reklama 11B

Měla jsem pocit, jako když létám, popisuje Fry začátky s Glamourdalem

ikonka

Vraník Glamourdale vyrazil při letošním mistrovství světa drezurním fanouškům i rozhodčím dech. Zaujal elegancí a lehkostí. S jezdkyní Charlotte Fry získal za volnou Grand Prix hodnocení přes 90 procent. Jaká byla cesta dvojice až na vrchol?
19.11.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

V srpnu 2022 nadchl drezurní svět hřebec Glamourdale, který v sedle s britskou jezdkyní Charlotte Fry vyhrál Grand Prix Freestyle na mistrovství světa v Herningu. Rozhodčí dali dvojici známku přes 90 procent. Fanoušci o vraníkovi mluví jako o novém Totilasovi. Jaká byla jeho dosavadní kariéra?
 
Hřebec plemene holandský teplokrevník se narodil v roce 2011. Jeho chovatelem je Joop Rodenburg, který vybral plemeníka Lorda Leatherdalea a spojil ho s klisnou Thujou po Negro. Potomek vzešlý z těchto linií nemohl jít jinou cestou, než na drezurní obdélníky. Figurativní vraník rozhodně naplnil všechny předpoklady. Má krásné chody, je mohutný, a přitom působí tak lehce. 
 
Glamourdale, jemuž všichni říkají Glammy, je v majetku Gerta Van Olsta a jeho manželky Anny, která je bývalou olympijskou reprezentantkou Dánska. Jejich stáje jsou v Nizozemsku a Britka Charlotte Fry k nim odešla po smrti maminky, aby tam trénovala. 
 
 

Mladý šampion

S hřebcem Glamourdalem dali Charlottu majitelé dohromady v jeho šesti letech. Jezdkyně byla jeho projevem od prvního momentu uchvácená. „Byl to ten nejúžasnější pocit, jaký jsem zažila. Jako bych létala,“ vzpomíná. Dvojice našla rychle v drezuře tolik potřebnou souhru.
 
V roce 2018 spolu získali titul mistrů světa na šampionátu mladých koní v Ermelu. Glammy už z chovatelského mistrovství světa zkušenost měl. Jako pětiletý, tedy v roce 2016, startoval s Nizozemcem Benjaminem Maljaarsem. Při první účasti se pohyboval v top 10, což byl slibný začátek kariéry. Charlotte o dva roky později předvedla naplno, co ve vraníkovi je.
 

Čtěte také: Trnitá cesta Charlotte Fry. Po mamince jí na krku zůstalo dvacet koní

 
V publikovaných poznámkách rozhodčích k výkonu mladého koně v Ermelu můžeme číst: „Klus vždy v rytmu, s obrovskou kadencí. Blíží se známce 10. Sníženo na 9,8 jen proto, že je třeba znatelnější rozdíl ve středním a prodlouženém klusu. Cval má velkou kvalitu a jeví schopnost sebrání. Známka 10.“ Rozhodčí hodnotili vraníka jako koně s výbornými předpoklady do budoucna. A ty se naplňují.
 
 

Mistr světa podruhé

Glammy rozjel sportovní kariéru pod vedením Anny Van Olst a Charlotte Fry. Působí ale také jako plemeník, takže majitelé ho velmi šetří. V mezinárodních soutěžích závodil v letech 2016 až 2021 maximálně třikrát za rok. V sezoně 2020, jíž poznamenala první vlna koronaviru, nemá výsledky z CDI žádné.
 
Z celkem šestadvaceti startů, které v životě absolvoval, má dvacetkrát výsledek v nejlepší trojce, šestnáctkrát vyhrál. Prozatím největší úspěchy zapsala dvojice v roce 2022. Jarní CDI4* v Lieru přineslo první příčku v Grand Prix Special, následovaly dva triumfy na CDI4* v Opglabbeeku. Britka s Glammym pak vyhrála všechny úlohy na CDIO5* Compiegne a potom už přišlo mistrovství světa v Herningu.
 
Akce, jež nahrazovala Světové jezdecké hry, a byla tak pod drobnohledem fanoušků a médií, vyšla dvojici skvěle. Vedle toho, že tým Velké Británie získal stříbro, dovezli Charlotte a Glammy dvě zlaté medaile z individuálních soutěží. V Grand Prix Special dostali nejvyšší známku v hodnotě přes 82,5 procenta. Volnou Grand Prix pak všem vyrazili dech. Titul mistrů světa získali se známkou 90,654 procenta. 
 
„Je to naprosto neuvěřitelné. Měla jsem ten nejlepší pocit. Tolik jsme se bavili, on se bavil! Glamourdale vešel do obdélníku a věděl přesně, co má dělat. Cítil atmosféru. Když je hodně diváků, předvede ještě mnohem víc. Můžu jen sedět a on poskakoval na svou hudbu,“ nechala se tehdy slyšet Charlotte, která o několik měsíců později obdržela cenu FEI Awards jako Sportovec roku 2022.
 
Britka je hřebcovou povahou nadšená: „On je gentleman, zbožňuje mazlení, pusinkování, obecně jakoukoliv pozornost. Jeho jediný cíl je zajistit, aby mu všichni věnovali pozornost, aby se na něj dívali. To opravdu není tak těžké, vždyť je tak krásný!,“ říká.
 
Zdroj: FEI, Eurodressage
 
Foto: Leanjo de Koster / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE