý a spavý kůň

Povahově si Kalinku, přezdívanou Kali, nemohou členové Cookova týmu vynachválit. „Je hodně přátelská, k lidem, ke koním, k ostatním zvířatům. Miluje minikoně, které máme na dvoře a vždy je zdraví řehtáním,“ popisuje ji ošetřovatelka Sarah Griffin.
 
„Na manipulaci v boxu je velice klidná, nevadí jí jakékoliv ošetřování, jako je česání, mytí nebo stříhání. Jen na závodech, kde je hodně silná atmosféra, jí může trochu stoupnout adrenalin. Obecně je to ale pohodový kůň,“ říká.
 
Někdy až příliš pohodový. „Kali je velký spáč. Denně v devět večer už je natažená v boxu,“ směje se Sarah Griffin. „Pokud ji dostatečně nevzburcuju, prostě leží. Miluje spaní. Kolikrát spánkem protestuje, když ji budím, plácne hlavou zpátky do hoblin.“
 
Má podestýlku z hoblin na bázi papíru, protože má problémy s kůží a klasická podestýlka jí nevyhovuje. Není také možné používat příliš koňské kosmetiky. „Nepoužívám moc šamponů a sprejů. Když jde ven, snažím se o co největší pokrytí dekou a maskou proti hmyzu, abych ji nemusela stříkat.“
 
Toto je ale v podstatě jediná specialita, na kterou musí ve stájích myslet. Jinak je Kali nekomplikovaný kůň. „Ráda cválá s Karlem, to jí baví a najdeme i hodně dalších aktivit, které dělá ráda. Jen nevydrží moc stát na místě, proto ji občas nahrazujeme jiným koněm při dekorování na závodech. Ale není to nějaký zlý úmysl, špatná povaha, prostě je tak vzrušená tím okamžikem,“ vypráví Griffin.
 
Cook je spolu s oběma aktuálně nejlepšími koňmi, Kalinkou a hnědkou Caracole de la Roque, jež k němu přišla začátkem roku 2023 od Juliena Epaillarda, součástí širší nominace na olympiádu v Paříži. Uvidíme, zda ho šéf týmu vybere a která z klisen případně přednost.
 
Zdroj: FEI, The Chrono of the Horse
 



Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE