reklama 11C

Občas ho zastavilo až křoví. Ale co na tom, Zinius byl ohromný skokan

ikonka

Jezdec Doron Kuipers, který dostal skvělého skokana Zinia do vysokého sportu, o něm říká, že byl občas nezastavitelný. Na horké chvilky v sedle vzpomíná dnes už s úsměvem. S hrdostí ho předal Harriemu Smoldresovi, který z něj udělal světovou star.
26.09.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Nizozemský reprezentant, někdejší světová jednička, sedlá jednoho špičkového koně vedle druhého. V roce 2020 ukončil kariéru jeden z nich - hnědák holandského teplokrevníka Zinius. 
 
Narodil se v roce 2004 v nizozemské chovatelské stáji Maria Everse. Jeho otcem je Nabab de Reve a matka je po plemeníkovi Kannanovi. V šesti letech se dostal do rukou Dorona Kuiperse. „Zkoušel jsem u mého kamaráda Maria Everse nějakého koně a on mi řekl, že by pro mě měl ještě další na zkoušku. Mezi nimi byl Zinius. To bylo poprvé, co jsem si na něj sedl. Měl v té době za sebou snad jedny nebo dvoje závody, a byl opravdu hodně nezralý,“ vzpomíná Kuipers.
 
A jaký byl jeho počáteční dojem? „Skákal vážně dobře, ale občas byl skoro nejezditelný,“ líčí Kuipers. Nicméně Zinia si od Everse vzal spolu s dvěma dalšími koňmi.
 

A cválal a cválal a cválal

Kuipers také popisuje, že musel se Ziniem hodně pracovat, protože měl příliš energie a měl tendence za skokem utíkat. „V kolbišti byl ale vždy moc dobrý. Nikdy nebyl vystrašený a vždy odváděl svou práci,“ říká. Kuipers se sedmiletým Ziniem absolvoval mistrovství světa mladých koní v Lanakenu. „Bylo to pro něj celkem snadné, ačkoliv ty kurzy jsou opravdu vysoké. Necítil jsem, že by to pro něj bylo složité.“
 
Jediným problémem, s nímž se Nizozemec u mladého hnědáka potýkal, byla ta jeho „nezastavitelnost“. Opakovaně se mu stávalo, že s ním v tréninku utekl. „Nebylo to vždy jednoduché. Mám takovou vtipnou vzpomínku, když jsme jednou skákali doma s trenérem. Doskočili jsme a Zinius cválal a cválal a cválal. Na konci venkovní arény byl živý plot. Myslel jsem si, že mi to pomůže ho zastavit. Ale nepomohlo. Projel se mnou skrz a uprostřed křoví se mi povedlo ho zastavit a otočit,“ směje se Kuipers, který vzpomíná na valacha jako na koně, s nímž měl velmi pevné pouto a vždy mu na parkuru důvěřoval.
 
 

Ve stáji jedničky

V roce 2016 se Zinius dostal do stáje Harrieho Smolderse. „Bylo to úžasné sledovat Zinia s takovým jezdcem,“ popisuje Kuipers. „Snažil jsem se sledovat všechny jejich závodní aktivity. Zinius byl vždy dobrý, když jsem ho jezdil já. Ale tady tohle bylo něco naprosto jiného, tady vznikla super dvojice,“ říká.
 
Jeho slova potvrzuje pohled do výsledků. V roce 2017 vyhrál Harrie Smolders se Ziniem Světový pohár v Mechelenu, v témže měsíci dojel druhý v Grand Prix při CSI5*-W v Londýně a třetí v prestižní Velké ceně při CHI v Ženevě.
 
Bezchybných parkurů do 155 centimetrů a vyšších zapsala tato dvojice na závodech s pěti hvězdami mnoho. Často byla takzvaně „na bedně“, a to i v sérii Global Champions.
 
Harrie Smolders byl v sezoně 2018 několik měsíců světovou jedničkou a Zinius, jenž držel pozici nejlepšího parkurového koně na žebříčku WBFSH, mu v tom hodně pomáhal. V roce 2019 závodní aktivita hnědáka polevila a o rok později už na mezinárodní úrovni absolvoval jen několik startů, než úplně ukončil kariéru.
 
Zdroj: FEI, Horsetelex, World of Showjumping
 
Foto: Stefano Grasso
 



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE