reklama 11A

Je to šílenec, říkávali o Cedricovi. Kraut s ním má zlato z olympiády

ikonka

Malý bělouš Cedric před lety dobýval světová kolbiště. Sedlala ho Laura Kraut. A když se v roce 2017 loučil s kariérou, nešetřila chválou. Donesl ji třeba ke zlatu na olympiádě v Číně. Přitom, když ho koupila, slýchala, že se asi úplně zbláznila.
12.09.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Sedmapadesátiletá Američanka Laura Kraut patří mezi nejlepší parkurové jezdce světa. Ve špičce se pohybuje už třicet let. Má medaile z olympijských her i Světových jezdeckých her. Sedlala už mnoho vynikajících koní. 
 
Když se jí reportéři CNN před pěti lety zeptali, který z nich je tím životním, odpověděla: „To je pro mě opravdu snadná volba. Je to Cedric, jehož jsem sedlala na olympiádě v Číně.“ Čím byl výjimečný, to se dočtete v následujících řádcích. Holštýnský bělouš Cedric byl totiž všechno možné, jen ne jednoduchý kůň. Narodil se v roce 1998 u chovatelky Patricie Corbe v Saarbrückenu. Jeho otcem byl Chambertin a matka byla po Carolus I.
 
A jak se ti dva vůbec potkali? „V roce 2005 jsem byla s Emilem Hendrixem na závodech v Belgii. Sledovali jsme soutěž, v níž závodilo přes sto dvojic. Byla to nuda k pláči. Nikoho jsem neznala, nemluvila jsem jejich jazykem, nerozuměla jsem jediné slovo,“ líčila Američanka pro Chrono Of The Horse, jak všechno začalo. 
 
„Přesunula jsem se k jinému kolbišti, kde probíhala nižší soutěž pro mladé koně. Upoutal mě sedmiletý bělouš, který byl opravdu nezralý. Ale skákal skvěle, s atletickým projevem. V ten moment bylo po nudě. Ukázala jsem ho Emilovi, a on znal jeho majitele a zprostředkoval mi zkoušku,“ uvedla Laura. Ta s běloušem párkrát skočila a Cedric byl prodaný. „Skákal tak lehce, ale neměl techniku. Emile si myslel, že jsem se zbláznila,“ říká. „Zpočátku se bál lidí, bál se mnoha věcí, když jste byli ale u něj na zemi, byl jako takové štěňátko,“ dodala. 
 
 

Šílenec v kolbišti

Podobný názor jako Emile Hendrix měli na Lauřin výběr i ostatní. „Když jsem ho viděl poprvé, otočil jsem se na ni a řekl jsem: Ten kůň je šílenec! V začátku nedošel parkur dokola, skákal jako zajíc,“ vzpomínal na první dojmy tehdejší šéf americké reprezentace George Morris. „Řekl jsem Lauře, dej tomu hodně času a nebuď z toho frustrovaná. A první rok byl opravdu frustrující. Pamatuji si závody v Dublinu, kde snad nedošel jediný kurz do konce,“ rekapituloval v jednom ze starších rozhovorů pro Chrono of The Horse Morris.
 
Cedric ale dokázal postupně, že umí být koněm pro pozorné a pečlivé skákání při Pohárech národů, stejně jako pro rychlé rozeskakování. Za tři roky od prvního setkání se dvojice dostala do olympijské nominace pro hry 2008 v Číně. Spojené státy americké tam získaly zlato v soutěži týmů a Laura s Cedricem byli jeho součástí.
 

Čtěte také: Jedlík, který porážel svět. Pro pomazlení by Cortes C udělal cokoliv

 
Vedle nejcennějšího kovu z olympiády s ním Laura vybojovala dlouho řadu umístění ve Velkých cenách při závodech CSIO nebo CSI včetně Global Champions. Ve výsledcích má mnoho desítek čistých jízd v nejvyšších soutěžích. Za kariéru vydělal přes dva miliony dolarů na výhrách.
 
Z divokého bázlivého koníka vyrost šampion. „Dospěl a já se na něj mohu spolehnout a plně mu důvěřovat po celou cestu na parkuru. Je to opatrný kůň a měla jsem pocit, že ho musím chránit. Ale teď když udělám chybu, on to koriguje. Je pohodový a sebevědomý,“ popsala ho Američanka, s tím, že zásadní zlom přišel v jeho deseti letech. 
 
Bělouš se rozloučil s kariérou na jaře roku 2017 při závodech na Floridě. Pro Lauru to bylo velmi emotivní. „Je to kůň, kterého můžete vzít k sobě domů. Je to můj nejlepší přítel, i když na ježdění strašně těžký. Když postupně ale dospěl, byla jeho výjimečnost o to větší. Navzdory tomu, že je malý, vždy byl bojovník s velkým srdcem,“ řekla po jeho odchodu ze sportu.
 
Zdroj: FEI, Chrono Of The Horse, CNN
 
Foto: Jon Stroud / FEI, Stefano Grasso / LGCT



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

Související informace

Riskalla: Jezdím bez nohou a otěží. Don Henrico na tu hru přistoupil
Končí Chardonnay, Max Kühner mu děkuje. Bez něj bych nebyl tak daleko
S Quelem bych šel i do války, popisuje Guery důvěru ve svou jedničku
Uhynul Satchmo. Jeho olympijský tanec v Číně drezurní svět nezapomene
Končí Coree. Špičková skokanka, kterou nikdo nesměl k ničemu tlačit
Rosalind Canter přišla o Allstara. Nemám slov, lituje mistryně světa
Loučení s Fitty. Má svou hlavu, ale je sladká, líčí ji Luciana Diniz
Vévoda, co se rád mazlí. Kůň snů a moje životní jistota, říká Wandres
Šampionka Gazelle. Miluje pomeranče a bez plyšového losa nedá ani ránu
Banální nehoda na parkuru ukončila kariéru hvězdy. Odchází Chacco Kid
Přišel, opřel si hlavu a nehnul se. Kilkenny si majitelku vybral sám
Zlatíčko Leone Jei. Horlivý a energický kůň je v těch nejlepších rukou
Slečna Gancia si dělá, co chce. Je tak dobrá, že jí to každý odpustí
Slzy ve stáji Jeroena Dubbeldama. Uhynul jeho zlatý olympijský parťák
Chlouba polského chovu. Nevados S dozrál v top skokana s tučným kontem
Catch Me Not S. Divoké hříbě nešlo odchytit, dostalo příznačné jméno
Věčně druhý. Jak se Smoldersův hnědák Monaco prodral do skokové elity
Speciální přístup se vyplácí. Kam vstoupí, tam Dalera drtí konkurenci
Do chovu neprošel, Kühner mu však věřil. Dnes je Blue elitním skokanem
Jedlík, který porážel svět. Pro pomazlení by Cortes C udělal cokoliv
Nevyzpytatelný kůň do Grand Prix. Emiliovi koluje v těle arabská krev
Rozloučil se Verdi. Kůň, který plnil klukovské sny a nikdy nezklamal
Mašina King Edward. Jak se z rodinného koníka stal olympijský šampion
Neukázněný, ale nadějný. Dujardin se do ryzáka Gia okamžitě zbláznila
Němka Julia Krajewski ztratila dva výborné koně. A potom přišla Mandy
Eric Levallois: Svět by Diamanta neznal, otec ho zachránil jako hříbě
Kůň budoucnosti. Zabijácká královna umí zašlápnout konkurenci do země
Dubbeldam opouštěl arénu v Riu v slzách. Myslel, že Zenith bude prodán
NEPŘEHLÉDNĚTE