reklama 11B

Loučení s Fitty. Má svou hlavu, ale je sladká, líčí ji Luciana Diniz

ikonka

Při CHIO v Cáchách se rozloučila Fit For Fun neboli Fitty. Klisna, jež tvořila s Lucianou Diniz jednu z nejlepších dvojic světa, bývala bázlivá. S Portugalkou však měla výjimečné pouto. Než vyrazily na první CSIO, byla u ní ryzka jen pár dní.
11.07.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Klisna Fit For Fun, které její jezdkyně Luciana Diniz říká Fitty, se během prvního červencového víkendu rozloučila s parkurovými fanoušky. Došlo k tomu při CHIO Cáchy, a to téměř tři roky po jejím posledním mezinárodním startu.
 
Luciana Diniz si pro fenomenální ryzku představovala velkolepý odchod, proto s rozlučkou čekala po covidových sezonách. 
 
Klisna navíc mezitím plnila mateřské povinnosti. Ostatně i v Cáchách se po vyhlášeném travnatém povrchu prošla se svým nejnovějším přírůstkem.
 
 

Talentovaná mladá klisna

 
Fit For Fun je zapsaná v hanoverské plemenné knize, jejím otcem je For Pleasure. Narodila v roce 2004 u chovatele Sigrida Crome-Sperlinga a od něj šla k Ralfovi Jüngerovi. „Koupil jsem tehdy takový balíček šesti hříbat, a ona byla mezi nimi. Když jsme jí později nechali skočit ve volnosti, říkali jsme si: Wow, ona přesně ví, co dělá,“ popisuje Jünger s tím, že kdykoliv absolvovala jakékoliv předvedení před komisí, měla za skok ve volnosti nejvyšší hodnocení.
 
Jako tříletá prošla výkonnostními zkouškami klisen. „Ve volnosti měla dvakrát známku 10,“ říká její majitel. „Když se jí v roce 2008 narodilo první hříbě, hřebeček Camargo, byla oceněna nejvyšší prémií, jakou klisna v chovu může v Německu dostat,“ vzpomíná Jünger a dodává: „To už jsem si byl jistý, že máme doma výjimečného koně.“
 
Camargo zůstává nadále v jeho majetku. Působí v chovu i ve sportu, kde ho prezentuje Luciana Diniz. S ní Ralf Jünger úzce spolupracuje. Právě Lucianu si v roce 2012 vybral jako jezdkyni pro Fit For Fun. „Chtěl jsem, aby mi Fit For Fun zůstala po sportovní kariéře do chovu, nikdy jsem jí nechtěl prodat,“ říká s tím, že ovšem zároveň věděl, že on sám s ní nikdy nedosáhne na výsledky, k nimž ryzka měla předpoklady.
 
„Mám tu klisnu moc rád a nikdy bych jí neprodal někam, kde bych netušil, jakou bude mít budoucnost,“ popisuje majitel. S Lucianou, o níž věděl, že má ke všem svým koním vřelý vztah, uzavřel smlouvu o dlouhodobém poskytnutí klisny k závodním aktivitám. „Pak už šlo vše rychle. Fitty k ní přišla do stáje v úterý a v pátek spolu závodily na CSIO5* v Rotterdamu,“ směje se Jünger.
 
 

Souhra s Lucianou

 
Dvojice dosáhla mnoha skvělých výsledků. Luciana Diniz je nejúspěšnější portugalskou reprezentantkou a s Fitty startovala dvakrát na mistrovství Evropy a jednou na olympijských hrách. V roce 2016 v Riu de Janeiru s ní skončila v individuální soutěži v nejlepší desítce.
 
Velkých cen spolu vyhrály nepočítaně. V roce 2015 se Luciana stala šampionkou série Longines Global Champions Tour. Ve finále v Dauhá se tehdy radovala právě v sedle Fitty. Takové výkony ale nejsou samozřejmostí, klisna bývala jako mladá bojácná. „To na druhou stranu může být i důvod, proč je tak opatrná. Vždy si nejdřív potřebovala všechno prohlédnout, aby se přesvědčila, že to pro ni není nebezpečné,“ říká Ralf Jünger. „Má svou hlavu. Často si dělá věci po svém, ale je vždy tak strašně sladká. Je výjimečná, a je si toho dobře vědomá,“ shodují se majitel i jezdkyně.
 
Zdroj: FEI, World Of Showjumping, 
 
Foto: Stefano Grasso / LGCT



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

Související informace

Vévoda, co se rád mazlí. Kůň snů a moje životní jistota, říká Wandres
Šampionka Gazelle. Miluje pomeranče a bez plyšového losa nedá ani ránu
Banální nehoda na parkuru ukončila kariéru hvězdy. Odchází Chacco Kid
Zlatíčko Leone Jei. Horlivý a energický kůň je v těch nejlepších rukou
Slečna Gancia si dělá, co chce. Je tak dobrá, že jí to každý odpustí
Přišel, opřel si hlavu a nehnul se. Kilkenny si majitelku vybral sám
Výsluní i zklamání. Na pár sezon by Christian Ahlmann asi rád zapomněl
Co jste nevěděli o Kevinovi Stautovi. Kambodža mi změnila život, říká
Slzy ve stáji Jeroena Dubbeldama. Uhynul jeho zlatý olympijský parťák
Chlouba polského chovu. Nevados S dozrál v top skokana s tučným kontem
Catch Me Not S. Divoké hříbě nešlo odchytit, dostalo příznačné jméno
Můj muž byl osobnost s vyhraněným názorem, vzpomíná Hana Kutějová
Věčně druhý. Jak se Smoldersův hnědák Monaco prodral do skokové elity
Stáhl se, když bratr začal stoupat. Jens Fredricson ovšem pořád umí
Speciální přístup se vyplácí. Kam vstoupí, tam Dalera drtí konkurenci
Do chovu neprošel, Kühner mu však věřil. Dnes je Blue elitním skokanem
Do Česka jsem se dostal úplnou náhodou, vzpomíná Aleksandr Onoprienko
Veronika Jelínková: Forever mě naučil být citlivým a trpělivým jezdcem
Jedlík, který porážel svět. Pro pomazlení by Cortes C udělal cokoliv
Nevyzpytatelný kůň do Grand Prix. Emiliovi koluje v těle arabská krev
Život olympionika Shanea Rose. Porazil rakovinu, po úrazu ztratil tvář
Rozloučil se Verdi. Kůň, který plnil klukovské sny a nikdy nezklamal
Mašina King Edward. Jak se z rodinného koníka stal olympijský šampion
NEPŘEHLÉDNĚTE