reklama 11D

Končí Coree. Špičková skokanka, kterou nikdo nesměl k ničemu tlačit

ikonka

Další z výrazných a úspěšných parkurových koní se loučí s kariérou. Klisna Coree, kterou jezdil Gregory Wathelet, se po zranění těžko vracela na vrchol. Jaká byla spolupráce se svéhlavou bělkou, s níž Belgičan vyhrál Rolex Grand Prix v Cáchách?
25.07.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Belgický parkurový jezdec Gregory Wathelet oznámil v polovině července, že klisna Coree končí kariéru. Rozhodl se tak po dvou sezonách, kdy společně dosahovali vlažných výsledků. Vestfálská bělka, jež patřila léta k jeho nejlepším svěřencům, se nedokázala vrátit na nejvyšší úroveň po úrazu, který utrpěla v roce 2018.
 
Coree se narodila v roce 2006 v chovu rodiny Kesslerových. V nižších soutěžích jí na mezinárodních mítincích jako sedmi a osmiletou sedlal Belgičan Gilles Botton. Když od něj odcházela ke Gregorymu Watheletovi, závodila na úrovni do 130 centimetrů.
 
Člen belgické reprezentace s klisnou dál trpělivě postupoval na stupnici obtížností. Věděl, že s ní musí pracovat opatrně. „Ona je ten typ koně, kterého nemůžete do ničeho nutit. Musíte najít vždy cestu, jak dělat věci tak, aby si myslela, že je chce dělat ona sama. A to platí o všech činnostech, jak při ošetřování v boxu, tak práci doma nebo na parkuru,“ popisuje Coree belgický jezdec.
 
V roce 2015 s ní získal druhé místo v Grand Prix na CSI2* v Mijas ve Španělsku. Začátkem následující sezony dojel třetí ve Velké ceně na stejné úrovni a jen pár týdnů na to už to bylo vítězství v Grand Prix o hvězdu výš. 
 
 

Největší úspěchy

Výjimečnou sezonou v kariéře Coree byla ta s číslovkou 2017. Hned v lednu vyhrála dvojice Grand Prix World Cup při CSI5* v Lipsku, v létě dosáhla na ceněnou trofej z Rolex Grand Prix v Cáchách a v závěru roku dojela třetí v další Rolex Velké ceně, tentokrát v Ženevě.
 
Na kontě má také vítězství v rámci Global Champions, Gregory s bělkou vyhrál jediné asijské kolo, jež se na okruhu jezdívalo. Tím byla Šanghaj a belgické duo tam obsadilo první příčku v dubnu 2018. Jenže jen pár měsíců nato přišlo zranění, které předznamenalo konec kariéry klisny.
 

Čtěte také: Chlouba polského chovu. Nevados S dozrál v top skokana s tučným kontem

 
Do sportu se vrátila po dlouhých třech letech, v létě 2021. Gregory s ní začal na úrovni do 130 centimetrů, nejvýše se dostal do stočtyřicítky a cítil, že bělky forma se nevrátí.
 
„Zkusili jsme comeback. Její první závody po zranění byly v Knokke. Vypadala celkem v pohodě, ale já jsem neměl v jejím sedle ten pocit síly, jakou mívala. Mysleli jsme, že to chce čas. Ale vidíme, že to prostě není ona. Ten pocit se nedostavil. Poslední, co bych chtěl, je tlačit jí k tomu, aby pro mě dělala ještě víc, než kdy udělala,“ zdůvodnil své rozhodnutí Belgičan.
 
„Coree měla vždy kvalitu. I když v začátcích někteří lidé pochybovali. Nakonec, když jsme vyhráli v Cáchách, prokázala to. Uměla vyhrávat v malých i prostorných arénách. Měl jsem několik skvělých koní v životě, ale žádného jako Coree,“ chválí bělku jezdec. „Mým největším triumfem zůstanou navždy Cáchy. I když možná někdy v budoucnu budu mít šanci tam znovu vyhrát, poprvé to je vždy speciální moment,“ říká Gregory, který s bělkou plánuje nadále pracovat. I když jí bude jezdit méně často, chce jí udržet v kondici.
 
Zdroj: FEI, World Of Showjumping
 
Foto: Stefano Grasso / LGCT



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE