reklama 11C

S Quelem bych šel i do války, popisuje Guery důvěru ve svou jedničku

ikonka

V neděli 14. srpna celý jezdecký svět sledoval předávání medailí na parkurovém mistrovství světa v Herningu. Stříbro získal Belgičan Jerome Guery s hřebcem jménem Quel Homme de Hus. Za jejich cestou k úspěchu je jedno velké přátelství.
20.08.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Plemenný hřebec Quel Homme de Hus je ozdobou každého mítinku, na kterém se objeví. Figurativní hnědák závodí v barvách Belgie s Jeromem Guerym. Opakovaně spolu dokazují, že patří mezi nejlepší dvojice světa. Prozatím posledním úspěchem je stříbrná individuální medaile ze světového šampionátu, který proběhl v srpnu 2022 v Herningu.
 
Dvojice přitom vznikla až jako řešení jedné neočekávané životní situace. Původně hřebce sedlal jiný belgický jezdec - Gaetan Decroix. „V roce 2014 jsem sháněl pro sebe koně, který by měl schopnosti pro vysoké soutěže. Kamarád mi řekl o Quelovi, a tak jsem ho jel zkusit. Měl jsem z něj skvělý pocit,“ říká Decroix, že nejprve koupil poloviční podíl, ale jakmile s ním získal nějaké zkušenosti na závodech, domluvil se na odkupu sta procent.
 
Holštýnský hnědák po Quidam de Revel byl v té době sedmiletý a Decroix se s ním postupně začal prokousávat parkury výš a výš. V červnu roku 2017 spolu po bezchybném výkonu dojeli pro šesté místo v dvoukolové Grand Prix při CSIO3* Uggerahalne. O měsíc později už to byla třetí příčka v Rolex Grand Prix při pětihvězdovém CSI v Dinardu.
 
V další sezoně závodila s Quelem manželka Gaetana Decroixe Alice. Ta měla v té době mladého koně Vertiga. Toho chtěla po boku Quela na závodech vytáhnout do vyšších soutěží. Povedlo se, a když Vertiga koupila Luciana Diniz, měl se do sedla Quela vrátit Gaetan. Jenže přišlo něco, co všechny zaskočilo. U Gaetana se začátkem roku 2019 prokázalo onkologické onemocnění.  
 
 

Přechod ke Guerymu

Gaetan nemohl intenzivně trénovat a rozhodl se několik svých koní předat příteli Jeromeovi Guerymu. Úspěšný belgický reprezentant, člen národního A-kádru, si s nimi nebývale dobře sedl. Nejvíc pak právě s Quelem Homme de Hus, kterého později od Gaetana koupil. 
 
Hned na prvních mezinárodních závodech, které společně absolvovali v březnu 2019 ve Vejeru de la Frontera, vyhráli Velkou cenu. O měsíc později ovládli Grand Prix při CSI5* Global Champions v Mexiku. Mají týmové zlato z mistrovství Evropy, které proběhlo v témže roce v Rotterdamu. 
 

Čtěte také: Končí Coree. Špičková skokanka, kterou nikdo nesměl k ničemu tlačit

 
V jedné z nejvíc ceněných Velkých cen na světě Rolex Grand Prix Ženevy třetí, stejnou pozici zaznamenali v Grand Prix při CSI5* Global Champions v Dauhá na jaře 2020. V roce 2021 posbírali triumfy ve Velkých cenách při CSI4* ve Vejeru i o hvězdu vyšším mítinku v Knokke. Následovala olympiáda v Tokiu, kde si belgické družstvo dojelo pro bronz a Jerome s Quelem byli u toho. V hodnocení jednotlivců se vešli do top 20.
 
Vrcholem bylo prozatím mistrovství světa 2022 v Herningu. Jerome v sedle Quela vstoupil do šampionátu sedmnáctým místem v zahajovací honební soutěži, v níž nechyboval. V dalších kolech rovněž neshodil žádnou z překážek, inkasoval jediný trestný bod za překročení stanoveného času. S celkovým součtem 3,35 trestného bodu si vyjel titul individuálního vicemistra světa.
 
 

Geniální skokan

Oba jezdci, kteří Quela dobře znají, se shodují, že jde o výjimečného koně. „Od začátku jsem cítil, že pro něj žádný kurz není nepřekonatelný. Dobře si pamatuji první pětihvězdový parkur. Když jsem šel na prohlídku a diskutoval jsem o trati s ostatními jezdci, byl jsem si jistý, že pro Quela tam nebude nikde žádný problém. Měl jsem v něj obrovskou důvěru,“ říká Gaetan Decroixe. Přiznává, že dostal nabídku na prodej za částku, která byla velmi zajímavá, a to už v roce 2016. Ale nakonec se rozhodl hnědáka neprodat.
 
„Dnes mohu říct, že na naší společné cestě s Quelem bych neměnil vůbec nic. Možná jsem mohl mít za něj velké peníze, ale to nenahradí nikdy ten vztah. Teď vidím mnoho úžasných momentů, které jsem prožil díky Jeromovi, který je jedním z mých nejlepších kamarádů, samozřejmě díky Quelovi, a díky mé ženě Alici. Je to krásný příběh,“ popisuje Gaetan.
 
Také Jerome má pro hřebce jen slova chvály. „Quel je geniální skokan. Je snadné mu porozumět. Čím větší překážky, tím lépe pro něj. Má opravdu obrovský rozsah,“ líčí úspěšný belgický reprezentant a potvrzuje slova Decroixe o důvěře: „Pokud bych si měl vybrat koně, s kterým bych šel i do války, byl by to on. Je silný mentálně, nebojí se, je sebejistý. Toho koně miluji.“
 
 
Zdroj: FEI, World Of Show Jumping, Horse and Hound
 
Foto: Leanjo de Koster / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE